Mostantól új gázvilág köszönt ránk

A gáz köbméterenkénti árában csak néhány forintot tenne ki annak a többletköltsége, hogy a központi szállítórendszer egy újabb importkiesés esetén valóban minden fogyasztót gond nélkül el tudjon látni - állítja Zsuga János, a rendszeregyensúlyt orosz import nélkül is megőrző FGSZ Földgázszállító Zrt. irányítója. Az elmúlt három hétben médiaszereplővé váló vezérigazgató szerint amit korábban elképzelhetetlennek tartottunk, azzal mostantól kezdve számolnunk kell.

- Sikerült már valamennyit pótolniuk az elmúlt napok alváshiányából?

- Még mindig nem, de bírjuk. A gázválság napjaiban is türelmesek voltunk egymással. Mindenkivel teljesen korrekt együttműködés alakult ki. Persze egyre kevesebb szóval, egyre nagyobb hangsúllyal beszélgettünk. Most szerdától az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a hazai gázforgalmazás a készültségiről visszaállt normál üzemmódra. Következhet a tapasztalatok levonása.

Zsuga János helyesnek tartja a stratégiai tároló kialakítását
Zsuga János helyesnek tartja a stratégiai tároló kialakítását

- Melyek ezek?

- Egy biztos: mostantól új világ köszönt az európai, benne pedig a magyar gázellátásra. Amit korábban elképzelhetetlennek tartottunk, azzal mostantól kezdve számolnunk kell. Az orosz gázellátás teljes kimaradásának két hetében Magyarországon egyfajta válságkezelés zajlott. Annak, hogy minden egyes lépés helyes volt-e, a jövő szempontjából van jelentősége. Úgy gondolom, Magyarország nagyon jól reagált. Az ukrán betáplálás megszűntével a környező országok közül egyedül a magyar gázellátás nem omlott össze. Ráadásul egy ilyen esetre nem lehetett korábbi tapasztalatunk. Tényleg úgy érzem, hogy ez most jól sikerült. Ugyanakkor van még munka bőven. Sok helyzetet operatív módon oldottunk meg: egy döntést néha egy perc alatt kell meghozni, még ha utána hónapokig elemzik is azt. Ez egyáltalán nem jelenti, azt hogy bármi törvénytelent tettünk volna, de most át kell tekinteni, hogy az intézkedések tükrében az üzemi szabályokat hogyan lehet az ilyen helyzetek lehető leggyorsabb kezeléséhez igazítani. A történtek után felelős rendszerirányítóként is készülnünk kell arra, mi van, ha újra kiesik Ukrajnából az import.

- A pontosabb kockázatelemzés érdekében nem kellene behatóbban tanulmányozniuk az orosz- ukrán kapcsolatokat és az ukrán belviszonyokat?

- A rendszerirányítónak is megvannak a maga információs forrásai. Ám ezen túlmenően nem szeretnék latolgatni. Nekünk a tényekből kell kiindulnunk. Egy ilyen esetre van forgatókönyvünk, a végrehajtáshoz megvannak a szükséges személyi, tárgyi feltételeink, és most már gyakorlatunk is.

- A gázválságot megelőző hetekben is mindenki az elvárható készültséget mutatta?

- Nem gondolom, hogy bármely szereplő magatartását véleményeznem kellene. Leszögezném: mindvégig valamenynyi érintettel rendkívül korrekt volt az együttműködés, ami látszik az eredményen.

- Mi volt a legnehezebb pillanat?

- Amikor január 6-án 15 óra 25 perckor Ukrajnában elzárták a Magyarországra irányuló vezetéket. Mindenfajta korábbi tapasztalat nélkül, éles tesztben kellett fenntartani a hazai ellátást. A rendszerváltás óta először kellett elrendelni és végrehajtatni a cégek első és második körének a gázkorlátozását. Végül mindebből a lakossági és a kommunális fogyasztók semmit nem éreztek meg. Az elkövetkező hónapokban az illetékesek bizonyára meghatározzák, hasonló válság esetén mi a cél. Döntés kérdése, hogy megteremtjük-e egy teljes importkieséskor is az összes hazai fogyasztó biztonságos ellátásának lehetőségét, vagy ilyenkor a lakosság és a kommunális fogyasztók védelmére összpontosítva továbbra is korlátozunk bizonyos fogyasztókat.

- Egyetért a Magyar Energia Hivatal álláspontjával, amely szerint a teljes körű biztonság túl nagy anyagi terheket róna a magyar gazdaságra?

- Ezt nem az én tisztem megítélni. Ez egy energiapolitikai kérdés. Ha a cél a teljes ellátásbiztonság, az pénzbe kerül. Az országos ellátást most fenntartó rendszer szintén pénzbe került. Helyesnek tartom a stratégiai földgáztároló kialakítását is. Ha ez az év végére elkészül, akkor kizárólag belföldi forrásokból a mostani mintegy 65 millió helyett már 81 millió köbméteres igényt ki tudnánk elégíteni. Ez közelíti a lehetséges fogyasztási csúcsot.

