Lassacskán nyílik a cégek előtt az idei uniós buksza

Január utolsó napján jelenhetnek meg az első 2009-es uniós gazdaságfejlesztési pályázatok. A vállalkozások már nagyon várják, hogy megnyíljon előttük a lehetőség, hiszen a korábbiakhoz képest jóval kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hozzá a közösségi forrásokhoz. A tervezett felhívások egyelőre társadalmi egyeztetésen vannak.

Sokan arra számítottak, hogy január első napjaiban megnyílnak a 2009-es uniós pályázatok, hiszen a kormány hónapok óta a feltételek enyhítéséről, a források felhasználásának létfontosságáról kommunikál, ezért azt gondolhatnánk, hogy az elmúlt hónapokban már alaposan előkészítették a felhívásokat, amelyek startra készen várják, hogy megjelenhessenek. Már mindenki előtt egyértelmű ugyanis, hogy idén a közösségi pénzek táplálhatják a gazdaság motorját. Ami fejlesztés az országban elindul, az szinte kizárólag a vissza- vagy a vissza nem térítendő uniós támogatások segítségével valósulhat meg. Csupán ilyen összefüggésben tűnik túl kényelmesnek a tempó.

Bajnai Gordon névjegykártyát cserél Szuna Józseffel, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének alelnökével
Bajnai Gordon névjegykártyát cserél Szuna Józseffel, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének alelnökével

A kormány tavaly év végén három, 2009-2010-re vonatkozó akciótervcsomagot fogadott el, amelyek az indítani tervezett, konkrét pályázati konstrukciókat és a kiemelt projekteket mutatják be. Az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) 15 operatív programjához - ebből hét regionális - összesen 61 akciótervet kell elkészíteni, elfogadtatni a kormánnyal és a társadalmi szervezetekkel. Az egyik elfogadott akcióterv a Végrehajtási operatív programhoz kapcsolódik. Ebből finanszírozzák azokat a költségeket, amelyek a pályázati rendszer végrehajtásához kötődnek, többek között a szakértői díjakat, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség dolgozóinak a fizetését. Ebből a vállalkozások nem látnak pénzt. A másik a Regionális operatív programokat érinti, a harmadik pedig a Gazdaságfejlesztési operatív programhoz kapcsolódik (GOP).

A munkát némileg hátráltatja, hogy a kormány ugyan elfogadta azt a módosító indítványt, amely alapján az ÚMFT programjain belül forrást lehetne átcsoportosítani gazdaságfejlesztési célokra, ám az Európai Bizottsággal erről még folynak az informális egyeztetések. Átcsoportosítások lesznek az egyes operatív programok között, a programokon belül, illetve prioritáson - ez a szint, amely a konkrét pályázatot tartalmazza - belül is. Az összes támogatás, ami tehát megmozdul, 260 milliárd forint. Az ennél konkrétabb részletek egyelőre nem nyilvánosak, mert még folyik róluk az egyeztetés.

Ami azonban konkrét, az a kormány által elfogadott gazdaságfejlesztési akciótervekben megjelenő változások sora. A technológiai korszerűsítést célzó pályázatokban növekszik a kis- és középvállalkozások által igényelhető támogatás mértéke, a projekt költségeinek 50 százalékát is lehet igényelni. Több pénz fordítható ingatlanfejlesztésre is, a támogatások összege a 33 leghátrányosabb térségben 20 százalékról 50-re nő, más esetekben 30 százalékra. Ugyancsak a legnehezebb helyzetű településeken működő cégek esetében enyhülnek a szerződési feltételek az eddigi kettő helyett, a már egy lezárt üzleti évvel rendelkező vállalkozások is pályázhatnak. Növekszik az igénybe vehető előleg összege is, 25-ről 40 százalékra.

Az ország növekedéséhez kötött árbevétel-vállalás helyett választható az a lehetőség is, hogy a vállalkozó megtartja a pályázatot megelőző évben alkalmazottai létszámát. Egy új konstrukció is bekerül a rendszerbe, amely a cégek hitelhez jutását segíti. A vissza nem térítendő kamattámogatásra - 23 százalékos mértékűre két évre 10 milliárd forint jut. Újdonság lesz, hogy egyes felhívásoknál nem kell megvárni a beadott dokumentáció befogadását, hanem a postára adást követően el lehet kezdeni a beruházást. A tervezett pályázati kiírások egyik, talán legfontosabb eleme, hogy a nagyvállalatok már nem csak az elmaradott térségekben juthatnak fejlesztési forrásokhoz. Ez azért fontos, mert a kis- és középvállalkozások nagy része a nagyok beszállítóiként működik.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a kormány bővíti az automatikus eljárásrendű - amikor a jelentkezőnek csak egy adatlapot kell kitöltenie, ha azon megfelelt, akkor megkapja a pénzt - konstrukciók kedvezményezettjeinek a körét, s akár 50 millió forintot is el lehet így nyerni az eddigi 20 millió helyett. Ez az intézkedés nagyban meggyorsítja és leegyszerűsíti majd a pályázók dolgát.

Egy-két hónapot még várni kell

A heteken belül megjelenő első uniós pályázatok a vállalkozások technológiai fejlesztését, beszállítóvá válását, illetve az innovatív cégek versenyképes termékeinek piaci megjelenését és az azt előkészítő munkát támogatják. Pénzt lehet kapni a többi között kísérleti fejlesztésre, marketingre, ingatlanberuházásra, irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek bevezetésére, gépvásárlásra és eszközbeszerzésre. Az elnyerhető támogatás aránya a beruházás helyszínétől függően a projekt teljes költségének 25-50 százaléka. Az uniós támogatás 1-500 millió forint között lehet, pályázattól függően. Az első felhívás a tervek szerint január 30-án jelenik meg, a következő február 23-án, majd március 30-án. A vállalkozások számára egyébként jól jönne egy menetrend, hogy ebben az évben mikor milyen pályázat jelenik meg, hogy tervezni tudjanak, ám ez egyelőre nem valószínű. (Sz. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.