Gázfolyam helyett szövegtengert kap Európa

Változatlanul egymásra mutogat Ukrajna és Oroszország a gázkonfliktusban, amelynek egyetlen biztos pontja az, hogy az EU továbbra sem jut Ukrajnán keresztül orosz fűtőanyaghoz. Az ukránok szerint már ahhoz is gáz kellene, hogy el tudják indítani a tranzitszállításokat.

Kijev szerint Moszkva technikailag megoldhatatlan módon kívánta felújítani a január 7-én leállított gázszállítást, az orosz Gazprom viszont úgy véli, az ukrán fél csupán a korábbi gázlopását akarja elfedni a kifogással. A Gazprom azt állítja, hogy eleget tett ennek a feltételnek, amikor kedden 76 millió köbméter gázt juttatott volna a szudzsai állomáson keresztül az ukrajnai gázvezetékbe.

Az ukrán elnök különmegbízottja ugyanakkor provokációnak tartja a keddi - majd a szerdai, már 100 millió köbméteres - kísérletet az EU és a Balkán felé tartó gázszállítás felújítására. Bogdan Szokolovszkij szerint Moszkva célja ezzel az volt, hogy negatív színben tüntesse fel a konfliktusban Ukrajnát, és a technikai nehézségekre rámutatva elérje az ukrán gázszállító rendszer privatizációját, azaz megszerzését.

A Naftogaz Ukraini vezetője, Oleg Dubina szerint abban az esetben, ha a kért útvonalon, Szudzsától az ukrajnai Orlovkáig, majd onnan tovább nyugatra szállítanák az orosz földgázt, több ukrajnai régióban fel kellene függeszteni a gázellátást. (Az ukrán fél ezért kérte, hogy Piszarevka és Valujki irányába érkezzen a gáz, ám a Gazprom szerint ez Ukrajna belföldi használatra fenntartott vezetéke, s nem tranzitra szolgál.)

Továbbra is ellentmondás van a felek között arról, hogy a tranzit felújításához szükséges nyomást fenntartó gázt kinek kell biztosítania. Moszkva szerint Kijevnek, ahol azonban az orosz féltől várják az ehhez szükséges napi 21 millió köbméter gáz biztosítását. A szerdai igény szerint januárban 300 millió, februárban, márciusban 600-600 millió köbméter gázról van szó.

- Vége az ajándékoknak - jelentette ki az igényre a kamerák előtt az orosz elnök. Dmitrij Medvegyev felhívta a figyelmet arra is, hogy Moszkva be fogja hajtani Kijeven az export kényszerű leállásából adódó, eddig 1,1 milliárd dolláros veszteségét is.

Bár a már Európát is érintő konfliktus alapvető oka az Ukrajnába szállítandó orosz gáz idei áráról szóló vita, Moszkva mindenképp el kívánja választani a tranzitgáz kérdését a közvetlen szállítástól. - Az ukrajnai szállításról jelenleg nem folynak tárgyalások. Az erről szóló szerződés Kijevben vár aláírásra, az abban foglalt formula szerint Ukrajna 450 dollárt fizetne a gáz ezer köbméteréért - jelentette ki tájékoztatóján lapunk kérdésére Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese.

- Komplexen kell megoldani a problémát - jelentette ki Ukrajna moszkvai nagykövete az Echo Moszkvi orosz rádiónak nyilatkozva, elismerve, hogy a kérdés nem csupán gazdasági. Konsztantyin Griscsenko szerint meg kell állapodni a tranzitdíjról, valamint az ukrán gáztározókban lévő gáz tárolási díjáról, végül pedig az Ukrajnának szánt gáz áráról. A tranzitdíj tavaly az áthaladó gáz ezer köbméteréért 1,7 dollár volt 100 kilométerenként, Kijev azonban az idén már 9,8 dollárt vár.

