Importtejhez szólt a nóta

Folytatódhat a tejtermelők és az állattartók tüntetéssorozata, akik pénteken több nagy áruházlánc parkolójában, illetve raktáránál tiltakoztak az ellen, hogy a kereskedőcégek - szerintük - visszaélnek az erőfölénnyükkel. A népi zenekarral érkezett gazdák tízpontos követeléslistát adtak át a kereskedőláncoknak.

Harminc autó, néhány traktor és teherautó sorakozik Gyál határában, az érdeklődőknek nem hőkezelt friss tejet osztanak, a demonstrálók pedig a hideget - mi mással - helyben főzött forró kakaóval próbálják átvészelni. Finom, szó mi szó, de ha a tejtermelők érdekképviselete is olyan "hatékony", mint az általuk szervezett tegnapi gyáli és alsónémedi demonstráció, akkor nagy siker nem vár rájuk a tárgyalásokon - állapíthatjuk meg a helyszínen járva.

Igaz, nézzük a dolog pozitív oldalát: nagy közlekedési fennakadást, azaz a polgároknak túlzott kényelmetlenséget nem okozott a félpályás útlezárási akció. A termelők nem is látványban gondolkodnak, inkább élet-halál harcukra hívnák fel a figyelmet. "Keresd a jelet, vegyél magyar tejet!" - hirdeti a traktorokra, teherautókra akasztott szlogen, másutt, pedig a pozitív üzenet jegyében a "Magyar tejet, csak JÓT vehet" feliratot helyezték el, ám az elkeseredettebbek a "Magyar tejet a boltokba, a teheneink ne jussanak a vágóhídra" üzenet mellett tették le a voksukat. Tóth Imre tolnai termelő szerint minden egyes literen veszteségük van, s ha a 40-50 fejőstehén havi 15-20 ezer literes hozamát vesszük alapul, csak az önköltséghez képest havi hatszázezer forint mínuszt könyvel el a családi vállalkozás. - Ilyet még nem láttam, hogy itt az ősz, csökken a tejhozam, közben pedig esik az ár. Harminc forinttal alacsonyabb, mint idén áprilisban - mondja Tóth, aki a külföldről behozott olcsó, de silány minőségű tej tömeges megjelenésében látja a problémát. Mint mondja, nem az a baj, hogy az emberek ilyet vesznek, hanem az, hogy a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy ezek a "tejek" korlátlanul árasszák el az üzleteket.

Arra már Hegedűs Imre főszervező, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója hívja fel a figyelmünket, hogy a hazai tejtermelők portékáját igen komoly vizsgálatoknak vetik alá, arról pedig mit sem tudnak, hogy a boltokba kerülő olcsó tejet hol és ki vizsgálta meg. Gyanítják, hogy senki, ily módon tehát a verseny nem sportszerű. Már csak azért sem, mert rengeteg gazda hiteleket vett fel a termelése korszerűsítésére, vagy épp állatjóléti intézkedésekre, hogy megfeleljenek az egyébként szigorú magyar előírásoknak.

- Lassan már azon gondolkodom, hogy havonta három-négy tehenet fogok inkább odaadni a banknak hiteltörlesztésként, mint hogy elvigyék a házamat - mondja Csizmár István kistermelő. Jó, hogy a nagy EU-országok csak piacot látnak bennünk és ki akarják szorítani a hazai terméket, de ha a magyar paraszt tönkremegy, akkor miből fogja megvenni a külföldi tejet? - teszi fel a pikírt, ám csalódottságot tükröző kérdést.

- Hetente zárnak be gazdaságok, ahol már annyira nincs pénz, hogy nemritkán az alultápláltság miatt hullanak el a tehenek - sötétíti a képet Hegedűs, példaként az alsónémedi főszervezőt említi, aki idén zárta be a telepét. Hegedűs szerint a magyar gazda sem termeli drágábban, sem olcsóbban a tejet, mint a német vagy a lengyel, tehát nem a hatékonysággal van a baj. Állítólag bizonyos kereskedők a hazai gyárakba 50-55 forintért szállítanak olyan friss tejet, amit német cégeknek nem sikerült eladni a minősége miatt - tartja a szóbeszéd, s ezt némileg alátámasztja, hogy van gazda, akitől már 52-ért veszik a fehér nedűt. Csakhogy az önköltség nyolcvan forint körül van. Csak érdekesség, hogy a boltban 2002-ben volt annyi a tej literje, mint amennyiért most a termelőktől veszik a felvásárlók. A csendben morgolódó, olykor a kocsiban melegedő gazdák szerint a legnagyobb baj azonban az, hogy nincs köztük egység, s senki nem képviseli az érdekeiket: sem a kormányban, sem a kereskedőcégekkel szemben.

- Nyáron a német a 80 forintos felvásárlási ár miatt öntötte ki a tejet, s végül megkapta a százat is. Mi már a nyolcvannal is kibékülnénk - veti oda egy másik gazda. Csak a láncokon múlik, hogy meghallgatják-e érveiket vagy sem. A tegnapi demonstrációt azért szervezték a Tesco és a Penny Market mellé, mert ezen cégek képviselői viselkedtek velük a legflegmábban. - De sorra kerülnek a többiek is! - mondja Hegedűs.

A félpályás útlezárások a déli órákban új helyszíneken, a budaörsi Auchan és a Tesco áruház parkolójában spontán demonstrációkkal egészültek ki. A háromfős népi zenekarral és "Import helyett hazait!", "Magyarországi multikba magyar árut!" feliratú transzparensekkel érkezett, a tejtermelő és baromfitartó gazdákból álló 25-30 fős csoport az arra járóknak ingyen tejet, tejterméket és baromfikészítményeket osztogatott. A tüntetés résztvevői tízpontos petíciót adtak át az áruházláncok képviselőinek. Ebben arra köteleznék a láncokat, hogy kínálatuk 80 százaléka magyar élelmiszerből álljon, illetve a Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel rendelkező termékek legalább fele kerüljön fel az áruházak polcaira, méghozzá kiemelt helyre. A termelők emellett az átvételi ár öt százalékában maximálnák a beszállítóktól elvárt másodlagos visszatérítések (polcpénz, reklámhozzájárulás, bónuszok) mértékét. Ehhez képest Takács László, a Baromfi Termék Tanács igazgatója szerint a multi kereskedőcégek a beszállító hazai termelőktől összesen 80 féle címen szednek be visszatérítési pénzeket, és ezek az eredetileg kialkudott beszállítási árak 40-45 százalékát teszik ki.

A termelők arra is köteleznék a kereskedőt, hogy az ne hozhasson be olyan maradék élelmiszert, amely szavatossági idejének kétharmadán már túl van. Az importáru esetén elvárnák azt is, hogy csak olyan termék kerüljön ki a polcokra, amit az adott ország nemzeti piacán is forgalmaznak. Túl ezen követelik az áruházláncoktól, hogy azok "tartsák be a törvényeket", azaz a harmincnapos fizetési határidőt, a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát és az erőfölénnyel való visszaélés, továbbá a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának a tilalmát.

Forgalmi dugót nem okoztak a Gyálnál tüntető állattartók   Fo
Forgalmi dugót nem okoztak a Gyálnál tüntető állattartók Fo
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.