Nehéz rájönni az ír disznóságra

A magyar disznó húsa kifogástalan - állítják az állattartók. A Hússzövetség szerint a feldolgozóknak biztosítaniuk kell a fogyasztókat arról, hogy termékeik nem tartalmaznak Írországból származó alapanyagot, amely dioxinos lehet.

Az EU tagországaiban le kell állítani az ír sertéshús behozatalát, és a már megérkezett húst és hústermékeket le kell foglalni, és ellenőrizni, nincs-e benne dioxin vagy hasonló anyag - közölte az EU egészségügyi biztosa. Az EU tudomása szerint Magyarországra vélhetőleg nem került a dioxinnal mérgezett ír sertéstermékekből. Az ír hatóságok közlése szerint tíz sertéstelepen találtak olyan takarmányt, amely a megengedettnél százszor több dioxint tartalmaz.

Üres húspult Belfastban  F
Üres húspult Belfastban F

Az Európai Bizottság szerint az ír hatóságok időben és megfelelően intézkedtek. A gyanús húst a francia és belga rutin határellenőrzés során fedezték fel.

A magyar húsfeldolgozókon a sor, hogy bizonyítsák, termékeik nem tartalmaznak Írországból származó húst - mondta lapunknak Éder Tamás, a Magyar Húsfeldolgozók Országos Szövetségének elnöke. Véleménye szerint attól nem kell tartani, hogy a dioxinos sertés tőkehúsként tűnne fel a boltokban. - Ha egyáltalán érkezett ír húsalapanyag hazai feldolgozóhoz, kizárható a nagyobb mennyiség, hiszen Írországban drágább a sertés, mint itthon, s a szállítási távolság is jókora. Ettől függetlenül a hazai feldolgozóknak biztosítaniuk kell a fogyasztókat arról, hogy az ellenőrzött hazai termékeket nyugodtan megvehetik - tette hozzá.

Azt azonban elismerte, hogy az uniós élelmiszer-szabályozás mellett vásárlóként képtelenség kideríteni, hogy a sokféle alapanyagból készült felvágott, virsli, párizsi alapanyaga melyik országból származik. Az uniós élelmiszer-jelölési gyakorlat nem engedi, hogy a kommersz termékeken az alapanyagok származási helyét feltüntessék - így azt sem, hogy az adott húsáru kizárólag magyar alapanyagból készült.

Az elnök szerint a hatóság feladata, hogy az ünnepek előtt mihamarabb és megnyugtatóan lezárják az ügyet. Éder Tamás információi szerint a vétkes ír állattartók minden bizonnyal olyan takarmánnyal etették állataikat, amelyhez - meg nem engedett módon - egy nagy konyhából vagy élelmiszer-feldolgozóból származó "túlégetett" zsiradékot kevertek.

A Magyar Sertéstartók Szövetsége a hazai fogyasztók biztonsága és a hazai állattartók érdekében is arra kéri a hazai élelmiszer-ellenőrző hatóságokat, hogy az élőállat- és húsimportőröktől követelje meg annak igazolását, hogy a magyar piacra bekerült húsok mentesek a rákkeltő anyagoktól. Sákán Antal, a szövetség elnöke lapunknak elmondta: senkit nem akar gyanúsítani, de az olyan országokból származó hússal kapcsolatban, ahol a takarmányban az energiát nem kukoricával, mint Magyarországon, hanem különböző zsiradékkal pótolják, általában nem árt az óvatosság. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) szerint a termelőnek és az első forgalmazónak - vagyis annak, aki megrendelte a szállítmányt - saját kötelessége az élelmiszer-biztonsági önellenőrzés, ezt egészíti ki a hatóság által végzett monitoring-tevékenység,

Amíg az élelmiszer-biztonságért felelős hazai szervezet nem tisztázza, került-e Magyarországra Írországból dioxinnal szennyezett sertéshús, a fogyasztók ne vásároljanak ír sertéshúst, illetve abból készült húskészítményeket, továbbá készételeket - mondta Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője, miután a hét végén az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül az ír hatóságok jelzése Magyarországra is megérkezett. Bebizonyosodott, hogy egy holland feldolgozónál Írországból származó, dioxinnal szennyezett sertéshúst találtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.