Megúszta a börtönt a bukott postafőnök

Két év felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió euró bírságra ítélték a Deutsche Post volt vezérét.

A bukott példaképnek nem kell rács mögé vonulnia: két év felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió eurós pénzbírságra ítélte hétfőn a bíróság Klaus Zumwinkelt, a Deustche Post volt főnökét. A 65 éves Zumwinkelt a pénzbírság nem rendíti meg anyagilag, magánvagyonát legalább 13 millió euróra becsülik. Ebből ötmilliót tesz ki egy Garda-tó melletti luxusingatlan, további nyolcmilliót értékpapírokban tart.

Zumwinkel (középen) ügyvédeivel
Zumwinkel (középen) ügyvédeivel

A korábbi nagy hatalmú és köztiszteletnek örvendő menedzser a tavaly januárban kipattant liechtensteini adócsalási botrány legismertebb szereplője. 2002 és 2006 között liechtensteini alapítványokba mintegy 12 millió eurót fektetett be, s így közel egymillió euró adót nem fizetett meg. A német postát sikerrel tőzsdére vivő, a korábbi állami vállalatot globális logisztikai konszernné fejlesztő Zumwinkel nagyon óvatosan járt el, a pénzét kezelő liechtensteini bankkal kódolt szavakkal kommunikált, a hercegségbe mindig egyedül utazott.

A per kezdetén Zumwinkel beismerő és mindent megbánó vallomást tett. Ezt a bíróság meglehetősen enyhe ítéletben ugyanúgy figyelembe vette, mint a volt csúcsmenedzser fényes pályafutását, a német gazdaság érdekében kifejtett tevékenységét, illetve azt a tényt, hogy a "sárga óriásnak" nevezett Deutsche Post konszern exvezére a kezdetektől együttműködött a nyomozó hatóságokkal. Német sajtókommentárok szerint a bochumi per rossz színi előadásra hasonlított, az ügyészség képviselői és Zumwinkel ügyvédei között állítólag olyan vádalku született, hogy a részletes beismerő vallomás és a teljes kooperáció ellenében a múlt januárban kölni villájából a kamerák kereszttüzében elvezetett főpostafőnök felfüggesztett szabadságvesztéssel megússza az ügyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.