- Szavaiból úgy érzem, mintha ezt támogatná.

- Egy olyan országban, ahol ekkora a földgázfogyasztás, és - ahogy a korlátozások során láthattuk - ennek biztonságát a fogyasztók elvárják, az ehhez szükséges fejlesztésekre is biztosítani kell a forrásokat. Ezt döntően a tárolók és a vezetékrendszerek fejlesztése jelenti. A legfontosabb a magyar és a környező országok gázhálózatainak összekötése, ami Horvátországgal és Romániával a közeljövőben várható. Minél több nemzetközi vezeték halad át Magyarországon, legyen az Nabucco vagy Déli áramlat, az csak javítja az ellátás biztonságát. Rendkívül fontos új források bekapcsolása is, hisz most is az maradt ki.

- Mennyibe kerülne ez a biztonság nekünk, fogyasztóknak, adófizetőknek?

- A gáz fogyasztói árában - amely most köbméterenként jóval több mint száz forint - a legnagyobb tétel a nyersanyagár. A szállítórendszer költségei a tarifából mintegy 4 forintot képviselnek. Ezt bármekkora fejlesztés is csak forintos nagyságrenddel emelné. A mostani, teljesen új helyzetben ugyanakkor az ellátás érdekében az unió is biztosíthatna forrásokat a vezetékekre. A jelenlegi pénzügyi válságban a bankoktól nehéz hitelhez jutni.

- A gázkrízis pillanatnyi elmúltával lát-e a magyar vagy az uniós politikában bármiféle, a problémák hosszú távú megoldására irányuló lépéseket?

- Nem tudom, az elmúlt két napban is a hazai gázellátással és nem a politikával foglalkoztunk. Ez nem a mi dolgunk. A kormánnyal teljesen korrekt és szakmai volt az együttműködés. Mi a fejlesztési javaslatainkat időről időre benyújtjuk a Magyar Energia Hivatalhoz, amit idén is megteszünk. Ott döntenek arról, hogy ebből mely beruházások indokoltak és épülnek be a gázárba. Most bizonyítottuk, hogy a tarifába eddig beépített költségeink indokoltak, már ha csak arra gondolunk, hogy a karbantartásokkal megelőztük a műszaki hibát.

- Merültek-e fel többletköltségeik a gázválság-elhárítás két hetében, és ez emelheti-e a gáz árát?

- Nem tudom, mert még nem mértük fel, egyáltalán volt-e ilyen. De ha volt is, az bizonyára nem jelentős. Bár a gázárról nem mi, hanem a miniszter dönt, kizárt, hogy a mostani többletmunkánk emelné a tarifát.

- Ha senkinek semmilyen többletköltsége nem származott, mi viszont halálra ijedtünk, akkor ez az egész nem értelmezhető a teljes európai energiaipar egyszerű erődemonstrációjaként?

- Nem, sőt... Azért azt vegye figyelembe, hogy a környező országokban gyárak százai álltak le, lakások maradtak hidegen. Ez egy valós válság volt, amit különböző országok különböző módon kezeltek. Habár az ellátás biztonsága nálunk megmaradt, és ez tény, de a műszaki hiba esélye végig a fejünk felett lebegett.

- Az FGSZ tulajdonosának, a Molnak erősödtek az alkupozíciói a környező országokkal akár a hazai tárolók, akár a vezetékhálózatok ügyében?

- A Mol és az FGSZ Földgázszállító működése az unió által elismerten is teljes mértékben különválasztott. Nekünk rendszerirányítóként a Mol mellett más szereplőknek is versenysemlegesen biztosítanunk kell a hozzáférést. Így a Mol elképzeléseit nem ismerem. A minden csatlakozó előtt nyitott vezetékhálózat iránt mindenesetre élénkül az érdeklődés.

- A mostani válság növelte vagy csökkentette a gázrendszer értékét? A rendszer helytállt, a gáztól, mint olyantól, azonban elmehet az emberek kedve.

- Az elmúlt három hét teljesítményére az egész magyar gázipar büszke lehet, így a hírnevét bizonyára öregbítette. Azt még nem tudom, hogy a fogyasztóknak miképp változott a gázfogyasztási kedve. Kétségtelen: ma a gáz az egyik legfontosabb energiahordozó Magyarországon, amely tiszta, környezetkímélő, kényelmes. Úgy vélem, ennek egyelőre nincs megfelelő mennyiségű és gyorsan előrántható alternatívája. Nekünk arra kell felkészülnünk, hogy ezt biztonságosan eljuttassuk a fogyasztókhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.