Két számjegyű a külkervisszaesés

Semmi jóra nem számítottak az elemzők, így aztán nem is okozott nekik meglepetést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) külkereskedelemről közzétett előzetes becslése. Az adatok kedvezőtlen tendenciát mutatnak, az export és az import további, két számjegyű romlását jelzik.

A KSH becslése szerint novemberben a kivitel értéke 1556 milliárd, a behozatalé 1526 milliárd forintot ért el. Euróban számolva mindkettő tíz-tíz százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi mérleg novemberben 30 milliárd forint aktívumot mutatott, ami hárommilliárd forinttal kevesebb a tavaly novemberinél. Két hónapja az export 80, az import 64 százalékát az Európai Unió tagállamaival folytatta Magyarország. Tavaly január és november között a statisztikai hivatal becslése szerint a kivitel értéke 17 124 milliárd, a behozatalé pedig 17 079 milliárd forint volt. Mind a kivitel, mind a behozatal euróértéke hét százalékkal növekedett egy év alatt.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy az ipari termelési adatok alapján nem volt meglepő az export visszaesése, de a novemberi, éves bázison 10 százalékos csökkenésnél alacsonyabb mértékűt várt. Úgy vélte, hogy a helyzet tovább romolhat, 2009-ben nem lesz ritka az éves összehasonlításban két számjegyű visszaesés sem. Ezt erősíti a recesszió és a gázkorlátozás miatt egyes üzemek leállása, a termelés visszafogása is - mondta.

Németh Dávid, az ING elemzője szerint is számítani lehetett a kivitel jelentősebb mértékű szűkülésére. A behozatal hasonló csökkenése pedig azt mutatja, hogy a lakosság visszafogja fogyasztását. Hónapokon keresztül lassulhat, illetve alacsony maradhat az export és az import is. Fél- vagy háromnegyed év múlva indulhat növekedésnek legkorábban a behozatal, ezzel párhuzamosan romlik majd a külkereskedelmi mérleg egyenlege, majd emelkedésnek indulhat az export is; erre azonban még várni kell - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.