Kiábrándító az ipar teljesítménye

Egyre mélyebbre zuhan a magyar ipar a recesszióban: az októberi egyhavi 1,9 után novemberben már 2,1 százalékkal esett vissza az ágazat teljesítménye. A várakozásoknál rosszabb adat jelzi: a kormányzat egyszázalékos 2009-es gazdasági visszaeséséről szóló prognózisa túl optimista lehet.

Az előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva tavaly novemberben 12,2 százalékkal, a munkanaphatástól megtisztítva pedig 10,1 százalékkal csökkent. Októberhez képest 2,1 százalékkal esett vissza az ágazat teljesítménye. Vitán felül recesszióban van az ipar, ám a mélypontját még nem érte el. Decemberben számos termelőüzem a kapacitásai visszafogásáról, tömeges elbocsátásokról számolt be, ráadásul az idei év eleje is hasonló szellemben telt el. Az ipart sem a belföldi fogyasztás, sem a külpiacok nem képesek támogatni. A válság hozta elbocsátási hullám eddig főleg az ipart érintette. Nem javítja a kilátásokat a nemzetközi helyzet sem. Magyarország legnagyobb európai piacai sorra számolnak be gazdasági növekedésük lassulásáról, csökkenéséről. Az Európai Unió statisztikai hivatalának tegnapi adata szerint recesszióba süllyedt az eurozóna. A gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben 0,2 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest. A GDP éves növekedési üteme 0,6 százalékra esett vissza a második negyedévi 1,4 százalékról. Az sem túl jó hír Magyarországnak, hogy az EU-ban 1985 óta nem volt annyira alacsony a fogyasztói és az üzleti bizalmi index, mint decemberben. A szakértők szerint ez is az egyre mélyebb recesszió tényét támasztja alá.

Mindezek tükrében banki elemzők kiábrándítónak nevezték a novemberi ipari adatot. Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője nyolcszázalékos viszszaesésre számított éves szinten. A vártnál rosszabb számok azt mutatják, hogy a negyedik negyedévben is folytatódott a gyors visszaesés, ami tovább rontja az amúgy sem kedvező idei GDP-kilátásokat - tette hozzá az MTI-nek nyilatkozva.

Hasonlóan vélekedett Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője is, aki túlzottan optimistának és átgondolásra érdemesnek nevezte a kormányzat egyszázalékos GDP-csökkenési prognózisát. Úgy vélte, a visszaesés idén elérheti a 2,5 százalékot is. Hangsúlyozta: november még nem a recesszió mélypontja, szerinte "semmi jóra nem lehet számítani" a következő hónapokban sem.

Rekordcsökkenés a német exportban

Németország kivitele novemberben rekord ütemben, 10,6 százalékkal csökkent októberhez képest, és 11,8 százalékkal kisebb volt, mint 2007 novemberében. Főleg az autóipar és a vegyipar szenvedte meg a nemzetközi kereslet visszaesését. Közben a német import 5,6 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 0,9 százalékkal apadt. Novemberben a német iparnak adott megrendelések a vártnál sokkal nagyobb ütemben, hat százalékkal estek vissza egy hónap alatt. Kormányzati körökben is a legsúlyosabb recesszióra számítanak az idén Németországban a szövetségi köztársaság 1949-es megalakulása óta. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.