Röviden

A világháború óta először lesz recesszióban az egész világ

A II. világháború vége óta először süllyed recesszióba jövőre a világgazdaság egésze - állítják londoni elemzők. Közülük többen 3 százalékos magyar gazdasági visszaesést valószínűsítenek. Az Economist Intelligence Unit (EIU) által Londonban már előzetesen ismertetett, 2009 januárjára szóló átfogó havi világgazdasági prognózis szerint vásárlóerő-paritáson számolva a globális GDP-érték jövőre ugyan 0,7 százalékkal növekszik, a kereskedelmi feltételeket jobban tükröző piaci árfolyamok alapján számítva azonban 0,4 százalékos világszintű gazdasági visszaesés várható. A cég szerint ilyesmire a háború vége óta nem volt példa. (MTI)

Jelentősen csökkenhet a vállalkozók adminisztratív terhe

Brüsszel terveihez igazodva 2012-ig 25 százalékkal csökkenteni szeretnék a hazai vállalkozások adminisztratív terheit - közölte hétfőn a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium. A kormány, az adminisztrációs terhek mérsékléséről, az eljárások egyszerűsítéséről és gyorsításáról szóló programja keretében 2009 közepéig 17 rövid távú intézkedést tervez. Az Európai Bizottság idén dolgozta ki programját az adminisztratív terhek csökkentésére. Jelenleg tizenhárom területen kérik ki a tagországok véleményét a terhek azonosítására. Magyarországon az adó, a közbeszerzés és a kohéziós politika témájában kérdezik meg a vállalkozásokat. (MTI)

Zuhant az utolsó negyedévi konjuktúra-index

Az Ecostat 2008 negyedik negyedévi konjunktúra indexe 69,7 százalék volt, 19 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévi értéknél - közölte tegnap a gazdaságkutató intézet. Az Ecostat közleménye szerint a gazdálkodó szervezetek és a lakosság bizalmi indexeiből számított összesített konjunktúra-mutató decemberi alacsony értéke a globális pénzügyi és gazdasági válság mélyülésével, a hazai gazdaságra gyakorolt negatív hatásával indokolható. A hazai nagyvállalatok negyedik negyedévi konjunktúra-indexe 71,1 százalék, szemben a harmadik negyedévi 86,5 százalékkal. A kis- és középvállalatok negyedéves indexe 67,1 százalék, majdnem húsz százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévi mutatónál. (MTI)

Cserével növeli ausztriai töltőállomásai számát a Mol

Az ENI-csoporttal kötött csereegyezménye keretében 26 töltőállomással növeli ausztriai töltőállomásainak számát a Mol-csoport - közölte a vállalat. A legnagyobb olasz ipari vállalattal kötött megállapodása alapján a Mol-nak tíz darab romániai töltőállomást kell átadnia, 26 AGIP Austria töltőállomásért cserébe. A töltőállomások cseréjének célja többi között a növekedési célok megvalósítása volt. Az üzlet zárását követően az ENI-csoport 158 ausztriai és 37 romániai töltőállomással rendelkezik majd, míg a Mol 73 ausztriai és 121 romániai töltőállomást üzemeltet majd. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.