A Gazprom el akarja kerülni a gázhiányt

Januártól a Gazprom nem ad több gázt Ukrajnának, ha az ország nem fizet - nyilatkozta lapunknak Szergej Kuprijanov, az orosz gázcég szóvivője. Bár a 2006-os hasonló helyzetből Magyarország és Európa húzta a rövidebbet, most ezt el szeretnék kerülni.

- Január elsejétől, az orosz-ukrán szállítási szerződések lejártával kap-e Magyarország továbbra is gázt?

- Meggyőződésem, hogy igen. A Gazprom mindent megtesz ezért. Pillanatnyilag annak érdekében folytatunk tárgyalásokat Ukrajnával, hogy törleszsze az adósságait. Máig nem fizette ki az októberben és a novemberben leszállított gázt, de még a szeptemberi számlák rendezésére vonatkozó ígéretét sem teljesítette. Ha ez így folytatódik, a tartozás év végéig hárommilliárd dollár fölé nőhet. Azok az ukrán hangok, hogy nem is tartoznának, mára szerencsére elhalkultak. Ahhoz azonban továbbra is mereven ragaszkodnak, hogy egy új megállapodás a jövő év elejével a teljes adósságot leírja. Ez számunkra elfogadhatatlan.

- Akkor mégiscsak felmerül, hogy a viták nyomán esetleg januártól Magyarország a többi, Ukrajnán keresztül ellátott országgal együtt gáz nélkül marad.

- Ha semmifajta szerződést nem tudunk aláírni, akkor nem lesz gáz. Miért van az, hogy Magyarország tud fizetni érte, Ukrajna meg nem?

- Fizetünk, és talán mégis gáz nélkül maradunk. Akárcsak 2006 elején.

- A 2005-2006-os helyzet után egy olyan szerződést kötöttünk Ukrajnával, ami teljes mértékben különválasztja a belföldi felhasználást és a továbbszállítást. Ennek mindentől függetlenül, minden körülmények között eleget kell tenniük.

- A korábbi vádak szerint Ukrajna, ha nem kap saját célra, elvehet a továbbszállított gázból, amiből a vitában részt nem vevő országok húzhatják a rövidebbet.

- Mindenképpen el szeretnénk kerülni a 2006-os helyzet megismétlődését. De mindenkinek meg kell értenie, hogy a helyzetet nem a Gazprom, hanem a szerződéseket megsértő Ukrajna okozza.

- Mennyi lesz Ukrajna jövő évi gázára?

- Ukrajna mint volt szovjet tagállam, hagyományosan alacsony áron kapta a gázt. 2005-ben - amikor a tarifa 50 dollár volt ezer köbméterenként - ennek fokozatos világpiaci szintre emeléséről állapodtunk meg. Idén az ár 179,5 dollár. Ez év elején több pontból álló megállapodást kötöttünk Ukrajnával. Eszerint folytatjuk a folyamatos emelést, ha áttérünk a hosszú távú szerződésekre, a Gazprom önállóan léphet fel az ukrán piacon, és Ukrajna törleszti minden adósságát. Ha ez utóbbi pont nem teljesül, mi sem tudjuk garantálni a fokozatosságot. Ebben az esetben januártól a nemzetközi, 400 dolláros tarifát számlázzuk ki felé is. A volt szovjet tagköztársaságok közül mindegyikkel más-másfajta megállapodást kötöttünk, így Ukrajna különböző példákat is alapul vehet. A mostani vita egyébként újabb érv a Gazprom két tervezett gázvezeték-beruházása, az Északi és a Déli áramlat mellett. Magyarországon is zajlanak a viták a Déli áramlat és a Nabucco gázvezetékről, olyan felvetésekkel, hogy a Déli áramlat az eddigieknél nagyobb orosz befolyást jelentene-e. A mostani ukrán helyzet is rávilágít: a Déli áramlat Magyarország és Európa gázellátásának biztonságát növelő beruházás. A Nabuccóhoz nincs közünk, de a két terv szerintem nem összehasonlítható.

- A Nabucco is becsatlakozna az önök résztulajdonába került osztrák baumgarteni gázelosztóba, nem?

- Ausztriai beruházásaink, például a gáztárolók, szintén Európa ellátásbiztonságát növelik. Az uniós szabályok szerint a gázelosztóhoz harmadik fél is hozzáférhet. A Nabucco-elképzelést nem véleményezném, de tudni kell: minden gázvezetékhez szükség van gázra és fogyasztókra.

- A nemzetközi olajáresés nyomán mikor áll vissza a Magyarországra szállított gáz importára a mostani 540 dollárról a tavalyi 270 dollárra?

- A Gazprom egy 1996-ban kötött kétoldalú szerződés automatikus árformuláját alkalmazza. Hangsúlyozom: nem mi határozzuk meg az árakat, hanem a képlet. Ez a nemzetközi olajárakat hat-kilenc havi késéssel érvényesíti. Ennek tudható be, hogy az olajárak esése ellenére jelenleg igencsak magas a tarifa. A jövő évi árakra pontos becslés ilyen erősen hullámzó nemzetközi árak mellett nem adható. Ha tartósan marad a 40 dollár körüli olajkurzus, akkor a gázár legfeljebb 2009 harmadik-negyedik negyedére állhat be a 2007-eshez hasonló szinten. A várható magyar belföldi árakat nem kívánom megbecsülni. Azt ugyanis alapvetően befolyásolja a forint/dollár árfolyam is, ami az utóbbi időben szintén nagy mértékben változott.

- Nem húzódnak a Déli áramlatról a magyar kormánnyal és a Mollal folytatott tárgyalások?

- Folyamatosak az egyeztetések. Mivel magyar részről felmerült, hogy a Magyar Fejlesztési Bank is szerepeljen a beruházásban, a szerződésmintáinkat módosítani kell. A késlekedés technikai jellegű, ami a műszaki előkészítést egyáltalán nem befolyásolja. A tanulmányok függvényében 2013 és 2015 között valósulhat meg a fejlesztés. A nyomvonal a jelenlegi elképzelések szerint elágazna Szlovénia és Ausztria felé.

- Mi a véleménye a közép-európai gázvezeték-hálózatok egyesítési tervéről?

- Ha ettől növekszik az ellátás biztonsága, támogatjuk. A Mollal ez ügyben is folytatunk tárgyalásokat.

- Pályáznak-e a Főgáz többségi részvénycsomagjára?

- Egyelőre semmiféle hivatalos eljárásról vagy pályázatról nem tudunk az ügyben, így erre nem tudok válaszolni.

Az interjú tegnapi beharangozójában tévesen idéztük Szergej Kuprijanovot a magyarországi gázellátásra vonatkozóan. A Gazprom mindent tőle telhetőt megtesz azért, hogy megoldást találjon Ukrajna gázadósságának rendezésére. Magyarországi és európai gázellátás nincs érintve az ügyben, mivel arra egy külön tranzit-megállapodás vonatkozik - közölte lapunkkal a társaság.

Szergej Kuprijanov
Szergej Kuprijanov
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.