Paktum, punktum

A költségvetési korlátokat tartalmazó stabilitási paktum felfüggesztéséről szóló német és francia újságcikkeket szinte felháborodottan utasítják vissza Brüsszelben, ahol azonban a bizottság elnöke tetemes közkiadási programot sürget, de persze a közös szabályokra figyelemmel. Az ellentmondásokra utaló tudósítóknak hosszú magyarázat a felelet.

A recesszióra válaszul jön az uniós élénkítési program, jövő szerdán jelenti be maga a bizottság elnöke, José Manuel Barroso, ám a részleteket brüsszeli szokás szerint hatalmas titkolózás és élénk kiszivárogtatási tevékenység előzi meg. Annyit lehet máris sejteni, hogy legalább az EU nemzeti össztermékének (GDP) az egy százalékáig terjed majd a pénzügyi csomag, azaz nagyjából 130 milliárd eurót tesz ki, s ennek nagy részét a tagállamok a saját büdzséjük lazítása révén állják. Ám egyes szakértők, például az osztrák központi bank elnöke, Ewald Nowotny - aki természetesen az Európai Központi Bank kormányzótanácsának is tagja - azt nyilatkozta a Financial Timesnak, hogy még ennél is nagyobb pénzügyi ösztönzésre lenne szükség, Németországban például a GDP két százalékára. Barroso elnök nem foglalt állást, bár jelezte, "érzékeli" a vitát, a találgatásokat. Aztán tegnap Lisszabonban egy konferencián megismételte: a beavatkozást időben kellene végrehajtani, de csak átmeneti jelleggel. Fiskális alapon jókora lendületet adni az uniós gazdaságoknak, de a stabilitási paktum keretén belül.

E szerződés kulcspontja, hogy a gazdaságoknak kiegyenlített költségvetési politikát kell folytatniuk, rossz időkben hiányukkal azonban elmehetnek a GDP három százalékáig is. Ám ezt a határt már most is sokuk átlépi. Az eurózónán kívül elsősorban Nagy-Britannia, amely a következő két évben öt-hat százalékos hiányt halmozhat fel, az övezeten belül pedig Írország ennél is nagyobbat, de Franciaország, Görögország, Portugália, Spanyolország is szabályt szeg, Olaszország pedig ezen a határon próbál ingadozni. Egyszóval lesz dolga a bizottságnak, amikor megindítja a túlzottdeficit-eljárásokat - márpedig megindítja. Erre utalt tegnap Joaquín Almunia illetékes biztos szóvivője, Amelia Torres, akinek legalább tizenöt kérdésre kellett válaszolnia. Kezdve attól, igaz-e, amit német és francia lapok írnak, hogy felfüggesztik a stabilitási paktumot. - Erről szó sincs! - mondta némi felháborodással a hangjában, s emlékeztetett az utóbbi hetekben elhangzott nyilatkozatokra, amelyek a rugalmasságra helyezték a fő hangsúlyt. Ezt a 2005-ös paktumreform során sikerült a szövegbe bevenni, s az elmúlt években Portugália és Magyarország esetében alkalmazták is, az említett államok végül is húzni tudták az időt, s a bizottság ehhez csendben asszisztált. Most is ez lesz, sugallta Torres, vagyis az érintett országoknak engedik majd, hogy csak szép lassan csökkentsék a hiányt, mert "rendkívüli időket élünk". A héten egyébként a brüsszeli Bruegel intézet közgazdászai éppen ennek az ellenkezőjével érveltek: elkerülhetetlen a nagyobb deficit, de a bizottságnak azonnal be kellene avatkoznia, s nem szabad éveket várnia.

Nyilvánvaló az is, hogy az egy- vagy kétszázalékos élénkítésben nem vehet részt minden ország, ezt igyekeznek hangsúlyozni Brüsszelben, ám láthatóan jó néhányan már elébe mentek a várható figyelmeztetésnek, s a hitelválság gazdasági következményeit látva kényszerűen megemelték a deficitet. Az eurózóna jelenlegi összesített hiánya ugyanakkor valóban kétszázaléknyi hiánynövelést tenne lehetővé, átlagosan. A nagy gazdaságok közül jó költségvetési helyzetben csak Németország van, s ő elmehetne a két százalékig is, de a jelek arra utalnak, hogy ellenáll a kísértésnek. Egy százalékot támogatna, de többet nem.

Ennek az az értelme, hogy az EU legnagyobb gazdaságaként a német sokat tehetne a kereslet, a fogyasztás serkentéséért, vagyis segíthetne másokon, de Angela Merkel kormánya "ingyen" nem feltétlenül teszi meg ezt a szívességet. Az említett Bruegel intézet szerint a német beavatkozás ára a költségvetési reform megindítása lehet a deficitet nagyon növelő államokban. A német ódzkodásnak más oka is van : a német megtakarítási ráta kiugróan magas, 11 százalékos volt, a bizonytalanságot okozó pénzügyi válságban 13 százalékra ugrott fel, vagyis meglehet: hiába raknak több pénzt az emberek zsebébe adócsökkentés révén, a polgárok azt inkább óvatosságból beteszik a bankba, és nem költik el.

Egy biztos: Barroso szerdán áll a sajtó elé, s akkor részletezi a bizottsági tervet. A recesszió ellensúlyozására sürgetni fogja a klímavédelmi és energiatakarékossági csomag elfogadását, hiszen az e tekintetben érdekelt cégeknek ez jó üzlet lehet, s e célokra érdemes költeni. Az unió költségvetése nem rugalmas, bővíteni nem lehet, de a fejlesztési, felzárkóztatási alapokban meghirdetett programokat át lehet csoportosítani, a kifizetéseket előre lehet hozni. S nem kerülheti meg az autógyárak támogatásának a kérdését sem. Az Európai Beruházási Bankot bevonják, s a pénzeket a kutatás-fejlesztésre, a "zöld" autók gyártására adják majd, de a bizottság nem kíván engedni az állami támogatás tilalmából, azaz nem nézné tétlenül, ha a tagországok egymás kárára próbálnának kiutat találni.

Azaz marad a paktum és az összes uniós szabály, s punktum. Legfeljebb a költségvetések szállnak el az egyre mélyülő válság miatt. De majd ha elmúlnak a rendkívüli idők, akkor vissza lehet térni a nem rendkívüli intézkedésekhez, s elégedetten nyugtázni, hogy az előírások, lám, megfeleltek a nagy kihívásoknak is.

Az egyelőre 130 milliárd eurósra tervezett gazdaságélénkítő csomag kiemelten kezelné az autóipar "kizöldítését"
Az egyelőre 130 milliárd eurósra tervezett gazdaságélénkítő csomag kiemelten kezelné az autóipar "kizöldítését"
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.