A Fidesznél járt a tőke

Pénzügyi szakemberek és nagyvállalkozók találkoztak tegnap Varga Mihály Fidesz-alelnöknél. A megbeszélésen ott volt többek között Futó Péter, a gyáriparosok elnöke, Wáberer György, Leisztinger Tamás, Tolnay Lajos és Széles Gábor nagyvállalkozók, Nyúl Sándor, a TriGránit Zrt. vezérigazgatója, Járai Zsigmond volt jegybankelnök és Albrecht Ottó, a Cashline Értékpapír Zrt. elnöke.

A mintegy kétórás megbeszélés után Varga Mihály elmondta: a találkozón megerősödött az a véleményük, hogy a gazdaság mai helyzetében kamatvágásra van szükség, mert a jelenlegi kamatszint ellehetetleníti a magyar gazdaság még működő részét. Beszámolója szerint elhangzott, hogy az elmúlt hónapokban a monetáris politika több hibát is vétett. Szerinte a monetáris tanács nem készült fel a válság kezelésére, nem voltak olyan kamatemelő lépései, amelyek megelőzték volna, hogy a válság Magyarországon mélyebb legyen. A másik hiba az volt, hogy nem történt meg a devizatartalék feltöltése - mondta Varga Mihály, aki szerint ezek a lépések hozzájárultak ahhoz, hogy a válság Magyarországon mélyebb lett annál, mint amire számítani lehetett.

Heim Péter, az Aegon ma-gyar alapkezelő cégének elnök-vezérigazgatója az MTI híradása szerint azt hangsúlyozta, hogy a kamatcsökkentésnél figyelembe kell venni az árfolyamkockázatot. - Egy olyan országban, ahol a nettó külső devizaadósság meghaladja a GDP 50 százalékát, egy drasztikus kamatcsökkentésnek súlyos árfolyamkockázata van - hívta fel a figyelmet. Szerinte a növekedés élénkítése elsősorban a fiskális, azaz a költségvetési politika feladata, ezt nem vállalhatja át a monetáris politika, azaz a jegybank. - A voluntarista kamatpolitika az MNB hitelességének elvesztéséhez vezetne - mondta Hamecz István. Az OTP Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója, a jegybank korábbi igazgatója szerint kerülni kell minden olyan kamatlépést, amely a bizonytalanságot növeli, miközben a kamatok fokozatos csökkentésére szükség van.

Leisztinger Tamás és Futó Péter a megbeszélésen
Leisztinger Tamás és Futó Péter a megbeszélésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.