A Kaiser májasai mégsem dioxinosak
A főállatorvos helyettese szerint az abdai élelmiszer-feldolgozó eljárása példa a felelős magatartásra. Emlékezetes, hogy a cég a múlt héten maga jelentette be, hogy norvég-dán kereskedők közvetítésével ír sertésmáj került az üzembe. Ezért azonnal zárolták a telephelyen lévő alapanyagot, feldolgozott készítményeket, s a történtekről azonnal értesítették kereskedelmi partnereiket is. A kereskedők is zárolták a döntően májas termékeket.
A laboratóriumi eredmények azonban bizonyították, hogy a Kaiser Food termékei nem tartalmaznak az egészségre káros mennyiségű dioxint. Réti Attila, a Kaiser Food Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy amint értesült az MgSzH eredményéről, azonnal intézkedett az önkéntes zárlat feloldásáról, és értesítette kereskedelmi partnereit. Egyben arról is tájékoztatott, hogy a partnerek egy része korrekt módon viselkedett, de voltak, akik a Kaiser más termékeit is visszamondták. Sőt egy áruházlánc tartozása kifizetését is megtagadta. Réti Attila úgy véli, hogy a szakhatóság túlságosan korán hozta nyilvánosságra a vétlen cég nevét.
Süth Miklós országos főállatorvos, az agrárminisztérium szakállamtitkára kedden elrendelte minden, Írországból származó, 2008. szeptember 1. és 2008. december 6. között előállított sertéshús forgalmazásának tilalmát, azonnali kivonását a forgalomból, valamint megsemmisítését. Az ilyen húsból előállított összetett, illetve feldolgozott termékek forgalmazhatóságát dioxinra, illetve dioxinszerű anyagokra vonatkozó kedvező eredményű laboratóriumi vizsgálat elvégzéséhez kötötte.