Az EKB ódzkodik a könnyítésektől

Az eurózónában nem lehet úgy növelni a pénz menynyiségét, mint az Egyesült Államokban, mondja az EKB kormányzótanácsának egyik tagja, miközben az EBRD elnöke a frankfurti jegybankot is arra ösztönzi, ne halogassa Kelet-Európa támogatását.

Ha túl aktívvá válik az Európai Központi Bank (EKB) a pénzteremtésben, csak növeli a zavart Európában - mondta a Financial Timesnak adott interjúban Yves Mersch, a luxemburgi jegybank elnöke, aki egyben a kormányzótanács tagja is. A szakértő elzárkózott attól, hogy az EKB állampapírokat kezdjen vásárolni nagy menynyiségben, mert nehéz eldönteni, mely országét vehetné meg jó szívvel, s melyekét csak vonakodva. Kitágult ugyanis a rés a legjobb német kötvények hozama és a többi eurózónatag által kibocsátott papíroké között, mert a piac aggódik, hogy a gazdaságélénkítés nyomán hatalmas költségvetési hiányok keletkeznek. Ám a kérdésre, hogy csődöt jelenthet-e valamely övezeti tagállam, vagy kiléphet-e az eurózónából, Mersch azt válaszolta, ez az euroszkeptikusok legszebb vágyálma, de nem fog valóra válni. A luxemburgi jegybankelnök nem mutatott lelkesedést az iránt sem, hogy az EKB megvásárolja a kereskedelmi bankoknál lévő egyéb értékpapírokat, mert e tekintetben már léptek a központi bankok, hogy így javítsák a piacok likviditását. A Financial Times emlékeztet rá, hogy az EKB korántsem folytatott olyan drasztikus kamatcsökkentési politikát, mint az amerikai vagy az angol jegybank.

A befolyásos brit lap vezércikkében viszont ellentmond Merschnek, amikor azt sürgeti, hogy az Európai Unió és az EKB igenis készüljön fel a kelet-európai országok megsegítésére. A Financial Times ugyan csak januárra jutott el oda, hogy valóban megértse, amiről néhány új tagországbeli szakember már október óta beszél: bizony, a nyugat-európai bankmentő akciók következtében a kelet-európai bankrendszert tulajdonló néhány pénzintézet tőkét vont ki a térségből, s ezzel fokozta a nehézségeket. Az új tagállamok s néhány nem uniós állam a felzárkózás finanszírozására adósodott el, a háztartások is devizahiteleket vettek fel, s most csökkenő reálbérek mellett kellene vállalniuk az elértéktelenedő valuták miatt növekvő törlesztéseket. A lap tehát azt javasolja, hogy az EKB lépjen ki az eurózónából, amikor likviditást bővít, felügyeleti lépéseit egyeztesse a kelet-európai országokkal, s jelezze előre a térség központi bankjainak minden egyes lépését.

A múlt héten kilenc nagy európai bank nevében az osztrák Raiffeisen fordult az Európai Unióhoz, amelynek bizottsága azt válaszolta, hogy az eddigi élénkítési, versenyügyi döntései megfelelnek a helyzetnek, s ott van még a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank (EIB) is, amelyek szintén erőteljesebben jelennek meg Kelet-Európában. A Financial Times írása azt sugallja, a felelet nem volt éppen kielégítő, de ez nem meglepő annak fényében, hogy októberben Brüsszelben még tudomást sem vettek a problémáról.

A késlekedés és a kilenc bank fellépése késztette az EBRD elnökét, Thomas Mirow-t is arra, hogy részletesen kifejtse véleményét, aggódva a kelet-európai reformok sorsa miatt a jelenlegi globális válság közepette. Hangsúlyozza: a térség kormányainak nincs elegendő forrása bankmentő akciók végrehajtására. A nyugat-európai intézkedéseknek figyelembe kell tehát venniük a kelet-európai leánybankok helyzetét is, azaz a határon átnyúló tevékenységre tekintettel kell lenni. Máskülönben Mirow szerint ördögi kör alakul ki, amelyből nem tudnak kitörni Európa gyengülő egészségű bankjai és vállalatai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.