Nehéz rájönni az ír disznóságra
Az EU tagországaiban le kell állítani az ír sertéshús behozatalát, és a már megérkezett húst és hústermékeket le kell foglalni, és ellenőrizni, nincs-e benne dioxin vagy hasonló anyag - közölte az EU egészségügyi biztosa. Az EU tudomása szerint Magyarországra vélhetőleg nem került a dioxinnal mérgezett ír sertéstermékekből. Az ír hatóságok közlése szerint tíz sertéstelepen találtak olyan takarmányt, amely a megengedettnél százszor több dioxint tartalmaz.
Az Európai Bizottság szerint az ír hatóságok időben és megfelelően intézkedtek. A gyanús húst a francia és belga rutin határellenőrzés során fedezték fel.
A magyar húsfeldolgozókon a sor, hogy bizonyítsák, termékeik nem tartalmaznak Írországból származó húst - mondta lapunknak Éder Tamás, a Magyar Húsfeldolgozók Országos Szövetségének elnöke. Véleménye szerint attól nem kell tartani, hogy a dioxinos sertés tőkehúsként tűnne fel a boltokban. - Ha egyáltalán érkezett ír húsalapanyag hazai feldolgozóhoz, kizárható a nagyobb mennyiség, hiszen Írországban drágább a sertés, mint itthon, s a szállítási távolság is jókora. Ettől függetlenül a hazai feldolgozóknak biztosítaniuk kell a fogyasztókat arról, hogy az ellenőrzött hazai termékeket nyugodtan megvehetik - tette hozzá.
Azt azonban elismerte, hogy az uniós élelmiszer-szabályozás mellett vásárlóként képtelenség kideríteni, hogy a sokféle alapanyagból készült felvágott, virsli, párizsi alapanyaga melyik országból származik. Az uniós élelmiszer-jelölési gyakorlat nem engedi, hogy a kommersz termékeken az alapanyagok származási helyét feltüntessék - így azt sem, hogy az adott húsáru kizárólag magyar alapanyagból készült.
Az elnök szerint a hatóság feladata, hogy az ünnepek előtt mihamarabb és megnyugtatóan lezárják az ügyet. Éder Tamás információi szerint a vétkes ír állattartók minden bizonnyal olyan takarmánnyal etették állataikat, amelyhez - meg nem engedett módon - egy nagy konyhából vagy élelmiszer-feldolgozóból származó "túlégetett" zsiradékot kevertek.
A Magyar Sertéstartók Szövetsége a hazai fogyasztók biztonsága és a hazai állattartók érdekében is arra kéri a hazai élelmiszer-ellenőrző hatóságokat, hogy az élőállat- és húsimportőröktől követelje meg annak igazolását, hogy a magyar piacra bekerült húsok mentesek a rákkeltő anyagoktól. Sákán Antal, a szövetség elnöke lapunknak elmondta: senkit nem akar gyanúsítani, de az olyan országokból származó hússal kapcsolatban, ahol a takarmányban az energiát nem kukoricával, mint Magyarországon, hanem különböző zsiradékkal pótolják, általában nem árt az óvatosság. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) szerint a termelőnek és az első forgalmazónak - vagyis annak, aki megrendelte a szállítmányt - saját kötelessége az élelmiszer-biztonsági önellenőrzés, ezt egészíti ki a hatóság által végzett monitoring-tevékenység,
Amíg az élelmiszer-biztonságért felelős hazai szervezet nem tisztázza, került-e Magyarországra Írországból dioxinnal szennyezett sertéshús, a fogyasztók ne vásároljanak ír sertéshúst, illetve abból készült húskészítményeket, továbbá készételeket - mondta Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője, miután a hét végén az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül az ír hatóságok jelzése Magyarországra is megérkezett. Bebizonyosodott, hogy egy holland feldolgozónál Írországból származó, dioxinnal szennyezett sertéshúst találtak.