Az ukrán cégvezető eltűnt, és nem nyilatkozik

Fizetés nélküli szabadságra küldte huszonöt dolgozóját karácsony előtt a ceglédi székhelyű Pevdi Divat Kft. tulajdonosa. Az el nem bocsátott, de kereset nélkül maradt alkalmazottak egy része a megalakulása óta dolgozik a nagy múltú cégnél.

Fegyelmezi magát, mégsem tudja visszafogni a könnyeit. Az asszonynak az első munkahelye volt a ceglédi cég, azt gondolta, innen megy nyugdíjba. Sosem keresett sok pénzt - fizetése az utóbbi időkben értéktelenedett el, mivel a nagyjából minimálbérnek megfelelő összeget esztendők óta nem emelték. De szerette a kollégáit, s értékelte, hogy egyáltalán van munkája.

A Pevdi alkalmazottai attól tartanak: a fizetés nélküli szabadság csak időhúzás
A Pevdi alkalmazottai attól tartanak: a fizetés nélküli szabadság csak időhúzás

- A gondok tavaly ősszel kezdődtek, októberben már nem kaptunk fizetést - meséli az asszony, aki arra kér, ne írjam meg a nevét. Még mindig bízik abban, hogy a dolgok jobbra fordulhatnak, s esetleg egyszer visszahívják a fizetés nélküli szabadságról. Három éve van a nyugdíjig, addig még dolgozni, élni kellene valamiből.

Az alkalmazottak egy csoportja novemberben felkereste a cégtulajdonost, s arról érdeklődtek, mikor kapják meg elmaradt bérüket. Válaszként az ukrán Mojszejev Eduard Alekszandrovics látványosan kifordította zsebeit belsejét, s így mutatta: teljesen üres, nincs miből fizetnie. A dolgozók végül decemberben - három részletben - hozzájutottak októberi bérükhöz, ami épp arra volt elég, hogy legalább karácsonyra be tudjanak vásárolni.

A tulajdonos aztán a válságra és a kereslet visszaesésére hivatkozva december végén bejelentette: húsz-huszonöt embert hazaküld, vegyenek ki fizetés nélküli szabadságot, aztán majd tavasszal meglátják, szükség lesz-e rájuk vagy sem.

- Azt gondoljuk, nem akar felmondani nekünk, mert az pénzbe kerülne: ki kellene fizetnie a felmondási időre járó bért, azoknak pedig, akik már hosszabb ideje dolgoznak itt, végkielégítés is jár - mondja az asszony. Szavai szerint a cég vezetője az időhúzásra játszik, s azt akarja elérni, hogy a fizetés nélküli szabadságra küldöttek önként mondjanak fel.

Ők azonban egyelőre kivárnak. Jó néhányan betegszabadságra mentek: panaszaik mindig is voltak, nem kellett betegnek hazudniuk magukat, hogy az orvos kiírja őket. Ha azonban letelik a betegszabadság, fillér nélkül maradnak. Tartalékuk nincs, a minimálbérből nem tudtak félretenni. Cegléden és a környéken kevés a munkalehetőség, ötvenen túl pedig már nehéz lenne megszokni az ingázást - mondják.

Többször is kerestük a Pevdi Divat Kft. tulajdonosát, hogy ő is kifejthesse álláspontját. Január első hetében a titkárnője azt mondta: keressük a következő héten. Amikor ezt megtettük, azt a választ kaptuk, hogy Mojszejev Eduard Alekszandrovics azon a héten is elérhetetlen lesz. A cég honlapja nem működik. Legutóbb a titkárnő már azt mondta: "Írják azt, hogy a cégvezető úr nem kíván nyilatkozni".

Madácsyné Somodi Mária, a Közép-magyarországi Munkaügyi Központ ceglédi kirendeltségének vezetőjétől megtudtuk: nem kaptak hivatalos bejelentést a Pevdi Divat Kft.-től csoportos létszámleépítési szándékról. Megkerestük a Közép-magyarországi Munkaügyi Központ jogi irodáját is, ahol azt kérdeztük: vajon törvényes-e, hogy egy cég vezetője fizetés nélküli szabadságra küldjön dolgozókat. Ezzel a lehetőséggel ugyanis általában azok az alkalmazottak élnek, akik valamilyen okból hosszabb időre távol maradnának a munkahelyüktől, viszont nem akarnak felmondani, s később szeretnének visszatérni.

A munkaadó által elrendelt fizetés nélküli szabadság nem létező munkajogi kategória - tájékoztatott Szigeti Gabriella irodavezető, aki hozzátette: ha az alkalmazott a munkáltató miatt nem tudja a munkáját végezni, az így kiesett állásidőre is megilleti a személyi alapbére. A jogellenesen elrendelt fizetés nélküli szabadság miatt a dolgozók a Munkaügyi Felügyelőséghez fordulhatnak jogorvoslatért.

Ezzel a lépéssel azonban még nem éltek a kényszerből otthon maradt munkavállalók. Mert még mindig abban bíznak: egyszer talán szükség lesz rájuk, s újra dolgozhatnak majd.

A kezdetben főként ruhagyártással foglalkozó Pevdi 1950-ben alakult. Később kisebb egységekre bomlott, melléküzemágai tönkrementek, végül a ceglédi szabászat és egy abonyi telephely maradt meg belőle. A céget a kilencvenes évek elején egy tápiószecsői vállalkozó vette meg, majd néhány éve továbbadta a jelenlegi tulajdonos ukrán vállalkozónak. A Pevdi Divat Kft. fő tevékenysége ma is a felsőruházat-gyártás, de tevékenységi körében már fényképészet, műszaki tanácsadás és ingatlan-bérbeadás is szerepel. Jegyzett tőkéje 160 millió forint. A kft.-nek két tagja van: Mojszejev Eduard Alekszandrovics - esetében a szavazati jog mértéke meghaladja az ötven százalékot - és a bonni bejegyzésű Intertissa Import-Export GmbH.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.