Megolvadt a Ganz Acél

Lehúzhatja a rolót a Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezet-építő Zrt.: székházában az áramot kikapcsolták, a vizet és a gázt elzárták, alvállalkozói a pénzükért tüntetnek. A nagy múltú cég adóssága mintegy hárommilliárd forint, és már csak az a kérdés, mikor rendelik el a felszámolását.

Másodszor tüntettek pénzükért pénteken a Megyeri híd építésében közreműködő kisvállalkozók. Hiába azonban a transzparenslengetés és a visszafogott követelőzés a kezük nyomán elkészült híd járdáján, pénzükből a legtöbben feltehetőleg nem látnak egy forintot sem. Az M0-s északi Duna-hídját megépítő Strabag-Hídépítő konzorciumnak dolgozó Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezet-építő Zrt. ugyanis nem tudja kifizetni mintegy negyven alvállalkozóját. A kérdés már csak az: mikor születik meg a társaság felszámolását elrendelő első jogerős bírói döntés?

A Ganz Acél a Megyeri híd építéséért neki járó pénzt az utolsó fillérig megkapta - állítják a Hídépítő Zrt.-nél. A csaknem nyolcmilliárd forint azonban nem volt elég a társaság fizetési gondjainak megoldásához. Budapesti, Golgota utcai székházában az áramot már kikapcsolták, a vizet és a gázt elzárták. A cég telefonszámait pénteken nem lehetett elérni: a hívásokra foglalt jelzés vagy faxok sípolása válaszolt. A pénzüket követelő alvállalkozóknak ezzel együtt még senki nem merte megmondani, hogy vége.

Varga Gusztáv, a tönk szélére sodródott vállalat vezérigazgatója lapunkkal sem állt szóba. Közvetítő útján azonban eljuttatta szerkesztőségünkbe egy január 19-i közleménye tervezetét. Ebben még arról értekezett, hogy a gazdasági válság a Ganz Acélt is elérte. Egyúttal türelmet kért "a társaság nehézségeinek megoldására" szolgáló reorganizációs terv kidolgozásához.

A vezérigazgató optimizmusát már a Ganz Acél tulajdonosai sem osztják feltétlenül. A hírek szerint legalábbis a Vegyépszer Zrt. és a Hídtechnika Kft. hét év próbálkozás után besokallt. (Utóbbi vállalkozás a Hídépítő érdekeltsége.) Nevük elhallgatását kérő bennfentesek arról beszélnek: 2002-ben az új tulajdonosoknak hozzávetőleg ötmilliárd forint tartozás kezelésére kellett megoldást találniuk. A hiány 2008 végére hárommilliárd forintra zsugorodott. A gazdasági válság hatására azonban az építőipari vállalkozások, köztük a Ganz kezét is elengedték a pénzintézetek.

Mindez azzal járt, hogy a Ganz Acél működése finanszírozhatatlanná vált. Helyzetét régóta nehezítette, hogy bankgaranciák hiányában önállóan egyetlen jelentősebb közbeszerzési eljáráson sem indulhatott. Az utolsó pillanatban megálmodott reorganizációs program csak a gyárkapukon kívül készülhetne el. A fűtetlen, áramtalanított irodákban legalábbis kidolgozása és végrehajtása telefon, számítógépek nélkül szinte lehetetlen vállalkozás.

De a reorganizáció sikerét megkérdőjelezi az is, hogy a terv elsősorban egy csodafegyver bevetésére, a Ganz Kőbányai úti telephelyének sok milliárd forintos eladására alapoz. Így nem lehet meglepő, ha már az eddig is költséges Ganz-kaland után a tulajdonosoknak is vannak kétségeik cégük fényes jövőjét illetően. De felkészültek arra is, hogy a társaság felszámolását rövid időn belül elrendeli a bíróság.

Arról, hogy ez a bírói határozat megszülessen, éppen a Megyeri híd építésénél dolgozó, összesen mintegy kétmilliárd forintjuk kifizetésére váró alvállalkozók gondoskodtak. Első felszámolási kérelmüket már tavaly áprilisban beadták - gúzsba kötve ezzel a Ganz menedzsmentjének a kezét: a cég a felszámolási kérelem miatt nem kérhetett végelszámolást, és csődöt sem jelenthetett.

