Zárva tartanak a szlovák boltok az euró miatt

Szlovákiában nem is annyira az euró bevezetésétől, hanem a több mint két hétig tartó kettős rendszertől tartanak, amikor még a régi és már az új pénznem is hivatalos fizetőeszköz lesz.

- Szerencseországnak nevezhetjük magunkat, mert nálunk nem ingadozik a szlovák korona, mint a szomszédban a magyar, a cseh vagy a lengyel pénznem. Amikor az euró szlovákiai bevezetésének időpontjáról döntöttünk, még senki sem sejtette, hogy rázúdul a világra a pénzügyi válság. Januártól belépünk az eurózónába, és épp ennek köszönhetően az alig több mint tizenöt évet megért hazai fizetőeszközünk stabil - mondja Elena Kohútiková, a pozsonyi jegybank volt elnökhelyettese. Ugyanezt jól tudják a szlovákiai polgárok is, akik idén a karácsonyi ajándékaik többségét a szomszédos országokban vásárolták meg. - Nálunk a lakosságnak csaknem a fele valamelyik határhoz közel lakik. Ezért most tömegesen járnak tankolni Csehországba. Ruhaneműt, bútort Lengyelországban, élelmiszert, szórakoztatóelektronikát, drágább játékokat pedig főleg Magyarországon vásárolnak. Megéri, hiszen a forint és a cseh korona az elmúlt hetekben mintegy tizenöt, a zloty pedig csaknem huszonöt százalékkal csökkent a búcsúzó szlovák pénznemhez képest. Ráadásul már a határon sem kell várakozni - érvel Gaál Zsolt pozsonyi közgazdász.

Fürdősóválaszték egy határ menti hipermarketben. Luxus euróért?
Fürdősóválaszték egy határ menti hipermarketben. Luxus euróért?

Az euró közelgő szlovákiai bevezetése ezekben a napokban leginkább a bankokat, a kereskedelemben dolgozókat érdekli. Az átállással temérdek gond akad, amelyek többségét a pénzügyi intézetek már megoldották. Szóvivőik fogadkoznak, hogy a bankautomatákból már újév hajnalától lehet majd eurót kivenni. Néhány napig csupán tíz-, illetve ötveneurós címletekben. Ünnep ide, munkaszünet oda, a forgalmas bankfiókok már január elsejétől nyitva tartanak, de az első négy napon csupán díjmentes pénzbeváltással foglalkoznak majd. A legtöbb helyen január 5-től nyújtanak teljes körű szolgáltatásokat. Ezen a napon jelennek meg a nyugdíjasok bankszámláin az immár euróban folyósított járandóságaik, amelyeket idén 6,95 százalékkal emeltek meg. A legtöbb pénzintézet idős ügyfeleinek erre a számlájára az új esztendő első óráiban ötven eurót folyósít, hogy ne maradjanak pénz nélkül a kivételesen két-három nappal később utalt nyugdíj miatt. Aki készpénzben kapja a járandóságát, annak a postás a szokásos időpontban viszi ki.

Elsősorban a nyugdíjasoknak és a kisboltok tulajdonosainak szánták az úgynevezett induló csomagokat, amelyek 45 darab fémpénzt tartalmaztak, egyenként ötszáz korona (16,60 euró) értékben, hogy időben legyen készpénzük. A pozsonyi jegybank december elején öszszesen 1,2 millió csomagot hozott forgalomba, melyet órák alatt elkapkodtak. Kezdetben bárki bármennyit vásárolhatott, például volt olyan nagyapa, aki nyolc unokájának cipőjébe is ezt tette Mikulás-napkor. Az egyik cégtulajdonos pedig a háromszáz-egynéhány alkalmazottját ezzel a csomaggal ajándékozta meg karácsonyra. Néhány nap múlva már húsz-huszonöt euróért kínálták a világhálón ezt a portékát. Nem csoda, hogy a hoppon maradt nyugdíjasok háborogtak.

