Gyorssegélyre szorult az Austrian Airlines

A veszteségek sújtotta osztrák nemzeti légitársaság, az AUA nem képes kivárni, hogy frigye a Lufthansával létrejöjjön: a legfrissebb mérlegadatok szerint az idei deficit eléri a 475 millió eurót, s emiatt a cégben 42 százalékos állami tulajdonnal rendelkező Vagyonügynökség (ÖIAG) áthidaló kölcsön felvételére kényszerült.

A pontos összeget nem tették közzé, de a hírek szerint minimum 100 millió euró "előleget" utal az AUA-nak, amelyet azután a tavasszal esedékes 500 milliós alaptőke- emelés összegéből - kamatostul - levon. Utóbbi összeg a Lufthansával szóban már megkötött, írásban a hét végén rögzítendő tranzakció előfeltétele volt, amit az eladó kénytelen-kelletlen elfogadott. A csődközeli állapot, az októberi 125 millió eurós veszteség csaknem megháromszorozódása, amely leírások és a rossz üzletmenet révén keletkezett, most a szükségeladás helyességét támasztja alá. A menedzsmentet bírálók szerint nem kérdés, hogy Alfred Ötsch igazgató napjai meg vannak számlálva. Nem kevés bírálat éri az ÖIAG vezetését sem, amely nem először bizonyítja, hogy rossz gazdája a rábízott vagyonnak.

A Der Standard úgy tudja, az AUA egy vészforgatókönyvvel is rendelkezik arra az esetre, ha az EU nem hagyja jóvá a jelentős állami tőkeinjekcióval megvalósuló frigyét a Lufthansával. Az elképzelések szerint új cég - 100 százalékos leányvállalat - alakulna, amely átvenné az AUA-flottát jelenleg lízingelő vállalatot és vele együtt a légitársaság működtetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.