Előbb indul az szja-szezon

Ismét új bevallási lehetőséget kínál az APEH: február 15-éig lehet majd kérni, hogy az új, egyszerűsített módszerrel az adóhatóság számolja ki az állampolgárok adóját. Ha sokan választják ezt, kiderülhet, mennyire megbízható a munkáltatói adatszolgáltatás.

A megszokottnál valamivel korábban indul a személyijövedelemadó-bevallási szezon. Azoknak, akik szeretnék, ha a munkaadójuk számítaná ki, mennyi adóval is tartoznak az államnak (vagy az nekik), ezt most nem február közepéig, hanem már január 31-éig kell kérniük munkahelyükön. A munkáltatónak - akárcsak tavaly - nem kötelessége eleget tenni ennek a kérésnek. Ám míg 2008-ban legalább abban segíteni kellett az alkalmazottat, hogy az adóhatóságtól kérhesse adójának kiszámítását - a cégnek továbbítania kellett az alkalmazott kérelmét -, az idén már ezt sem kell. A munkáltató kötelessége mindössze annyi, hogy tájékoztassa dolgozóit: mostantól az APEH a korábbiaknál egyszerűbb módon kiszámítja adójukat, ha azt kérik és jogosultak is rá.

Abban gyakorlatilag nincs változás, hogy ki kérheti munkáltatójától az adó kiszámítását, és vélhetőleg abban sem lesz sok újdonság, hogy a cégek jó része immár elutasítja ezt a feladatot. Ott, ahol elkészítik a számításokat, a munkavállalóknak március 20-áig kell átadni a kedvezményekhez szükséges igazolásokat, a cégeknek pedig május 20-áig lesz idejük kiszámítani az adót.

Könnyebbség lehet, hogy az APEH által végzett adómegállapítás jóval egyszerűbbnek ígérkezik, mint az adam (adóhatósági adómegállapítás) néven ismert korábbi verzió. A néhány éve létező lehetőséggel évente csupán néhány ezren éltek, mivel nagyjából ugyananynyi papírt kellett kitölteni hozzá, mint ha az ember maga oldotta volna meg az adóbevallását. Az új módszer egyszerűbb lesz - a neve is egyszerűsített bevallás. Február 15-éig lehet majd postai vagy elektronikus úton jelezni az APEH-nek, ha valaki élni kíván ezzel. Akkor nyilatkozni kell majd az APEH által nem nyilvántartott jövedelmekről, a kedvezményekkel kapcsolatos adatokról is. Az egyszerűsített bevallással élhet például az is, akinek ingatlan vagy ingó tárgy értékesítéséből van jövedelme - ezek adatairól nyilatkoznia kell. A hatóság e nyilatkozat és a munkáltatótól származó havi járulék- és adóbevallás, illetve adatszolgáltatás alapján számolja majd ki az adóalapot, az adót, a kedvezményeket és a befizetendő vagy visszautalandó összeget. Mindezt április 30-áig teszi meg, addig elvileg megküldi majd az egyszerűsített bevallásokat az azt igénylőknek.

Hogy a munkáltatók havi adatszolgáltatásán alapuló számítások mennyire lesznek pontosak, majd kiderül. Vadász Iván, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke szerint, ha valakinél hiba volt a havi bevallásokban, az itt kijöhet. (Sokakat eleve be sem jelentettek az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól származó adatok alapján, ettől függetlenül a havi bevallásokat még számos esetben küldték). Már csak ezért is érdemes lesz odafigyelni annak, aki él az új lehetőséggel. Azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen módon, de az ember javíthatja majd az APEH-től megkapott számítást. A javítást postán is vissza lehet küldeni, és a hatóság honlapján lévő program segítségével is lehet majd javítani. Utóbbi esetben - valamint, ha nincs javítanivaló - a szokásos május 20-i határidőre kell befizetni az adót, ha szükséges, illetve a bevallást aláírva az APEH-nak visszaküldeni. Ha valaki postai úton kéri majd a számítás módosítását, meg kell várnia az APEH visszajelzését, és attól kezdve 30 napon belül fizetni, ha az szükséges.

Az egyszerűsített bevallással azok élhetnek majd, akiknek csak olyan adóköteles jövedelmük volt 2008-ban, amelynek alapján a kifizető adóelőleget vont le (ekkor az összeg szerepel a havi adatszolgáltatásban is). Nem kizáró ok, ha ingatlaneladásból vagy ingóság értékesítéséből jövedelem keletkezett, de a pontos adatokat közölni kell. Azok viszont nem élhetnek az új lehetőséggel, akik egyéni vállalkozók voltak tavaly, őstermelői tevékenységből volt adóköteles jövedelmük, költséglevonást kértek a munkáltatótól, tőzsdei ügyletből volt jövedelmük, fizetővendég-látó tevékenység után átalányadózást választottak, külföldön is adózó jövedelmük volt, vagy nem belföldi magánszemélyek. Az adókedvezményekkel az egyszerűsített bevallás során is lehet élni, az ehhez szükséges adatokat szintén nagyon precízen kell megadni az APEH-nek - beleértve azt a sorrendet is, amely szerint a különféle kedvezményeket érvényesíteni akarják.

Az, aki nem a munkáltatója és nem az adóhatóság útján tudja vagy akarja intézni bevallását, a 2009-es íveket a tavalyihoz hasonló formában töltheti ki. Ez esetben is május 20-áig kell majd aláírva beküldeni a bevallást és befizetni az adót. A tavaly bevezetett új kitöltőprogram alapjaiban vélhetőleg nem változik.

Azt még nem tudni, hogy a 2009-es bevalláshoz szükséges elektronikus ív, illetve kitöltőprogram mikor jelenik meg az APEH honlapján, valamint mikor teszik fel az egyszerűsített bevallás igényléséhez szükséges formanyomtatványt.

A bevallási íveket sokan saját kezűleg töltik ki
A bevallási íveket sokan saját kezűleg töltik ki
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.