Műhóval nem akarnak élénkíteni

Citromlistát állítottak össze az amerikai republikánusok azokról a projektekről, amelyeket nem akarnak látni a gazdaságélénkítő csomagban.

Jegesmedve-kiállítás Rhode Islandben 4,8 millió dollárért, 100 milliós kaszinóépítés a "testvéri szeretet városában", azaz Philadelphiában, műhógyártás hatmillióért egy minnesotai síparadicsomban. Vagy éppen tízmilliók egy Las Vegas-i szálloda-kaszinó melletti gyaloghídra, és ugyanott a szervezett bűnözést bemutató múzeum támogatása.

A nagy állami költekezéssel szemben általában is szkeptikus kongresszusi republikánusok külön stábbal bújják az egyes államok és önkormányzatok vezetőinek sajtónyilatkozatait, a "helyi Amerika" ugyanis széltében-hosszában beszéli, mire fordítják majd az összesen 850 milliárd dolláros élénkítő csomagból lehívható összegeket.

- Egyelőre több a kérdés, mint a válasz ezzel a példátlan kormányzati költekezéssel kapcsolatban. Az adófizetők megérdemlik, hogy jóval többet tudjanak erről, még mielőtt a politikusok a vitatott tervekről döntést hoznának - fogalmazott Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője. Képviselőházi pandantja, John Boehner pedig a helyi demokratáknak kedvező, politikai célzatú támogatásokra hívta fel a figyelmet, és a csomag hosszas átvilágítására szólított fel. A demokraták viszont teljesen előkészítenék a törvényt Barack Obama január 20-i beiktatására, hogy a programok minél hamarabb megkezdődhessenek. Már a jövő hónap közepén megszavaztatnák azt, megkerülve a bizottsági eljárást. Paul Krugman, az idei közgazdasági Nobel-díj kitüntetettje egy fórumon kevésnek nevezte a 850 milliárd dollárt az amerikai gazdaság lejtmenetének megállítására, alapvetőnek mondva a fél éven belül beindítható projekteket.

A megválasztott elnök korábban arról beszélt: 2,5 millió állást kíván teremteni, illetve megtartani elnöksége első két évében. Szó van egyfajta New Dealről, nagy ,infrastrukturális beruházásokról, közmunkaprogramról, közvetlen munkahelyteremtésről. - Újra munkába állítjuk az embereket, hogy újjáépítsék omladozó útjainkat, hídjainkat, modernizálják iskoláinkat, hozzanak létre szélfarmokat, napelemeket, gazdaságos autókat, alternatívenergiatechnológiákat, amelyek megszabadíthatnak bennünket a külföldi olajtól való függőségtől, és versenyképesnek tarthatják meg gazdaságunkat az elkövetkező években - fogalmazott Barack Obama.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.