A Rosenthal is csődöt jelentett

Megcsillant a reménysugár a Wedgwood porcelánon, ugyanis egy nem túl ismert amerikai magántőke-társaság vételi ajánlatot készül tenni a hét elején fizetésképtelenséget jelentő patinás társaságra. Leányvállalata, a világhírű német Rosenthal is csődöt jelentett a hétvégén.

A brit The Independent értesülései szerint a 377 millió fontos adósságteher alatt rogyadozó Wedgwood előrehaladott tárgyalásokat folytat a cég eladásáról a New York-i székhelyű KPS-szel, az adásvételről már a szándéknyilatkozatot is aláírták. Az amerikaiak megvásárolnák a Wedgwood üzemeit, s vállalnák a 2700 munkatárs további foglalkoztatását. A részletes adásvételi szerződés kidolgozásához még néhány hétre szükség lesz, de január végéig nyélbe akarják ütni az üzletet. Az árról sem született még döntés.

A KPS általában nagy bajban lévő, de hosszú távon életképes cégeket vásárol fel viszonylag olcsón, hogy aztán feljavítja őket nyereséggel adjon túl rajtuk. Friss szerzeményei közé tartozik például több amerikai autóalkatrészgyártó. Azon kevés társaságok közé sorolják, amely szót tud érteni a felvásárolt cégnél működő szakszervezetekkel, s a hangos viták, botrányoktól távol tartja magát.

A Wedgwood megbízásából vevőt kereső a Deloitte azért másokkal is folytat tárgyalásokat, ugyanis eddig legalább tizen kopogtattak a tanácsadó cég ajtaján. Olyan, Angliában ismertnek számító cégfelvásárlók jeletkeztek, mint az Alchemy Partners vagy a Rutland Partners.

Kérdés az is, mi lesz a Rosenthal AG-vel, az 1997 óta a Weedgwood tulajdonában lévő világhírű német porcelángyártóval. A Rosenthalt már tavaly nyár óta árulta a Wedgwood, amely a JP Morgant bízta meg a vevő felkutatásával. A Rosenthalért, amely maga is több mint tízmillió eurós veszteséget szedett össze tavaly, nem kapkodtak a vevők. Értékét a piac 150-200 millió euróra tartotta. Végül a cég péntek délután közzétette hivatalos közleményét, miszerint az anyavállalat fizetésképtelensége miatt maga is csődbe jutott, ám a termeléssel addig nem áll le, míg megmentőre nem talál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.