Keleti veszedelemtől tart a Moody's

Jórészt a kelet-európai gazdaságokban zajló idei fejleményeken múlik, hogy az európai gazdaság egészében milyen mély és milyen hosszú lesz a recesszió - áll londoni elemzők újévi előrejelzésében, amely szerint nemcsak a nyugati recesszió hat Kelet-Európára, de a keleti visszaesés is érezhetően tovább rontja a nyugati kilátásokat.

A Moody's nemzetközi hitelminősítő gazdaságelemző szolgálatának főközgazdásza, Ruth Stroppiana azt írta: a legnagyobb európai gazdaságok (Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország) mind recesszióban vannak. A zuhanó nyersanyagárak és a gyenge hazai kereslet dezinflációs hatásainak kombinációja olyan aggályokat kelt, hogy pusztító deflációs időszak következhet, amely növeli az adósságterheket, és további nyomást gyakorolhat a fogyasztói szintű költekezési döntésekre.

A Moddy's szerint a fő törésvonal azonban Kelet-Európa alatt húzódik, tekintettel a térség erős függőségére a külső finanszírozástól. A nyugat-európaiakkal ellentétben kevés kelet-európai kormánynak van elégséges pénzügyi tűzereje ahhoz, hogy komolyabb költségvetési ösztönző programokba fogjon.

A hatalmas folyó fizetési-mérleg-hiányok, a devizaadósság-hegyek, az elégtelen jegybanki devizatartalékok és az üres kincstárak komoly fenyegetést jelentenek a kelet-európai kilátásokra, és közvetve a szélesebb értelemben vett európai gazdaságra is.

Ezeket az egyensúlytalanságokat helyre kell billenteni, de még mindig kérdés, hogy ez rendezett módon megy-e végbe, vagy kemény landolással, amelyet a külföldi bankok által a térségnek nyújtott finanszírozások elapadása kísér. A Moody's szerint változatlanul kritikus kérdés a keleti bankrendszerek fizetőképessége.

A kelet-európai valuták gyengülése jelentette versenyképességi előnyt semlegesíti a globális kereslet lanyhulása, és ezért a kelet-európaiak gazdasági tevékenysége meredeken lassulni fog az idén.

A keleti térség kibontakozó pénzügyi és gazdasági bajai tovább rontják a nyugat-európai kilátásokat, a keleti kereslet zsugorodása gyorsítani fogja a máris elkezdődött nyugati visszaesést - állítja a hitelminősítő vezető közgazdásza.

A hitelminősítő gazdaságelemző szolgálata az idén 0,6 százalékos egész évi visszaeséssel számol az euróövezetben. Ezen belül Németországban 1,2, Spanyolországban 1,3, Olaszországban és Franciaországban egyaránt félszázalékos GDP-csökkenést jósol. Magyarországon 1,0 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít 2009-re.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.