Két százalék alatt lesz a jövő évi infláció?

A jelenleg érvényben lévő költségvetési és jegybanki prognózisoknál jóval alacsonyabb inflációt várnak jövőre az elemzők. Abban mindenki egyetért, hogy az árak átlagos emelkedése a 3 százalékot sem éri el, ám akad olyan, aki szerint még a 2 százaléktól is elmaradunk.

- Mellbevágó inflációs adatokat hozhat a 2009-es év. Az éves átlagos fogyasztóiár-emelkedés jövőre alighanem messze elmarad a konvergenciaprogramban és a többször módosított költségvetésben megjelöltnél, de még a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb prognózisában szereplőnél is - fejtette ki véleményét lapunknak Bebesy Dániel, a Budapest Bank elemzője. A jegybank az említett előrejelzésében is még 3,1-3,4 százalékos inflációval számol, de ehhez hordónkénti 80 dolláros olajár "tartozott". Az elemző szerint azonban az olajár a jelenlegi, 45 dollár alatti szinten beragad. A jövő évi infláció alakulását jelentősen meghatározó másik tényező pedig az élelmiszerárak változása lesz. Utóbbi területen az elmúlt évek látványos drágulása után ezúttal korrekció következik, amely során az árak mozgása közelít majd a hosszú távú trendhez. Mindezeket figyelembe véve az éves átlagos infláció bőven 3 százalék alatt lesz - mondta Bebesy Dániel. Nyáron akár egy százalék körüli szintre is zuhanhat a tizenkét havi árindex. Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője úgy véli, hogy az éves átlagos infláció csupán 1,7 százalék lesz, míg 2010-ben tovább csökken, 1,5 százalékra. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint az éves átlagos infláció 2,6 százalék lesz.

A dezinflációt segíti majd az is, hogy a szolgáltatások árainak emelkedése minden bizonnyal elmarad majd az elmúlt években megszokott 5-7 százaléktól, ezúttal jócskán 5 százalék alatt lehet. Ez leginkább arra lesz visszavezethető, hogy a recesszió következtében jelentősen szűkül a kereslet, ráadásul a vállalatok esetében a bérnövekedés is elmarad majd az elmúlt években megszokottól. Így egyszerűen nem lesz tere a szolgáltatások említett ütemű drágulásának. Az infláció alakulásában persze az is fontos kérdés lesz, hogy a forint gyengülése mennyire befolyásolja majd a tartós fogyasztási cikkek árát. Bebesy Dániel szerint jövőre nem lesz olyan közvetlen a kapcsolat, mint az elmúlt években, amikor is a forint leértékelődése szinte azonnal megjelent az importtermékek fogyasztói árában. A forgalmazóknál ugyanis olyan mértékű lesz a keresletkiesés, hogy a forgalom további apadását egyszerűen nem kockáztatják majd a feljebb srófolt árakkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.