Őket és másokat is azzal nyugtatták, hogy január 1-jétől 16-ig úgynevezett kettős rendszer lesz érvényben, vagyis a régi és az új pénz is hivatalos fizetőeszköz lesz. Ekkor még elfogadják a szlovák koronát, de a visszajáró pénzt már csak euróban adhatják. Éppen ettől az átmeneti időszaktól tartanak leginkább a szakemberek, főleg a kereskedelmiek. Nyilván lelassul a kiszolgálás, habár az illetékesek fogadkoznak, hogy ideiglenesen minden pénztárnál ketten dolgoznak majd, s az erre az esetre kifejlesztett szoftverek is megkönnyítik a visszajáró pénz kiszámítását. Mégis, már most türelemre kérik a lakosságot, hiszen ismerkedni kell az új pénzzel, főleg az érmékkel. Több kisbolt tulajdonosa ezért már most úgy döntött, hogy a bonyodalmak elkerülése végett jövőre csak január 17-én nyit ki. Emiatt a falvakban akadozhat az ellátás.

A legtöbb kisvállalkozó már az idén és még koronában fizeti be a januárban esedékes társadalombiztosítását és egyéb kötelezettségeit, s csak hosszú pihenőt követően bíbelődik azzal, hogy kiszámolja, hány eurót kell februártól utalnia.

A Fico-kabinet kampányának köszönhetően a lakosság többsége már nem tart az új pénznem bevezetése miatti áremelkedéstől. Kora ősztől beindult a "Csak pénznemet változtatunk, árakat nem!" mozgalom, amelyhez azóta a bevásárlóközpontokon kívül több ezer kisebb elárusítóhely is csatlakozott. A bejáratnál elhelyezett kék matricák hirdetik, hogy itt bizonyosan nem srófolják fel az árakat. Ennek ellenére e hét elejétől olyan törvény lépett életbe, amely alapján hat hónaptól három évig terjedő, kirívó esetekben akár tizenkét évi börtönbüntetéssel sújthatják az árdrágítókat.

A szlovákiai ellenőrök és a fogyasztók szövetségének honlapjain már meg is jelent az első feketelista, amelyen többek között két dél-szlovákiai cég, a diószegi (Sládkovicovo) Tevel szálló és a galántai Taverna étterem is szerepel. Mindkét tulajdonos azonnal tiltakozott, s perrel fenyegette meg azokat, akik a rossz hírüket keltették, mert állításuk szerint csak az infláció mértékének megfelelően, alig három százalékkal emelték az áraikat, ami törvényes.

- Ez a törvény egyszerűen végrehajthatatlan, s a letűnt rezsim módszereire emlékeztet, semmiképpen sem való a piacgazdaság eszköztárába - dohogott Pavol Konstiak, a szlovákiai kereskedők szövetségének elnöke. - Mi Máltát tartjuk pozitív példának, ahol hasonló szigorral vették el az ügyeskedők kedvét a törvénytelen nyerészkedéstől. Szlovénia pedig a figyelmeztető eset: ott az euró bevezetése után bizony alaposan megugrottak az árak. Nálunk ilyesmi nem fordulhat elő - érvel Miroslav Smál, a pozsonyi pénzügyminisztérium szóvivője.

A tehetősebbeket még most sem érdekli különösképpen a küszöbönálló jelentős változás, hiszen ők az eurót rendszeres ausztriai bevásárlásaik, továbbá nyári és téli szabadságaik során már évek óta használják. A szegényebbek pedig némi akasztófahumorral mondogatják: - Eddig kevés volt a koronánk, januártól meg az euróból szűkölködünk, alighanem ennyi lesz a különbség.

Leginkább a nyugdíjasok aggódnak, főleg az eddiginél jóval több aprópénz és az eurocentekkel végződő árak miatt. Ám a nyolcvanhét éves, dunaszerdahelyi Nagy Ignác derűlátó: - Ha jól számolom, akkor életemben vagy hat pénzváltást éltem meg. Túlélem ezt is. Példaképeim az olaszok, akik líramilliókról tértek át a sokkal nagyobb értékű euróra. Vagyunk mi is olyan tanulékonyak, mint ők. Ez januárban bebizonyosodik! - szögezi le határozottan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.