Önkiszolgáló lottózó hozhatja a szerencsét

A Szerencsejáték Zrt. szóban ugyan, de kért és kapott is ajánlatot egy önkiszolgáló terminál teszthálózatának a kiépítésére. A rendszerrel az Szrt. akár a szerencsejátékgép-piacra is betörhetne, a cégnél viszont azt állítják: nem ez a cél.

Lázasan zajlanak a közeljövő fejlesztési terveinek előkészületei a Szerencsejáték Zrt.-nél (Szrt.). Mint korábban beszámolunk róla, ezek közül talán a legmarkánsabb az önkiszolgáló terminálhálózat kiépítése lenne. Úgy tudjuk, hogy az Szrt. a közelmúltban kért és kapott is ajánlatot a rendszer működésének vizsgálatát lehetővé tevő pilot-, vagyis teszthálózat felállítására, amely akár jövő év közepére el is készülhetne. Információnk szerint az ajánlatot az amerikai Scientific Games (SG) magyar leányvállalata tette. (Korábban az SG fölvásárolta, azt a svéd EssNet AB-t, amely az Szrt. jelenleg is használt központi szoftverrendszerét, az ELOS-t is szállította.) A benyújtott és általunk megismert anyag egy igencsak pikáns elemre is "utal", mégpedig arra, hogy az ajánlat elkészítését mindössze egy szóbeli felkérés előzte meg, ami azért igencsak szokatlan, hiszen ha a rendszer végül beválna, a teljes hazai értékesítési struktúrát alapjaiban módosító hálózatot építhetne ki az SG. Kérdésünkre, hogy mennyire gyakori vagy általános, hogy szóban kérnek ajánlatot társaságoktól, a Szrt.-nél némileg kitérően válaszoltak: "van rá példa, hogy egy ajánlatra szóban reagálunk, de jelen esetben az előkészítés bonyolultsága miatt mindent alaposan dokumentálunk". Arra, hogy nem kellene-e írásban, világos követelményrendszert készíteni, azt a tájékoztatást adták, hogy "a tényleges műszaki lehetőségek írásbeli egyeztetése jelenleg is folyik". Az önkiszolgáló terminál tesztjének rendszerével azt szeretnék megtudni, milyen hatékonysággal lehet eladni a szerencsejáték-szervező termékeit emberi közreműködés nélkül. Ezzel együtt az üzleti koncepciót és a játékosok reakcióit is szeretnék vizsgálni. A projekt költségeit firtató kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy jelen esetben egy lehetőség vizsgálatáról van szó, azaz nem beruházási, hanem kutatási projektről beszélnek. Az elképzelések szerint pedig a későbbi üzemeltető hasonló jutalékot kap majd, mint a jelenlegi értékesítési partnerek.

Az SG ajánlata szerint első körben többi között a tippmix, az ötös, a hatos lottó, a totó vagy a góltotó lenne elérhető. Az ajánlat szerint viszont lehetőséget teremtenének egy második fázis elindítására is, amelyben viszont olyan játékokkal léphetne a piacra az Szrt., mint a rulett vagy a forgótárcsás játékok, azaz például a félkarú rabló. Vagyis a terminálok akár pénznyerő automataként is működhetnének. Ez utóbbi pedig felettébb csábító piac. A Szerencsejáték Felügyelet (SZF) elérhető legfrissebb jelentése szerint ezen gépek együttes hazai forgalma 2006-ban megközelítette a 87 milliárd forintot. Ezzel a hálózattal tehát akár meg is jelenhetne az Szrt. ezen a területen, ráadásul a rendszerbe kapcsolt gépek arra is lehetőséget adnának, hogy a felhalmozódó Jackpot összegét a konkurenciánál sokkal magasabbra tornázzák, vagyis magukhoz csábítsák a játékosokat. Ez elengedhetetlen lenne, hiszen - az SZF szerint - a piac igencsak telített. Amennyiben az üzlet végül is "beütne", akkor rövid idő alatt az Szrt. a honi pénznyerőautomata-szegmens meghatározó szereplőjévé válhatna. Az SG ajánlata hangsúlyosan tartalmazza ennek a fejlesztésnek a lehetőségét, ám az Szrt.-nél úgy nyilatkoztak, hogy nem kérnek a húsos fazék tartalmából, vagyis nem tervezik a pénznyerő automaták piacára való belépésüket. Mindenesetre az SG számol ezzel a lehetőséggel, miután ajánlatában azt is feltüntette, hogy egyes pénznyerő játékok esetében például a nyereség 10 százalékát vagy hetente terminálonként és játékonként 5 eurót számolna fel "árként".

Ha a terminálteszt beválik és ennek nyomán egy új hálózat épül ki, akkor az Szrt. idővel akár teljesen kiszervezheti termékeinek az értékesítését. Már csak azért is, mert az Szrt. most elsősorban arra kíváncsi, milyen hatékonysággal működik az eladó nélküli, automata rendszer. Az Szrt.-nél erre úgy reagáltak: nem áll szándékukban az értékesítő tevékenység kiszervezése. Igaz, a cég forgalmának több mint kétharmadát már most is a partnerei bonyolítják le.

Nagy-Britannia és Málta ellenállása miatt lényegében nem sikerült előrelépni egy uniós szintű szerencsejáték-keretszabályozás irányába. Az EU-n belül a legliberálisabb szerencsejáték-politikával rendelkező két ország ugyanis nem kíván olyan szabályozásról tárgyalni, amely korlátozná a nemzeti szabályozást.

A versenyképességi miniszterek tanácskozásán csupán abban sikerült megegyezni, hogy tagállamonként nagyon eltérő a szabályozás, s hogy a hatóságok közti együttműködést javítani lehet akkor is, ha az irányítás nemzeti hatáskörben marad. A fokozottabb kooperáció hatékonyabb fellépést tenne lehetővé a korrupció és a pénzmosás elleni harcban, valamint a gyermekek és a szerencsejáték-függők védelmében. A konkrétumokról a következő, cseh EU-elnökség alatt is folytatják majd az egyeztetéseket.

Sor a lottózóban. Automatákkal erősítenének
Sor a lottózóban. Automatákkal erősítenének
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.