A kormány készül a krízisre

Az új energiaügyi miniszter a hazai gázrendszer-irányítás siófoki diszpécserközpontjában tegnap délután még a hazai gázellátás teljes zavartalanságáról győződhetett meg. Az illetékesek azonban a gázellátási krízisre is felkészülnek.

Zsuga János, a hazai gázellátási rendszer egyensúlyáért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója tegnap kora délután kamerák kereszttüzében mutatta meg Molnár Csaba energiaügyi miniszternek az országos gázforgalmat nyomon követő diszpécserközpontot. A kivetítő ezernyi számadata akkor arról tanúskodott, hogy a hazai gázforgalom minden tekintetben normális. Ez azért volt mégis különösen érdekes, mert Oroszország - ahonnan Ukrajnán keresztül mi is kapjuk a gázt - viszont reggel az ukrán belföldi felhasználásra szánt gázszállításokat a két ország kereskedelmi vitája miatt felfüggesztette. Emiatt korábban gyakorlatilag a cső nyugati - így magyarországi - végén csökkent a nyomás. Az azóta kötött "szent és sérthetetlen" szerződések, valamint számtalan fogadkozást követően tegnap, mintegy tíz órával az oda irányuló szállítások beszüntetése után ukrán illetékesek már azt jelentették be, hogy valamivel mégiscsak csökkenteni kell a nyugati szállításokat. Igaz, épp azok zavartalanságának fenntartása érdekében. Ennek jelei akár már ma megjelenhetnek a siófoki diszpécserközpontban.

Molnár Csaba tegnap délután a korábbi esetekhez képest még gyökeres különbségként értékelte, hogy az orosz-ukrán határon bekövetkezett csökkenés a magyar határon nem volt észlelhető. Ugyanakkor a kormánynak fel kell készülnie egy esetleges krízishelyzetre - hangsúlyozta. A "lehető legteljesebb körű gázellátás" érdekében feltöltötték a hazai tárolókat (ennek szintje most 3,1 milliárd köbméter), és 500 millió köbméterre tehető az a stratégiai készlet, amely csak krízishelyzetben használható fel. Az ország napi fogyasztása most 65-70 millió köbméter, de az ipari felhasználás a szabadságolások miatti leállások következtében csekély.

Emlékeztetett arra, hogy gázhiány esetére a törvény 5 fázisú korlátozási sorrendet ír elő, amelynek csak a legutolsó kategóriája a lakosság. Megítélése szerint "jó esetben" nem kerül sor a krízisterv végrehajtására, s "nagyon bízik" a helyzet gyors rendeződésében.

Kérdésre válaszolva úgy vélte: nem lehet megbecsülni, hogy ha teljesen leállnának a gázszállítások, akkor a hazai készletek hány napra lennének elegendőek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján januárban nem lesz kiemelkedően alacsony a hőmérséklet. Hozzátette, ha csak a hazai gáztárolók állnának rendelkezésre, akkor heteken át biztosítható lenne a zavartalan ellátás. (Lapunk nem cáfolt korábbi becslései szerint az import teljes kiesésekor akkor tartana ki a lakosság számára a tél végéig a hazai gázkészlet, ha nem lenne túl hideg, és az ipari fogyasztók egyáltalán nem kapnának gázt.) Más forrásaink szerint a lakosság a magas gázárak miatt is érezhetően kevesebbet fogyaszt.

Molnár Csaba felhívta a figyelmet, hogy 2006-hoz képest most folyamatos az adatáramlás az összes érintett nemzetközi szereplő között. Az esti ukrán nyilatkozat előtt a miniszter még hivatkozott Julija Tyimosenko ukrán miniszterelnökre, aki újfent megígérte, hogy Ukrajna garantálja a nyugat-európai szállítások zavartalanságát. Kérdésünkre, miszerint a kormány milyen diplomáciai erőfeszítéseket tesz a vita megoldására, Molnár Csaba elmondta: Magyarország moszkvai és kijevi nagykövetének feladata a kapcsolattartás a helyi illetékesekkel.

A miniszter hosszú távú megoldásként szükségesnek tartotta 1,2 milliárd köbméter stratégiai készlet felhalmozását, illetve egyaránt megvalósítandónak nevezte a Déli áramlat és a Nabucco gázvezetéket is. Kérdésünkre hozzáfűzte: a kormány a hazai gázigények csökkentését is fontosnak tartja.

Először ült össze tegnap este a hazai gázegyensúly megingásakor összehívandó úgynevezett földgázellátási krízisbizottság. A miniszter a tájékoztatón még arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázszállítások zavartalanok, de a biztonság kedvéért már most szükségesnek tartotta a grémium öszszehívását. A bizottság tagjai többek között a minisztérium, az E.ON Földgáz Zrt., az FGSZ Földgázszállító Zrt., a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség, a Magyar Energia Hivatal és az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az ülés után a miniszter lapunknak elmondta: döntés nem született, de az érintettek számára megnyugtató módon vázolták az üggyel kapcsolatos intézkedéseiket.

Zsuga János és Molnár Csaba a siófoki diszpécserközpontban
Zsuga János és Molnár Csaba a siófoki diszpécserközpontban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.