Felpuhult a banktámogató csomag

Az Országgyűlés által tegnap megszavazott módosító indítványoknak köszönhetően a hitelintézetek lényegesen kedvezőbb feltételek mellett vehetik igénybe a bankmentő csomagot. A képviselők emellett leszavazták azt az elképzelést, amely eltiltotta volna a KÖBE és a TIR biztosítóegyesületeket a kötelezőtől.

Az Országgyűlés tegnap nagy többséggel megszavazta a bankmentő csomag néven ismertté vált törvénytervezethez kidolgozott módosító indítványokat. A javaslatoknak köszönhetően a bankok az eredeti elképzelésekhez képest lényegesen kedvezőbb feltételek mellett vehetik igénybe az állami forrásokat. A kormány az unió Magyarországnak biztosított hitelkeretéből 600 milliárdot különít el, melyből 300 milliárdot a bankok feltőkésítésére lehet költeni, a másik 300 milliárdot pedig egy olyan állami garanciaalap létrehozására fordítja, ami a bankok forráshoz jutását segíti pénzszűke esetén.

A módosításokra egyrészt azért volt szükség, mert eredeti formájában az ellenzéki képviselők nem támogatták a csomagot (még a szabad demokraták sem), amely így nem ment volna át a parlamenten, ráadásul maguk a bankok is kijelentették, hogy ilyen feltételek mellett nem kérnek az állami segítségből. A törvény zárószavazása jövő hétfőn lesz, ám mivel a módosítókat tegnap 369 igen és négy nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés, így szinte biztosan meglesz a többség.

A bankok számára a legfontosabb változás az, hogy az állam csak nehezebben veheti át az irányítást felettük. Az eredeti javaslat szerint például akkor szerezhetett volna feltételes irányítási jogot biztosító részvényt, ha a pénzintézet három napnál hosszabb ideig veszi igénybe az MNB likviditási hitelét a kötelező tartalék ötödét meghaladó mértékben. Ez most legalább húsz napra és a mérlegfőösszeg öt százalékát meghaladó mértékre módosult. A beavatkozás egy másik feltétele az volt, hogy a bank szavatoló tőkéje az előírt 75 százaléknál alacsonyabb mértékű - ez most 50 százalékra csökkent. A harmadik feltétel az volt, hogy ha a bank a garanciaalapból igénybe vett pénzt, akkor azt vissza kellett fizetni. Ha ezt nem tette volna meg, az állam azonnal beavatkozhatott volna, a módosítás azonban 30 napos határidőt ad a visszafizetésre.

A bankmentő csomagra nem azért van szükség, mert a hazai bankok segítségre szorulnának - ezt jelzi az is, hogy szakértők szerint a feltőkésítésre ezután sem lesz igény. A csomag másik fele, az állami garanciaalap azonban sokat segíthet azon, hogy a bankok hitelkihelyezése ne csökkenjen olyan drasztikus mértékben, ez ugyanis tovább fékezné az egyébként is lassuló magyar gazdaságot.

Az Országgyűlés tegnap szavazott a pénzügyi szolgáltatásokat érintő egyes törvények módosításáról is. Ennek keretében a képviselők nagy többséggel (363 igen, 8 nem) támogatták azt a javaslatot is, hogy elhagyják a jogszabálytervezetből azt a paszszust, amely eltiltotta volna a biztosítóegyesületeket a felelősségbiztosítástól. Mint arról korábban beszámoltunk: az elképzelés szerint új egyesületet erre a területre már nem lehetett volna alapítani, míg a már működők legfeljebb 2011 végéig foglalkozhattak volna ezzel a területtel. Ha a törvénymódosítás átment volna a parlamenten, az ellehetetlenítette volna a kötelező biztosítással foglalkozó két egyesület, a KÖBE és a TIR működését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.