Kormánysegítség az autókárpit-gyártónak?

Jánosházán, Körmenden, Lentiben és Nagykanizsán termelnek az Ausztriában csődöt jelentett autókárpitokat és üléseket szállító Eybl International és az Eybl Austria GmbH leányvállalatai. A társaság több nagy autógyárnak - a BMW-nek, a Mercedesnek, az Audinak és a Volkswagennek volt a beszállítója.

A csődbejelentés miatt több mint 1560 magyar dolgozó kerülhet utcára, s még ötezer beszállítói alkalmazott maradhat munka nélkül.

Csillag Balázs, Az Eybl Hungaria Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta: az anyacégek csődjével törvényszerű, hogy veszélybe kerül a százszázalékos osztrák tulajdonú vállalkozások jövője is. Mégis van esély a hazai cégek megmentésére: az ügyvezető közölte, hogy Bebes István körmendi polgármesterrel, fideszes országgyűlési képviselővel, valamint Szabó Lajos szocialista honatyával - a parlament költségvetési bizottságának alelnökével - alternatív megoldás kidolgozásán, a továbbfoglalkoztatás feltételeinek megteremtésén munkálkodnak.

Bebes István szerint a magyar cégek kárpitosmunkáira az autógyárak továbbra is vevők lennének. A továbbfoglalkoztatáshoz azonban hiteleket kell felvenni, ehhez kérnek kormánygaranciát. A szükséges előterjesztést a térség parlamenti képviselői előkészítik, a bankokkal pedig már elkezdte a tárgyalásokat a cégvezetés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.