Jöhet a benzinszámlagyűjtés

A nem egyéni vállalkozó evásokkal biztosan bővül jövő februártól a cégautóadót fizetők tábora, magánszemélyként viszont már könnyebb lesz kibújni alóla. Kiskapuk ezúttal is lesznek.

Februártól többen fizetnek majd adót az általuk vagy cégük által használt autók után, mint eddig, ám sokaknak az új adó alól sem lesz olyan nehéz kibújniuk. A nemrég elfogadott új cégautóadót akkor kell majd fizetni, ha a jármű tulajdonosa egy vállalkozás, a magánszemélyeknek pedig akkor, ha autójuk után ők maguk vagy más költséget vagy értékcsökkenési leírást számol el - például ha egy betéti társaság kültagjáé a gépkocsi, amelyre az útnyilvántartásban hivatkoznak. Akkor azonban nem kell fizetni, ha a munkavállaló a munkába járás címén kapja a gépkocsija után a kilométerenkénti kilenc forintot, s akkor sem, ha egy üzleti út miatt kiküldetési rendelvény alapján kap némi költségtérítést az üzemanyag után. Az sem ad majd okot a cégautóadó fizetésére, ha magánszemély pénzügyi lízinggel vásárol autót - feltéve, hogy nem számol el utána költséget.

Ha ezt a céggel elszámoltatjuk, már fizetni kell az adót - a kivétel, ha van külön kiküldetési rendelvény
Ha ezt a céggel elszámoltatjuk, már fizetni kell az adót - a kivétel, ha van külön kiküldetési rendelvény

Magyarán, ha megoldható úgy a magánszemély autója utáni költségek elszámolása, hogy arról kiküldetési rendelvény is szóljon, akkor gyakorlatilag nem kell majd fizetni. Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke hozzáteszi: ma persze lehetetlen megbecsülni, mennyi lesz a jövőben a fiktív, utólag legyártott és visszadátumozott kiküldetési rendelvény. Az ugyanakkor biztos, hogy az evás vállalkozásoknak (kivéve az egyéni vállalkozókat, hiszen ők magánszemélyek) februártól fizetni kell majd a cég tulajdonában álló autók után.

Lényeges, hogy ha nem kiküldetési rendelvény alapján számolnak el költséget valaki autója után, akkor a tulajdonost nyolc napon belül erről írásban értesíteni kell. Ha ez nem történik meg, akkor a költséget elszámoló cég vagy személy fogja megfizetni az adót a tulaj helyett az adott hónap(ok)ra.

A havi hét- vagy 15 ezer forintos adót a költségelszámolást követő hónap első napjától, illetve cégek esetében az autó megvásárlását követő hónaptól kell fizetni. S ha a cég eladja az autót, akkor annak a hónapnak a végéig kell fizetni, amikor értékesítette. Vagyis ha egy hónapon belül veszi és adja el, nem kell az új adóval foglalkozni. A magánszemélyeknél azokra a hónapokra kell fizetni, amelyekben költséget számoltak el. A dátumokat a benzinszámla kiállításának napja vagy épp az a nap adja meg, amelyen az útnyilvántartásban szerepeltetik a gépkocsit. S akkor sem kell tovább fizetni az adót, ha ellopják a gépkocsit.

Az új cégautóadóval persze némileg változik a máig töretlen népszerűségnek örvendő útnyilvántartás funkciója. Sokan azért vezették ezt, mivel ezzel elkerülhető volt a mai, a jövő évinél jóval magasabb terhet jelentő cégautóadó fizetése. Nem beszélve arról, hogy igen hatékonyan lehet csökkenteni a fiktív útnyilvántartással a jövedelemadó-fizetést is, hiszen gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, valóban megtettek-e az autóval annyi kilométert, mint amit megjelöltek. Most akár valós, akár fiktív útnyilvántartást vezet valaki, kell fizetnie a cégautóadót, vagyis az pluszköltség lesz. Annak, aki egész évben fizet, 2009-re 77 vagy 165 ezer forint lesz az adó. Zara László azt valószínűsíti, mivel a céges gépkocsik magánhasználata adómentes lesz, jövőre a benzinszámlák gyűjtése lesz a sláger. Márpedig aligha várható, hogy az APEH a nem túl nagy bevétellel kecsegtető üzemanyag-elszámolásokra annyi időt tudna szánni, hogy a borítékolható túlzott benzinfogyasztásra a túlnyomó többségben fény derüljön.

Azoknak, akik a mai cégautóadó szerint adóznak, jellemzően kisebb teher lesz a jövő évi. A cégautóadó havonta hétezer forint lesz a kisebb teljesítményű autókra: benzines kocsiknál 1600 köbcentiméteres hengerűrtartalom, dízelautóknál 1200 köbcentiméteres kamratérfogat alatt. E felett havonta 15 ezer forint a teher.

Az adót negyedévente kell majd befizetni, minden negyedévet követő hónap 20. napjáig, s ekkor nemcsak fizetni kell, hanem bevallást is be kell majd adni a törvény szerint. Zara László ugyanakkor szkeptikus a tekintetben, hogy az érintett magánszemélyek egyáltalán tudnak-e majd arról, hogy egy pluszbevallással együtt fizetniük kellene. Az adó kiszámításánál lényeges lesz, hogy a gépjárműadót le lehet majd vonni a cégautóadóból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.