A végrehajtó sem találja az állami mentőöv biztosítékát

Kétségessé vált, képes lesz-e teljesíteni az ősz óta nem termelő péti Nitrogénművek Zrt. főtulajdonosa a kilátásba helyezett, összesen 24 milliárdos állami mentőövért számára előírt feltételeket. A kormány a részvények 76 százalékának letétbe helyezését kéri a segítségért, csakhogy a bíróság egy perben már elrendelte a pakett felének a zárlatát. A végrehajtó pedig egyelőre sehol sem találja a papírokat.

December 19-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elrendelte az ősz óta kényszerszünetet tartó, és mintegy 24 milliárdos állami segítségre váró péti Nitrogénművek 800 darab, 330 ezer forint névértékű részvényének zárlatát. A végzés nem jogerős, ám az esetleges fellebbezésnek nincs halasztó hatálya a végrehajtásra. A kijelölt bírósági végrehajtó azonban január 6-án hiába kopogtatott Péten a részvényekért, a végrehajtás sikertelenül zárult. A Nitrogénművek illetékesei azt közölték, hogy a keresett papírok nincsenek a gyárban.

Információink szerint a végrehajtó ezek után a cég tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó irodákban és lakásokban is megkísérelte felkutatni a részvényeket, de azokat senki nem adta át neki. Szabó Károly önálló bírósági végrehajtó azzal hárította el kérdéseinket, hogy "folyamatban lévő ügyben nem nyilatkozhat". Márpedig ha az ügy még folyamatban van, az azt jelenti, hogy a december 19-i bírósági döntést máig sem sikerült végrehajtani.

A Nitrogénművek 800 részvényének zárolása része annak a hónapok óta tartó jogvitának, amely a magát a cég 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosának valló Rozsnyói György és az ezt vitató Nitrogénművek-tulajdonos, Bige László között zajlik. Ők ketten még 2003 októberében írtak alá két tanú előtt egy öt évig érvényes opciós jogot keletkeztető megállapodást 800 darab, egyenként 330 ezer forint névértékű törzsrészvényről. Rozsnyói 2008 áprilisában közjegyző előtt tett nyilatkozatban jelentette be vételi szándékát, egyidejűleg ügyvédi letétbe helyezte a vételárat.

A részvényeket azonban azóta sem kapta meg. A papírokat birtokló Bige László interjút ugyan nem adott lapunknak, annyit azonban elmondott, hogy ő "nem is ismeri Rozsnyóit". Nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy aláírta-e a kérdéses opciós szerződést, melynek meglétét és érvényességét a bíróság a részvények zárlatát elrendelő végzésében tényként említi. Bige ezzel kapcsolatban annyit mondott: "Nem gondolhatja komolyan, hogy a cég kéthavi nyereségének megfelelő összegért többmilliárdos vagyont ajánlottam fel".

Hamisítvány lenne az opciós szerződés? Akkor miért pereskedik, miért nem tesz feljelentést? Bige erre azt mondta, még nem jött el az ideje, de - higgyük el - lesznek itt még nagy meglepetések, s nem ő fog a végén sírni.

Rozsnyói pert indított a szerinte őt illető papírok kiadásáért Bige ellen, abban a perben még nem született ítélet. Közben a Rozsnyói által magának követelt papírokért pert indított Bige ellen a saját fia is. Rozsnyói azt követően kérte a bíróságtól külön eljárás keretében biztosítási intézkedés elrendelését, hogy kiderült: a kormány hitellel és kezességvállalással a péti gyár megmentésére, a termelés újraindításának támogatására készül összesen 24 milliárd forint erejéig.

A kormány a támogatásért cserébe teljes körű jelzálogjogot jegyeztetne be a Nitrogénművek (értesülésünk szerint már ma is jelentős összegű jelzáloggal terhelt) ingatlanaira és termelőeszközeire, valamint arra kötelezi a cég tulajdonosait, hogy a részvénypakett 76 százalékát helyezzék letétbe a Keler Zrt.-nél. Ha azonban a bírósági végrehajtó lefoglalja a részvények 50 százalékát, akkor 76 százalékot már nem lehet letenni a Kelerhez. Azt pedig ki tudja, mikor bírálják el másodfokon az ügyet, és a Debreceni Ítélőtábla helybenhagyja vagy Bige számára kedvezően módosítja a megyei bíróság nem jogerős végzését.

Gráf József agrárminiszter csütörtökön azt mondta, hogy hamarosan létrejön a szerződés arról a tízmilliárd forintos hitelről, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank nyújt a Nitrogénműveknek, hogy az újra tudja indítani a gyártást. Kérdés azonban, hogy az MFB aláírja-e ezt a szerződést, ha a biztosítékul kért részvények egy részét végrehajtó keresi.

Bige szerint Rozsnyói már régóta fenekedik a részvényeire, most a számtalan per egyikében az egyik bíróság hozott egy végzést, amit természetesen megfellebbeznek - a többi innen már az ügyvédek dolga. Bige azt állítja: a döntéshozók már határoztak a Nitrogénművek állami megsegítéséről, és mindent tudnak a részvények körüli huzavonáról, mivel a "lovász" (azaz Rozsnyói, aki lovardát is működtet - a szerk.) mindenkit tájékoztatott róla. Bige szerint így a fenti bírósági döntés senkinek nem okoz meglepetést. A részvények ugyanis akkor is az ő tulajdonában maradnak, ha azt időlegesen letétbe kell helyezni a bíróságon.

Bige László bízik abban, hogy a szerinte nemtelen támadások ellenére a cége támogatásáról meghozott kormánydöntés végrehajtása mielőbb megkezdődik.

- Miután megérkezik a pénz, még két hétre van szüksége a gyárnak a termelés megkezdéséhez - fogalmazott Bige László, aki szerint ha január végén nem kezdheti meg működését a gyár, nem lesz elegendő hazai műtrágya Magyarországon.

A Nitrogénművek bejárata
A Nitrogénművek bejárata. A végrehajtó dolgavégezetlenül távozott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.