A hordozható számítógépek viszik a piacot

A Toshiba előrejelzése szerint a gazdasági visszaesés ellenére sem csökken 2009-ben a hordozható számítógépek iránti kereslet, sőt, a cég a magyar piacon átlagosan tíz százalék feletti bővülésre számít ebben a szegmensben. Miközben az asztali gépek (PC) piaca stagnál vagy csökken, notebookot már tavaly és az idén is többet adtak el, mint PC-t: az idén az előrejelzések szerint a forgalmazók 300-350 ezer hordozható gépet értékesítenek.

Mindennek hátterében részben a mobilinternet terjedése, illetve a mobil munkahelyek iránti igény áll.

Patonai Szabolcs, a Toshiba magyarországi értékesítési vezetője elmondta: a legnagyobb kereslet a 125-150 ezer forint közötti gépek iránt van. Hasonló a helyzet a konkurenciánál is. Poros Gábor, a Fujitsu Siemens Computers Kft. ügyvezető igazgatója szerint termékeik közül is csak a hordozható gépek iránt nő a kereslet, míg a PC-k és szerverek esetében stagnál, bizonyos típusoknál csökken. Az eladott gépek több mint fele hordozható számítógép, amelyek közül legjobban szintén a bruttó 120-150 ezer forintosakat keresik a vevők.

A gépek átlagára az elmúlt években 10-20 százalékkal csökkent, s úgy tűnik, ez a tendencia nem változik. Az ügyvezető szerint megváltoztak a trendek, s a belépő kategória helyett most már leginkább a professzionális hordozható gépek iránt nő a kereslet. Főként azért, mert aki gépet cserél vagy egy másikat vesz, az általában már nagyobb tudású notebookot választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.