A 300-at nyaldossa a forint

Egyelőre 300 forint alatt maradt a forint/euró árfolyam, de elemzők szerint ez lényegében semmit sem jelent. A feltörekvő piacok devizái továbbra is nyomás alatt maradnak, így bármikor könnyen megütheti a forint jegyzése a lélektaninak tartott határt.

Egy szövevényes és mozgalmas színi előadáshoz hasonlíthatók a forintpiac mai történései. Idegtépő fejlemények zajlottak már korán reggel. Az árfolyam már a nyitásban történelmi mélypont közelébe zuhant - igaz, csütörtök este is 290 forint fölé emelkedett a kurzus -, s ami később történt, az alighanem sokak, de különösen a devizahitelesek idegeit tépázta meg. A forint euróval szembeni jegyzésének durva mozgása már-már az októberi időszakot idézte, még ha a háttérben egészen más okok is húzódnak.

A nyitást követő 295 körüli forint/euró árfolyam után számolatlanul jöttek a történelmi rekordok. Akadt ilyen 297, 298, majd 299 forint környékén is. Kora délután úgy nézett ki, hogy csupán percek kérdése, mikor éri el a kurzus a 300 forintos, lélektaninak tartott határt. Akkor már alig volt visszaerősödés, a forint szinte folyamatosan gyengült.

Néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy megnyugodott a piac, ám hiába a hét közepi örömködés az amerikai "feketebank" felállításának ötlete körül, az ebből táplálkozó jó hírek kérészéletűek voltak. (Az elképzelések szerint az Egyesült Államokban létrehoznának egy állami bankot, amelybe besöpörnék a rossz hiteleket, s így próbálnák meg terheiktől megszabadítani a kereskedelmi hitelintézeteket.) Tegnap azonban már megérkeztek a kijózanító negatív eredményekről szóló jelentések, makrogazdasági adatok. Az Egyesült Államokban a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó megrendelések kedvezőtlenül alakultak, a foglalkoztatási adatok is riasztóak, ám ami igazán drámai képet mutatott: az új lakások értékesítésének előző hónaphoz mért, 15 százalékos, decemberi visszaesése.

Eközben régiónkban a befektetői hangulat semmit sem javult, azaz a kockázatvállalási kedv alacsony. Így egyáltalán nem meglepő a forint gyengülése, és az sem lenne az, ha tovább esne a forint az euróval szemben - mondta lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Néhány nyugodtnak mondható nap után hihetetlenül közelivé vált a 300 forintos euróárfolyam: délután 299,32-vel érte el a negatív rekordot a kurzus. Az elemző azonban hozzátette, s erre Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője is felhívta a figyelmet: ahogy az elmúlt hetekben, most is régiós gyengülés tapasztalható, tehát nem kizárólag a magyar bankközi piacon esik az árfolyam. A lengyel zloty délután több mint kettő, a cseh korona pedig bőven egy százalékot gyengült. Török Zoltán azonban egyértelműen állítja: a miniszterelnök által tegnap felvázolt adóátcsoportosításoknak semmi köze sincs a fejleményekhez, a pénteki devizapiaci folyamatok az elképzelésektől teljesen függetlenek.

Suppan Gergely szerint a mai fejleményeken nincs mit csodálkozni. Már hetek óta látni lehetett, hogy hamarosan megközelítjük a 300 forintos eurót. A képlet egyszerű: régiós mozgás van, amibe az MNB nem tud belenyúlni. Suppan Gergely kitért arra, hogy a feltörekvő piaci devizák a következő hónapokban is nyomás alatt lesznek, egészen addig, amíg a világgazdasági krízis enyhülésének nem látszanak a jelei. A forint előbb-utóbb átlépheti a 300-as szintet. Várakozásai szerint azonban ez nem marad tartós állapot, de trendfordulóra csak árpilis, május környékén lehet számítani, feltételezései szerint az év közepén 280, az év végén 270 körül állhat majd az árfolyam.

Az említett gyenge amerikai adatok mellett alighanem az is elbizonytalanította a feltörekvő piacok befektetőit, hogy csütörtökön este a New York-i tőzsde méreteset esett. Ezzel együtt immár az is jó ideje félelemmel tölti el a piaci szereplőket, hogy a lengyel költségvetési hiány növekedési kockázata folyamatosan nő, s ennek következtében a környező országok megítélése is kívánnivalókat hagy maga után. A térségi folyamatok most alapjában a zlotyhoz igazodnak, és a lengyel valutát gyengítette, hogy a múlt héten a lengyel kormány csak igen nagy hozamfelárral tudott egymilliárd euró értékű eurókötvényt meghirdetni. Ráadásul a Lengyel Nemzeti Bank kedden a vártnál jobban, háromnegyed százalékponttal, 4,25 százalékra csökkentette alapkamatát, aminek lehetséges hatásáról megoszlanak a vélemények.

Londoni elemzők arra is felhívták a figyelmet: a magyar deviza helyzetén alighanem a friss munkanélküliségi adat is rontott, még ha meghatározó súlya most nem is volt a folyamatokban. Mindenesetre a zloty, korona, forint hármasból a forint produkálta a legnagyobb napon belüli esést.

Bár egyelőre - azaz lapzártánkig - a forint árfolyam az euróval szemben nem érte el a 300-as szintet, a devizahitelesek számára így is drámai lehet a helyzet. Az euró mellett ugyanis a svájci frankkal szemben is drasztikusan gyengült a forint. Kora délután 201 forint fölött is kötöttek üzletet az alpesi devizára. Míg a forint/dollár 233,71-es szinttel ötéves mélypontra zuhant.

Egy árban
Egy árban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.