Kiskereskedelem: van még út lefelé

Két éve lassan, de biztosan csökken a hazai kiskereskedelmi forgalom, folyamatosan hűl ki az ezredforduló környékén tapasztalt vásárlási eufória. Egyelőre úgy tűnik, hogy 2009-ben is folytatódik ez a tendencia.

Az idén októberben folyó áron 567 milliárd forintnyi árut értékesítettek a hazai kiskereskedők, ami az előző év azonos időszakához képest 1,4 százalékos visszaesés - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első három negyedévében, illetve októberben összesen 1,9 százalékkal apadt hazánkban a kiskereskedelmi forgalom. Bár egyelőre nem tudni, hogy a most záruló ünnepi szezonban ténylegesen mekkora bevétel csapódott le a kereskedőknél, úgy tűnik, hogy az idén két százalék körüli viszszaesésre lehet számítani - szemben az élelmiszer-inflációval súlyosbított tavalyi esztendővel, amikor háromszázalékos volt a visszaesés.

Az októberi adat - ha úgy tetszik - pikantériája, hogy amíg a hitelválság kirobbanása után a piackutatók a fogyasztói bizalom földcsuszamlásszerű romlását mutatták ki, a most közzétett KSH-adatokban gyakorlatilag nyoma sincs ennek. Míg idén nyáron stagnált, szeptemberen és októberben minimális mértékben, néhány ezrelékkel esett vissza a kereslet. A kiskereskedelmi forgalom lassú, de folyamatos apadása immár második éve tart.

A csökkenés elsősorban az iparcikkek kereskedőit érinti hátrányosan: az év első tíz hónapjában 2,4 százalékkal esett vissza a forgalom ebben a szegmensben. Különösen a bútor- és építőanyag-kereskedők nem fogják visszasírni 2008-at, miután az említett időszakban
5 százalékkal csökkentek az eladásaik. A ruházati kereskedők ellenben lehet, hogy még pezsgőt is bontanak: kismértékben még bővült is a forgalmuk, elvégre válság ide vagy oda, öltözködni muszáj. Ahogy enni is, bár az idén gyakorlatilag stagnált a szektor forgalma - októberben 284 milliárdot költöttünk el az élelmiszert és vegyes árut kínáló üzletekben. Jelentős különbség figyelhető meg ugyanakkor az egyes üzlettípusok között. Míg a forgalom 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű áruházakban - a nagy hipermarketláncoktól a sarki vegyesboltig - 1,4 százalékkal estek az eladások, addig a kizárólag élelmiszert kínáló szakboltok - igaz, a "nagyok" egy tizedét kitevő - piacán mindössze 0,01 ezrelékkel.

Ezzel együtt sem jó a helyzet a kis üzletekben: az idén több mint háromezer kis vegyesbolt dobta be a törülközőt - egy részük egyébként szakosodott élelmiszerboltként "éledt fel".

A piacon uralkodó közvélekedés szerint 2009-re sem térnek vissza az ezredforduló utáni évek nyolc, majd később már csak ötszázalékos forgalombővüléssel jeleskedő évei. Ellenkezőleg: minden bizonnyal 2009-re is áthúzódik a fogyasztás lassú mérséklődése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.