Orosz partraszállás Spanyolországban

Spanyolországnak az az érdeke, hogy a Repsol olajvállalat továbbra is független és spanyol maradjon - jelentette ki az orosz Lukoil érdeklődésének hírére a spanyol ipari miniszter. José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő mintha fellélegzett volna: nemrég még úgy tűnt, hogy az orosz Gazprom nyújtogatja csápjait a spanyol Repsol olajvállalat felé.

A "kérőt" Alexander Zsukov orosz miniszterelnök-helyettes konferálta fel spanyolországi látogatásán. A Gazprom cáfolta a hírt, és úgy tűnik, a másik orosz óriásról, a spanyoloknak valamivel szimpatikusabb Lukoilról van szó. Első menetben az építőipari lufi kipukkanását megszenvedő Sacyr Vallehermoso építőipari vállalat tulajdonában lévő 20 százalékos Repsol-részesedést szeretnék megszerezni, és ezen felül még 9,9 százalékot - ezt valószínűleg a katalán Caixa banktól. A Lukoil így 29,9 százalékos tulajdonnal a Repsol legnagyobb részvényesévé lépne elő. Becslések szerint a Lukoilnak a pakett ötmilliárd eurójába kerülne.

Zapatero és a spanyol kormány árgus szemmel figyeli az alkudozást: amit az orosz állami vállalatnak, a Gazpromnak nem adnak, azt a Lukoil mint több tulajdonossal bíró tőzsdei cég már megszerezheti. De persze így is mindent el kell követni, hogy az utóbbi időben nehézségekkel küzdő Repsol független és spanyol maradjon, elvégre a spanyol gazdaság egyik ékkövéről és az energiaellátás kulcsszereplőjéről van szó - cseng egybe Zapatero és ipari minisztere, Miguel Sebastien érve.

A spanyolok hagyományosan tartanak attól, hogy külföldi nagyvállalatok bekebelezzék az ország zászlóshajóinak számító cégeket. Komoly német-spanyol feszültség keletkezett abból, hogy Madrid minden erejével megakadályozta, hogy a spanyol Endesa energetikai óriást megvegye a német E.ON.

Sőt: két évvel ezelőtt még a Lukoil sem volt szívesen látott vendég Hispániában, a most engedékenységet mutató Zapatero maga tett arról, nehogy részvénycserés akcióval betehessék a lábukat a Repsolba, és egyes olajmezőiket közös vállalatba vigyék. Akkor a Sacyr vásárolta be magát a Repsolba, feltehetőleg madridi nyomásra, ezzel biztosítva, hogy az energetikai óriáscég spanyol kézben maradhasson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.