Griscsenko szerint valóban technikai problémát jelent az, hogy Moszkva csupán 76 millió köbméterrel kívánta megindítani a gáztranzitot - a vezetéken rendszeresen napi 342 millió köbméter halad át. Ráadásul a vezetéken jelenleg a nyugat-ukrajnai tározókból keletre áramlik a gáz az országon belül, hogy az orosz beszállítások hiányában is biztosítsák a fűtést Kelet-Ukrajnában. - Azt várják tőlünk, hogy a saját tartalékainkból adjunk gázt a tranzit biztosítására, miközben magunk nem jutunk utánpótláshoz - jelentette ki a nagykövet.

Ukrán részről ugyanakkor elmozdulást jelent, hogy a Naftogaz elnöke, Oleg Dubina szerdán bejelentette: Ukrajna hajlandó lenne kölcsönvenni Oroszországtól a tranzithoz szükséges technikai gázt, később rendezve a tartozást, amely Moszkva szerint a konfliktus okozta káron felül is több mint 650 millió dollár.

Medvegyev orosz elnök szombatra az orosz gázt használó európai államok vezetőit csúcsértekezletre hívta Moszkvába. Úgy értesültünk, hogy az invitálást mintegy húsz kormányfő között Gyurcsány Ferenc is elfogadta. Juscsenko ukrán elnök jó ötletnek tartja a csúcsot, de Moszkva helyett Brüsszelt vagy Prágát javasolja helyszínnek.

Ha a következő napokon hidegebb lenne a vártnál, és Ukrajna felől nem indulnának el az orosz gázszállítások, akkor a jövő hét közepétől újra kell elemezni a belföldi ellátás feltételeit - közölte Molnár Csaba energiaminiszter. Így január végén-február elején szóba kerülhet a stratégiai tartalékok igénybevétele, illetve a II. (a közepes cégekre vonatkozó) korlátozási kategória újbóli érvényesítése. Kedden 64 millió köbméter volt az országos gázfogyasztás, ami tegnap az enyhébb időjárás miatt 60-62 millióra csökkent. A hazai tárolók és kitermelés, illetve a nyugati import zavartalanul rendelkezésre állt. A műszaki hiba esélyének mérséklése érdekében így némileg csökkenthették a csúcsra járó tárolók igénybevételét. Ezekben még 2,7 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre, amihez hozzájárul 500 millió köbméter stratégiai készlet. (M. I.)

Az EU utolsó esélyt ad a szállítóknak

Elfogadhatatlan és hihetetlen, ami történik, illetve ami nem történik - ezt mondta az Európai Parlamentben szerdán José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki arra emlékeztetett, hogy háromoldalú megállapodás született a gázszállítási válság feloldására az EU, Oroszország és Ukrajna vezetőinek aláírásával. Az unió a helyszínre küldte megfigyelőit, de úgy látszik, az orosz és az ukrán partnerek képtelenek betartani ígéretüket. Barroso szerint a két ország visszavonhatatlanul elveszti hitelességét mint megbízható energiaszállító. Az energiaügyi biztos szóvivője szerint Oroszország és Ukrajna még egy utolsó esélyt kap az uniós gázellátás azonnali felújítására, ezzel mérsékelhetnék azt a kárt, amelyet önmaguknak okoznak. Barroso arra biztatta az európai cégeket, hogy pereljék az orosz és ukrán vállalatokat, a tagországokat pedig arra szólította fel, hogy igyekezzenek közösen és sürgősen alternatív forrásokat és útvonalakat találni. Bár az utóbbi napokban több tagország is növelte a gázkitermelést, s igyekeztek kisegíteni egymást, a vezetékek építése, öszszekötése nyilván nem kínálhat gyors megoldást, függetlenedést az orosz gáztól, de a válság lendületet adhat ennek a munkának. (B. M.)

A Gazprom monitorja az ukrán határnál lévő szudzsai kompresszorállomáson
A Gazprom monitorja az ukrán határnál lévő szudzsai kompresszorállomáson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.