Császár Antal mégsem harcol a játékautomaták ellen

Pontatlan információkat kapott, ezért visszavonta a pénznyerő automaták ügyében benyújtott indítványát Császár Antal független képviselő. A szerencsejátékosok egyesülete szerint viszont ez volt a képviselő új, miniszterelnöki megbízotti pozíciójának ára.

A Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Közhasznú Egyesülete nem hagyta annyiban: miután elbukták a nyerőgépek használatának szigorítását indítványozó népszavazási kezdeményezésüket, a parlamentben folytatták lobbiharcukat. Azt szeretnék elérni, hogy a játékgépekkel csak kaszinókban lehessen játszani, a kocsmákból, bárokból tiltsák ki őket. A múlt héten Császár Antal független képviselő karolta fel az ügyüket. Lépését lapunknak akkor azzal indokolta, hogy a játékgépek okozta probléma óriási, és úgy tűnik, ezzel érdemben senki nem foglalkozik. "Kispénzű emberek egy nap alatt eljátsszák a segélyt vagy a fizetésüket, ez tarthatatlan állapot" - tette hozzá. Önálló indítványt nyújtott be azt javasolva, hogy a sokszorosára növeljék a szerencsejáték-automaták havi átalányadóját, és a befolyt pénz egy részét fordítsák megelőzésre, felvilágosításra. Császár úgy vélte, hogy az adóemelés hatására csökken majd a játékgépek, emberi tragédiák száma.

Abházi József, a Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Közhasznú Egyesületének egyik vezetője bizakodó volt: úgy vélte, ezután nem lesz olyan politikus, aki ne támogatná az ügyüket. Számításaik szerint, ha a javaslat átmegy, több tízmilliárd forint pluszbevétele lehet a költségvetésnek. A nyerőautomaták adójának növelésén kívül ingyen hívható segélyszámot kértek a játékfüggőknek és hogy az állam a beszedett játékadó egy százalékát a Civil Rehabilitációs és Ellenőrzési Központ működtetésére költse, továbbá megelőzésre, felvilágosításra és gyógyításra.

Időközben a Fideszből a függetlenek padsorába átült Császár Antalt a gazdaságélénkítő csomag társadalmi egyeztetésének támogatásáért felelős miniszterelnöki megbízottnak kérte fel a kormányfő, amit ő el is fogadott. Röviddel ezután viszszavonta a szerencsejátékokkal kapcsolatos indítványát. Abházi József szerint a képviselő új pozíciója és az indítvány visszavonása között összefüggés van. Úgy tudják, hogy kifejezetten az új megbízása miatt lépett vissza, csalódást okozva ezzel az egyesületnek, az embereknek. Ennek ellenére folytatják a küzdelmet, javaslatukat minden parlamenti pártnak elküldték.

Császár Antal másképp emlékszik. Szerinte mindez Abházi József "fantáziájának szüleménye". - Szakértőkkel átbeszéltem a javaslatot, és kiderült, hogy pontatlan információkat kaptam, ezért vontam vissza a javaslatomat - állítja. Hozzátette: ennek semmi köze az új posztjához. Császár ugyanakkor továbbra is komoly problémának tartja a nyerőautomaták kérdését, de a közeljövőben "biztosan nem fog a kérdéssel foglalkozni".

November elején két magánszemély szerencsejátékokkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezését hitelesítette az OVB. Ők azt szeretnék elérni, hogy a szerencsejáték-szelvényeken és -hirdetéseken szerepeljen a következő szöveg: "A túlzásba vitt szerencsejáték mentálhigiénés problémákat okozhat, illetve szenvedélybetegség kialakulásához vezethet".

Császár a parlamentben
Császár a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.