Csúcsra járva épp elég a gázunk

Nem kellett újra bevezetni a gázkorlátozási sorrend II. fokozatát, de a források pont megegyeztek a kereslettel, és a hőmérséklet egyre csökken.

A jelenlegi, csak a legnagyobb felhasználókat érintő korlátozások mellett éppen elegendőnek bizonyultak a hazai gázkészletek. Csütörtökön a vártnál kissé magasabb, 61,5 millió köbméter volt az ország fogyasztása, aminek főleg az alacsony hőmérséklet lehetett az oka. Ugyanakkor a hőmérséklet-ingadozáson túl továbbra is kimutatható jelentős, önként vállalt fogyasztáscsökkentés a hazai felhasználók körében. Tegnapra viszont a hidegebb időjárás miatt már 64-68 millió köbméteres fogyasztási szintet vártak. Ennek kielégítésére elég gáz van az országon belül. Így Molnár Csaba energiaügyi miniszter szerint jelenleg nincs szükség további gázkorlátozásokra. A stratégiai készleteket nem kellett igénybe venni (ezekből naponta maximum négymillió köbmétert lehet felhasználni).

Zsuga Jánostól, a hazai rendszerirányítást végző FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk: a hazai tárolók és a kitermelés továbbra is csúcsra jártak, ami 53 millió és 9 millió köbmétert jelentett. Ezen kívül rendben érkeznek a nyugati betáplálási pont felől az E.ON Ruhrgas hárommillió és a Gaz de France egymillió köbméteres, szerződés szerinti, illetve a feletti szállítmányai. Így a kínálat éppen megfelelt a 66 milliósra becsült keresletnek.

A hétvégén komoly hidegeket várnak, de lapunknak senki nem kívánta megbecsülni, hogy ez mikortól jelenthet további korlátozásokat. Jövő héttől viszont enyhülést remélnek.

Tegnap a hazai helyzet lehetővé tette, hogy az ország a Mol hazai kitermeléséből újabb kétmillió köbméter gázt adjon Szerbiának. Ezen túlmenően Szerbia Németországból, az E.ON Ruhrgastól is kapott - Magyarországon keresztül - 2,7 millió köbmétert, azaz Magyarország felől ma összesen 4,7 millió köbméter jut a súlyos gázellátási gondokkal küzdő Szerbiába. Ez ott már elegendő az alapvető szükségletek kielégítésére.

Ukrajnából továbbra sem érkezik egy csepp gáz sem Magyarországra.

MEH: működőképes az egyedi elbírálás

A Magyar Energia Hivatalban hosszú távon is megfelelőnek tartják a gázkorlátozással kapcsolatos fogyasztói panaszkezelés szerdától kialakított gyakorlatát. A kormány rendeletmódosítása értelmében az a cég mentesíthető a korlátozás alól, amely egy rá vonatkozó korlátozás ellenére bebizonyítja, hogy gáz nélkül a lakosság alapellátása, a személyi és vagyonbiztonság sérülne, illetve súlyos kár érné a környezetet. Ilyen igényekkel első körben az energiahivatalhoz lehet fordulni. A lehetőséggel a szakemberek tapasztalatai szerint a cégek nem éltek vissza. A MEH szakemberei szerint egy piacgazdaságban a jövőben sem lehet kijelölni, hogy mely cégek számítanak a nemzetgazdaság szempontjából alapvető fontosságúaknak, amelyeket gázkorlátozás esetén nem kapcsolnak le. Így hosszabb távon is az egyedi elbírálást tartják célravezetőnek. Szerdán egyes távfűtött lakások ellátása is veszélybe került. Ha ugyanis korábban az azt ellátó cég "rosszul szerződött", vagyis nem szerepeltette a dokumentumokban, hogy a gázt többek között lakossági ellátásra is veszi, könnyen kerülhetett a korlátozási lista hamar kikapcsolandó szintjére. Most az ilyen fogyasztóknak egyedi elbírálással azonnal visszaállították a gázszolgáltatást. A MEH elnöke arra figyelmeztetett: az egyedi elbírálás a III. kategória korlátozása esetén (ebbe több tízezer cég tartozik) már jóval nehezebben lenne.

A hajdúszoboszlói gáztároló vezérlőterme
A hajdúszoboszlói gáztároló vezérlőterme
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.