Megfagyasztotta a válság a lakáspiacot

Nem kell temetni a lakáspiacot - állítja a beruházók és ingatlanközvetítők többsége. Szerintük a pangásról egyelőre nehéz megállapítani, hogy az év végi szokásos visszaesést jelzi vagy a válság miatti vásárlókedv-csökkenést. A hitelfelvétel feltételeinek szigorodása miatt sokan kivárnak, de az éppen induló, illetve az átadásközeli projektek továbbra is jó esélylyel értékesíthetőek.

Egy hónapra lényegében leállt az új lakások piaca - állítja Zelei Zoltán, az Elefánt Holding Zrt. értékesítési vezetője. Az új építésű lakást vásárlók többsége hitelből teremti elő a vételár nagyobb részét, ezért nagyon erősen hat a vásárlókedvre, ha változnak a kölcsönhözjutási lehetőségek. Elsősorban ennek tudható be, hogy október közepén szinte befagyott az ingatlankereskedelem, az utóbbi hetekben azonban már érzékelhető némi élénkülést.

Optimizmusra ad okot, hogy az érdeklődők száma alig változik, bár a szokásosnál többen döntenek úgy, hogy kivárnak a lakásvásárlással - mondjuk a jövő év elejéig.

Hunyady Attila, az Al Holding elnöke is úgy látja, nem kell temetni a lakáspiacot. - Most is folyamatosan érkeznek hozzánk foglalások, a magyar vevők igényeire szabott lakások továbbra is keresettek. Az előző év hasonló időszakához viszonyított visszaesés most sem nagyobb, mint 2008 első felében volt.

- Az utóbbi években kialakult szezonalitás miatt nehéz megítélni, hogy a szokásos év végi, karácsonyi visszaesést éljük-e meg éppen, vagy a válság érezteti hatását - mondja az Al Holding elnöke. Azt remélik, márciusra talán ismét bátrabbak lesznek a bankok és lazítanak a hitelfeltételeken. Mi mindenesetre hiszünk abban hogy az emberek továbbra is biztonságos, értéktartó befektetést látnak az ingatlanban - mondja a szakértő.

Az ingatlanközvetítők sem éreztek jelentős visszaesést az utóbbi néhány hétben. Bár a hitelfelvételi-nehézségek miatt sokan kénytelenek elállni a vásárlástól, a készpénzes, részben befektetési célú vevők megjelenésének köszönhetően a forgalom mégis többé-kevésbé változatlan - állítja Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője.

Kováts Tibor, a RE/MAX ingatlanfranchise hálózat operatív igazgatója szerint az új lakások piacán továbbra is van kifejezetten keresett szegmens. - A jelek szerint a piac megnyugtatóan gyorsan reagált a megváltozott feltételekre. A kezdeti fázisban lévő projektek, a bankok óvatossága miatt megtorpannak ugyan, a majdnem kész beruházások esetében viszont határozott élénkülést észleltek. Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője hasonló tapasztalatokról számolt be. A vevők szerinte azokat a projektet keresik, amelyeknél éppen most indul az értékesítés (még mindig jórészt csak a papírokról), vagy azokat, amelyek esetében hamarosan be is fejezik az építkezést. Nehéz helyzetben leginkább azok a beruházások vannak, ahol a válságig a lakások harmadát adták el, főként ha kevésbé jól tervezett ingatlanokat árulnak. Itt jelentős gondokat okoz a hitellehetőségek romlása.

Az Otthon Centrum szerint 2009 szűkös esztendő lesz, ám a társaság is azt várja, hogy a hitellehetőségek lassan, de fokozatosan javulnak majd. Ezen- kívül arra számítanak, hogy különböző új, kreatív értékesítés-ösztönző megoldások is feltűnnek majd (vagyis lesznek bőven akciók jövőre). A cég mindennek ellenére az új lakások árának emlekedésével számol - a növekvő beruházói költségek miatt. Persze ott, ahol a beruházó szorult helyzetéből csak villámgyors értékesítéssel menekülhet ki, árcsökkentés elképzelhető. Valkó Dávid szerint jövőre valószínűleg megváltozik az utóbbi évek trendje, és a vásárlók a kisebb, olcsóbb lakásokat fogják keresni - bár ez a jelenlegi eladásokon még nem látszik.

A Sasad Liget már átadott első és a még épülő második üteme. A fele szerkezetkészen elkelt
A Sasad Liget már átadott első és a még épülő második üteme. A fele szerkezetkészen elkelt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.