Októberben kezdeményezte a Ganz Acél felszámolását az Artjob Kft. Patkó Bea, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég tulajdonosa lapunknak arról beszélt: a Ganz 12,5 millió forintos tartozását szeretnék behajtani. Reményeiket azonban napról napra lohasztja, hogy adósuk megkereséseikre nem reagál, és a Fővárosi Bíróság sem kapkodja el lépéseit - eddig még kérelmükre sem kaptak választ.

Eközben a vállalkozó szerint a Ganz központjában egymást érik a különös események: a cég irodáit kiürítették, műhelyeiből eltűnnek a berendezések, az áramot ideig-óráig aggregátorok biztosítják. Aztán sötét lesz. Minden vagyonkimentésre és arra utal, hogy a talpon maradást és az alvállalkozók kifizetését a Ganznál nem gondolják komolyan.

Más kérdés, hogy ha a Vegyépszer-Hídtechnika páros cégének felszámolásáról megszületik a jogerős határozat, a zömében néhány millió forintért tüntető cégek valószínűleg végleg keresztet vethetnek járandóságukra. Patkó Bea már azt is kiszámolta, hogy az Artjob a majdani felszámoló kielégítési listájának hetedik szintjére szorul. Azaz nem számíthat komolyan arra, hogy megkapja a pénzét. Mindennel együtt 20 millió forintos veszteségét a cégnek magának kell lenyelnie. Az összes alvállalkozó együttes kára pedig akár 3-4 milliárd forint is lehet.

Ha a Ganz Acél valóban bezár és nem fizet, a Megyeri híd építése ötszáz család egzisztenciáját zúzza össze. Sok kisvállalkozás ugyanis a majdani bevétel reményében hitelből finanszírozta munkáját. A bankok nekik sem kegyelmeznek: akad, akinek háza, autója ment rá az új híd megépítésére. Rajtuk kívül a 140 éve megalakult gyár összeomlásának a dolgozók is kárvallottjai lesznek. A hírek szerint 300-400 ember kerülhet utcára.

Az állami beruházó fizetett, és mossa kezeit

A Megyeri hídnál tüntető kis cégek képviselői úgy tartják: az állam nem fordíthat hátat a költségvetés 63,2 milliárd forintjából megvalósult beruházásnál dolgozó vállalkozásoknak. A híd építtetője, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. viszont úgy látja: a felelősségi körükbe tartozó minden intézkedést megtettek már. Fazakas Orsolya, a társaság kommunikációs vezetője ide sorolja, hogy a megfelelő ütemezésben kifizették a híd megépítésére alakult konzorcium számláit. Reményik Kálmán elnök-vezérigazgató pedig személyesen tárgyalt az ügyben érintett vállalkozókkal, és bizonylatokkal támasztotta alá, hogy az állami beruházó valóban kifizette az M0-s északi hídjáért a szerződés szerinti összeget. Emellett a NIF kérésére a Hídépítő is írásos nyilatkozattal igazolta, hogy átutalták a Ganz Acél járandóságát. A szóvivő álláspontja szerint ennél többet nem tehetnek. Az alvállalkozók egymás közti jogvitáiba nincs beleszólásuk.

A pénzükre váró alvállalkozók elismerik: a NIF valóban igazolta, hogy a hídépítőknek járó pénz utolsó 25 milliárd forintját időben átutalták. Ebből a pénzből azonban számláik közül egyet sem fizettek ki. Be kellett érniük azzal, hogy láthatták a papírt, ami igazolta: a Hídépítő 7,2 milliárd forintot utalt a Ganznak. De nem juthatnak hozzá járandóságukhoz abból a 6,3 milliárd forintból sem, amit az állami beruházó egyelőre a garanciális munkák elvégzésére visszatart.

Az átvert alvállalkozók balsorsuk hídján tüntettek
Az átvert alvállalkozók balsorsuk hídján tüntettek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.