Finomhangolás a gázmegállapodáson

Mirek Topolanek cseh miniszterelnök pénteken Kijevbe utazik, hogy véglegesítse a megállapodást azoknak a megfigyelőknek a kiküldéséről, akik ellenőrzik majd az Ukrajnán át áramló földgázt. A küldetésnek az a célja, hogy a gázszállítások "azonnal" újraindulhassanak - közölte pénteken egy az uniós elnökséget betöltő cseh miniszterelnökséghez közelálló forrás.

Mint ismert, csütörtökön késő estére megszületett az alku arról, hogy Oroszország milyen feltételekkel indítja újra a gázszállításokat Ukrajnán át Európába. A Reuters szerint a megfigyelők pénteken már Ukrajnában ellenőrizhetik a helyzetet, s mintegy garantálva, hogy hamarosan ismét befűthetnek a gázvita következtében didergő országokban. A megfigyelők között lesz a Földgázszállító Zrt. egyik munkatársa is.

Barroso és Miller találkozója Brüsszelben
Barroso és Miller találkozója Brüsszelben

Oroszország megállapodott az Európai Unióval azokban a feltételekben, amelyek alapján megfigyelők ellenőrizhetik az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállításait - jelentette be az EU soros elnöksége csütörtök késő este kiadott közleményében. Az ellenőrök telepítésének el kell vezetnie ahhoz, hogy helyreálljon az EU-tagállamok Oroszországból származó ellátása - áll a cseh elnökség Brüsszelben publikált nyilatkozatában, amely Mirek Topolánek cseh és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő telefonbeszélgetésére hivatkozik. Topolánek és Putyin Angela Merkel német kancellárral is tárgyalt az este folyamán.

Az uniós gázellátást is megzavaró gázvita két főszereplője, az ukrán Naftogaz és az orosz Gazprom cég vezetése előzőleg Brüsszelben tárgyalt uniós illetékesekkel és egymással, és az orosz fél - korábbi EU-közlés szerint - elutasította a megfigyelőmissziót, ha azzal párhuzamosan nem mehetnek orosz szakértők is Ukrajnába. (Este aztán a Gazprom és a Naftogaz vezére Brüsszelből átrepült Szocsiba Medvegyev orosz elnökhöz.) A késő esti cseh közleményből nem derül ki, hogy mi vezetett végül az alku megkötéséhez. A szöveg úgy fogalmaz, hogy a megállapodás szerint az ellenőrök bármely olyan helyszínen megfigyeléseket végezhetnek, amelynek szerepe van a gázáramlás biztosításában.

A kaotikus tegnapi tárgyalássorozat elején az orosz Gazprom késznek mutatkozott felújítani a gázszállításokat, ha mennek az uniós ellenőrök Ukrajnába, az ukránok pedig garantálták a tranzitútvonalat. Az EU megígérte, hogy már ma ellenőröket küld a helyszínre, s erről meg is állapodott az ukránokkal, de később kiderült, mégsem olyan jó a helyzet, mint azt feltételezni lehetett az egész napos tárgyalások és elejtett nyilatkozatok alapján. Piebalgs energiaügyi biztos arról számolt be, hogy a Gazprom orosz megfigyelőket is küldene Ukrajnába, erről viszont nem sikerült megegyezniük a feleknek, s ebbe az unió nem is tud érdemben beleszólni. A cél most az, hogy jöjjön a gáz, az EU nem kívánja az orosz-ukrán árvitát megoldani.

Csütörtökön délelőtt még úgy látszott, oroszok és ukránok megelégszenek azzal, hogy független uniós megfigyelők - kiknek névsorát tegnap sebtiben állították össze - már pénteken a helyszínre érkezzenek, s ellenőrizzék a vezeték különböző pontjain áthaladó mennyiséget,
vagyis lezárják a vitát arról, mennyi gáz megy Oroszországból Európa felé, s hogy ebből vajon Ukrajna lecsíp-e magának vagy sem. A 2006 után ismét kipattant ellentét lényege ugyanis az, hogy Moszkva piaci árat követel Kijevtől, míg utóbbi magasabb tranzitdíjat szedne. Oroszország az utóbbi napokban azzal vádolta Ukrajnát, hogy levesz az Európának szánt szállítmányból, vagyis lopja a gázt. Ukrajna ezt elutasította, s azzal érvel, hogy a gáz akkor apadt el, amikor az oroszok szerdán tényleg elzárták a csapot.

Ez a vádaskodás tegnap Brüszszelben is folytatódott, ahová orosz és ukrán kormányhivatalnokok, parlamenti képviselők is érkeztek Miller Gazprom-vezér és Dubina Naftogaz-elnök kíséretében. Ám a csütörtöki brüsszeli egyeztetéseket megelőzte, hogy szerda éjjel Moszkvában Miller és Dubina azért tárgyalóasztalhoz ült. Ők ketten egyébként különgépen együtt jöttek Brüsszelbe, s együtt is távoztak. Az EU központjában egész nap folytak az alkudozások. Barroso bizottsági elnök és Piebalgs energiaügyi biztos előbb Millerrel, majd később az ukrán kormányfő-helyettessel, Nemirijával, és Dubinával is találkozott, ám közben Miller és Dubina egymással is egyezkedett.

Az egész napos győzködés után jött aztán késő estére a happy end: a végsőnek tűnő orosz beleegyezés a szállítások felújításának feltételeiről.

Az EU cseh elnöksége hétfőre összehívta az energiaügyi miniszterek rendkívüli tanácsülését. Az unió gázfogyasztásának több mint húsz, importjának bő negyven százalékát fedezi az orosz gáz. A függőség nyugatról keletre haladva egyre növekedik. Az Európai Külpolitikai Tanács kutatóintézet szakértői tegnap azt mondták: a cseh elnökségnek akciótervet kellene kidolgoznia nemzeti programokra építve, hogyan lehetne csökkenteni a függőséget, és fokozni az ellátás biztonságát. Ezt csúcsértekezletnek kellene szentesítenie. Andrew Wilson szerint Európa számára az orosz-ukrán korrupciós rendszer bénítja meg újra és újra a gázszolgáltatást, s ezzel nehéz megbirkózni. Ráadásul azon európai országok jártak a legrosszabbul, amelyek Oroszország trójai falovaként viselkedtek: Bulgária, Görögország és Szerbia. Szakértők felhívták a figyelmet: a gázvitából győztesen kerülhet ki a balti-tengeri orosz-német vezeték terve, az Északi áramlat, amely mind ez ideig megosztotta az uniós államokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.