Változó nyugdíjszabályok

Januártól 3,1 százalékkal emelkedik a nyugdíj, ami átlagosan 2500 forint pluszt jelent. Idén változik az előre hozott és a korengedményes nyugdíjazásra, valamint a tizenharmadik havi ellátásra vonatkozó szabályozás.

Azoknak a nyugdíjasoknak, akik folyószámlára kapják ellátásukat, legkésőbb január 12-ig megérkezik az emelt összegű járandóság, a postai kézbesítés 14-én kezdődik. Az idei 3,1 százalékos emelés alapja az 1,6 százalékosra várt nettó keresetnövekedés és a 4,5 százalékra előre jelzett infláció átlaga. Amennyiben a tényleges adatok ettől felfelé eltérnek, a törvényi szabályozás szerint novemberben számíthatnak az idősek ellátásuk visszamenőleges hatályú emelésére. Az idei januári emelés pedig átlag 2500 forinttal növeli meg az ellátásokat.

Ez évtől egy sor korábban, illetve a közelmúltban elfogadott változás is hatályba lép. Szigorodnak az előre hozott nyugdíjazás feltételei és az 1952-ben, illetve ennél később született nők legkorábban 59 éves koruk után válnak jogosulttá az öregségi nyugdíjra. Teljes összegű ellátásra akkor számíthatnak (és ez a férfiakra is érvényes, akik legkorábban 60 évesen mehetnek nyugállományba), ha legalább 40 év munkaviszonyuk van. Megszűnik a gyerekkedvezmény is, ami egy-egy év szolgálati időt kompenzált.

Változatlan viszont az a rendelkezés, hogy mindazok, akik 2007 után mentek előre hozott nyugdíjba, és még dolgoznak, ellátásukra csak akkor jogosultak, ha éves keresetük nem haladja meg a minimálbér összegének tizenkétszeresét, ez idén 858 ezer forint. A nyugdíj melletti keresmény után is kell nyugdíjjárulékot fizetni, ennek fejében viszont egy év után a kereset fél százalékával emelkedik az ellátás, ha a jogosult ezt kérelmezi. Tavaly 110 ezren éltek a lehetőséggel.

Módosult a korengedményes nyugdíjra vonatkozó szabályozás. Igénybevételére csak az jogosult, akinek megvan az előre hozott nyugdíj feltételeként megszabott szolgálati ideje. Ugyanakkor az a munkavállaló, aki elérte az előre hozott öregségi nyugdíjhoz szükséges életkort, nem lehet jogosult a korengedményes nyugdíjra. Az év végén elfogadta a parlament a 13. havi nyugdíjra vonatkozó szabályok módosítását, így csak a 62 évesnél idősebbek, illetve a rokkantnyugdíjasok jogosultak ez évtől az ellátásra, amelynek összegét is maximálták 80 ezer forintban. Ezt az összeget továbbra is két részletben kapják meg a jogosultak. Folytatódik a 2006-ban kezdődött nyugdíjkorrekció - hangsúlyozta Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója. Az eredeti, januári ütemezéshez viszonyítva ugyan némi késéssel, szeptembertől két százalékkal emelkedik az 1988-1990 között nyugdíjazottak ellátása, és néggyel a 1992-1995, valamint 1997- 1998-ban nyugdíjba vonultaké.

Az időskori ellátás összegének kiszámítása lényegében a korábbi szabályok alapján történik, ami változik, az a valorizációs szorzószám (ez hozza "napi szintre" a korábbi kereseteket) és a degresszió. Ez utóbbi mondja meg azt, hogy a magasabb kereseteket milyen arányban veszik figyelembe a nyugdíj kiszámításánál. A degresszió idén 258 ezer forintos nettó keresetnél kezdődik, 293 ezer forintig az átlagkereset 90 százalékát számítják be, a 331 ezer jövedelem fölötti résznek pedig 70 százalékát, a járulékplafonig. Ez a korlátozás mintegy tízezer embert érinthet, a frissen nyugdíjba menők hat-hét százalékát.

A főigazgató elmondása szerint 2020-ig az ellátások a nyugdíjkasszából finanszírozhatóak. A korhatár emelése azonban elkerülhetetlen, hogy ezt követően is meglegyen az ellátások fedezete. Ahhoz, hogy a fokozatosság megoldható legyen, a korhatár emelését viszont 2015-ben el kellene kezdeni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.