A Kaiser májasai mégsem dioxinosak

Biztonságosak a Kaiser Food termékei - jelentette be Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) elnökhelyettese kedden délután, miután elkészültek a múlt héten vett minták laboreredményei.

A főállatorvos helyettese szerint az abdai élelmiszer-feldolgozó eljárása példa a felelős magatartásra. Emlékezetes, hogy a cég a múlt héten maga jelentette be, hogy norvég-dán kereskedők közvetítésével ír sertésmáj került az üzembe. Ezért azonnal zárolták a telephelyen lévő alapanyagot, feldolgozott készítményeket, s a történtekről azonnal értesítették kereskedelmi partnereiket is. A kereskedők is zárolták a döntően májas termékeket.

A laboratóriumi eredmények azonban bizonyították, hogy a Kaiser Food termékei nem tartalmaznak az egészségre káros mennyiségű dioxint. Réti Attila, a Kaiser Food Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy amint értesült az MgSzH eredményéről, azonnal intézkedett az önkéntes zárlat feloldásáról, és értesítette kereskedelmi partnereit. Egyben arról is tájékoztatott, hogy a partnerek egy része korrekt módon viselkedett, de voltak, akik a Kaiser más termékeit is visszamondták. Sőt egy áruházlánc tartozása kifizetését is megtagadta. Réti Attila úgy véli, hogy a szakhatóság túlságosan korán hozta nyilvánosságra a vétlen cég nevét.

Süth Miklós országos főállatorvos, az agrárminisztérium szakállamtitkára kedden elrendelte minden, Írországból származó, 2008. szeptember 1. és 2008. december 6. között előállított sertéshús forgalmazásának tilalmát, azonnali kivonását a forgalomból, valamint megsemmisítését. Az ilyen húsból előállított összetett, illetve feldolgozott termékek forgalmazhatóságát dioxinra, illetve dioxinszerű anyagokra vonatkozó kedvező eredményű laboratóriumi vizsgálat elvégzéséhez kötötte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.