Bűnbánó cég buktatta le a milliárdos kartell-láncot

Útépítési kartellek újabb sorozatának vetett véget a Gazdasági Versenyhivatal. A kiszabott bírság összege magasabb az elmutyizott beruházások összértékénél: a Strabag és az Egút együtt 2,9 milliárd, a Colas Dunántúli Zrt. hatmillió forint büntetést kapott. A Swietelsky Kft. ellen nem találtak bizonyítékot. A "bűnbánó" céget büntetlenséggel jutalmazták.

Bűnbánó résztvevő közreműködésével egyszerre tucatnyi útépítési kartellügyet göngyölített fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A szervezet történetében ritka, de nem először fordult elő, hogy a piaci szereplők összejátszásának bizonyításához belső informátor adta a füleseket. A nyomozásban együttműködők az amerikai krimikből ismert tanúvédelemre, nevük bizalmas kezelésére nem számíthattak. Jutalmuk a büntetlenség lehetett. A visszaeső kartellezőkön viszont példát statuáltak.

Új főútszakasz Nógrád megyében. Kátyús és jogsértő
Új főútszakasz Nógrád megyében. Kátyús és jogsértő

Összesen 2,9 milliárd forint bírságot szabott ki három kartellező útépítő vállalkozásra csütörtökön megszületetett határozatában a GVH - tájékoztatta lapunkat Szántó Tibor. A Heves és Nógrád megyei kartellügyek sorozatának vizsgálatánál eljáró versenytanács elnöke reméli, hogy eljárásuk egyszerre rettenti el az összejátszástól a piaci szereplőket és teszi egyértelművé: a törvénysértések feltárásához adott segítséget a GVH honorálja.

A rendhagyó vizsgálat 2006 szeptemberében kezdődött, amikor a versenyhivatal előzetes értesítés nélkül csapott le a Strabag és az Egút Zrt., valamint az építési piac nagyjai mellett kevésbé ismert HE-DO Kft. irodáira. Az ellenőrök már akkor a versenyt korlátozó magatartás gyanújával tartottak helyszíni szemlét a három cégnél. Az azonban, hogy valójában mibe is botlottak, csak akkor kezdett körvonalazódni, amikor a HE-DO Kft. vezetői jelezték: készek együttműködni az ügy részletes feltárásában.

Az elnök nem részletezte, hogy a pálosvörösmarti székhellyel, több telephelyen működő cég pontosan milyen információkat adott át a versenyhivatalnak. Csupán annyit árult el: vizsgálata megkezdésekor a GVH még csak néhány, 2005-2006 között lebonyolított beruházásra koncentrált. Az ügy lezárásakor viszont már tizenhárom, a Heves, illetve a Nógrád megyei önkormányzatok és közútkezelők beruházásait 2002-2006 között kísérő kartellügyében hoztak határozatot. Ráadásul a valamennyi ügyben részt vevő, de a versenyhivatallal együttműködő HE-DO Kft.-től szerzett bizonyítékok lehetővé tették az érintett cégek kartellezési gyakorlatának megismerését is.

A GVH szerint bebizonyosodott, hogy a Strabag, a Colas-csoporthoz tartozó Egút és a HE-DO tizenkét jelentős út-, illetve hídépítésnél, -felújításnál felosztotta egymás között a piacot, és rögzítette árait. A kartellezésben ismétlőnek - visszaesőnek - számító két nagy cég esetében a versenyhivatal elrettentő összegűnek szánt bírságokat szabott ki. Miközben az ügyben érintett beruházások összértéke hozzávetőleg egymilliárd forint volt, a Strabag 1,7 milliárd, az Egút 1,2 milliárd forint büntetést kapott.

A HE-DO Kft.-től szerzett információk alapján került a GVH látókörébe a Swietelsky Kft. és a Colas Dunántúli Zrt. is. Az előbbinél a szakértők nem találtak jogsértésre utaló bizonyítékot. A Colas Zrt.-nél viszont bebizonyosodott, hogy a 2005-ben még Hoffmann Rt. néven működő cég Heves városában kartellezett a HE-DO Kft.-vel a Vásártér út 18 millió forintos átépítésénél. A jogsértésekért a Colas cége hatmillió forintos büntetést kapott.

A GVH még a tekintélyes bírságok ellenére is kesztyűs kézzel bánt az elmarasztalt cégekkel. A versenyhivatal akár a kartellezők jogsértést megelőző éves árbevételének tíz százalékával megegyező büntetést is megállapíthatna. Ez a 2007-ben 170 milliárd forint árbevételű Strabag esetében 17 milliárd, az Egút anyacégeként jegyzett Colas 77 milliárd forint árbevétele tükrében 7,7 milliárd forint bírság megállapítását is lehetővé tette volna.

A kalapban benne van az is, hogy a kartellező cégeket az állami és az önkormányzati közbeszerzésektől egyaránt el lehetne tiltani. Lehetőségeit azonban nemcsak a versenyhivatal, de egyelőre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. sem használja ki. Az állami beruházó legalábbis eddig nem zárta ki közbeszerzési eljárásaiból a kartellezőket. A hivatalos indoklás szerint azért nem, mert egy ilyen lépéssel a NIF csökkentené a projektjeire pályázó cégek számát, azaz lényegében korlátozná a versenyt.

Az üzleti partnereire terhelő adatokat szolgáltató HE-DO Kft. feltehetőleg egy ideig nem lesz a legközkedveltebb cég az útépítők körében. A GVH adatai szerint 2007-ben 2,5 milliárd forint árbevételt produkáló vállalkozás annyit mindenesetre elért, hogy a kartellezést büntetlenül megúszta. A versenyhivatal "engedékenységi politikája" keretében megkegyelmezett a társaságnak, és egy fillér büntetést sem szabott ki rá a kartellezésért, holott az árbevétele alapján kiszabható bírság elérhetné a 250 millió forintot is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.