Kérdőjelek az ElektroPont végén

Nem engedték be tegnap az elmaradt bérükről és a munkaviszonyukról tárgyalni akaró dolgozókat az Elektro Computer Zrt. bajai központjába. A bezárt ElektroPont üzletlánc üzemeltetője még a gyedet és a táppénzt sem fizette ki az alkalmazottaknak.

Október 31-én országszerte 70 üzletét zárta be az elektronikai cikkeket áruló ElektroPont üzletlánc. Még legalább 300 dolgozónak nem mondtak fel, de nem kapták meg az október hónapra járó fizetésüket sem. Noha az Elektro Computer Zrt. fizetésképtelenség miatt kényszerült bezárni üzleteit, a cégbíróságon kedd délelőttig sem a cégvezetés nem jelentette be saját fizetésképtelenségét, sem a hitelezői nem kezdtek ellene felszámolási eljárást. Az APEH november 5-én zárolta a cég számláit. Ugyanakkor - noha csaknem 300 ember munkahelye gyakorlatilag megszűnt - a cég vezetői nem jelentettek be csoportos elbocsátást a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központnál sem. Mivel az Elektro Computer Zrt.-nél 100-nál több munkahely volt, a cég kötelezően társadalombiztosítási kifizetőhelyként is működik. A táppénzen, illetve gyeden lévő alkalmazottak szerint nem kapták meg a november első felében esedékes társadalombiztosítási járandóságaikat sem.

Az Elektro Computer mintegy 20 alkalmazottja gyűlt öszsze tegnap a cég bajai központja előtt, hogy a vállalkozás vezetőivel az elmaradt járandóságuk kifizetéséről, illetve a felmondásról, végkielégítésről tárgyaljon. A dolgozók egyik képviselője, Steinbach Mónika érdeklődésünkre elmondta: tudomásuk szerint a cég vezetői arra akarják rábírni a dolgozókat, hogy maguk mondjanak fel. Ha felmondanak, akkor nem kapják meg a nekik törvény szerint járó végkielégítést. Ha nem mondanak fel, akkor - mivel a cég nem hajlandó felmondani nekik - nem kereshetnek új munkahelyet, így pénzhez sem jutnak, holott a legtöbben egyik hónapról a másikra élnek. Bevétel híján nem tudják fizetni a számláikat és ellátni a családjukat.

A cég dolgozóit nem engedték be a központ területére. Takács Tibor, az egyik tulajdonos gépkocsiján megérkezett ugyan a központba, de a kapuban álló dolgozókat meglátva gázt adott, és elhajtott. A biztonsági őr Kökény Ferenc vezérigazgató nevével, de aláírása nélkül egy köteg fénymásolt papírt nyújtott ki a kerítésen. Az állt benne, hogy intézkedtek egy új számla megnyitásáról, amelyről a "munkabérek és az egyéb egészségbiztosítási eljárások" kifizetését teljesítik. A dolgozók szerették volna megkérdezni, hogy erre mikor kerül sor, amikor azonban megpróbálták a mobilján felhívni Kökény Ferencet, nem vette föl a telefont.

Arra a kérdésünkre, miért nem ellenőrizte az OEP, hogy egy bezárt üzletlánc dolgozói megkapják-e legalább a táppénzt, Fellner Zsuzsa, az OEP tájékoztatási főosztályának vezetője azt válaszolta: a foglalkoztató nem jelezte, hogy nem tud fizetni, a céginformációban nem volt jele, hogy a cég fizetésképtelen, az üzletlánc bezárásáról szóló sajtóhírek pedig nem tekinthetők jogforrásnak. Amikor két dolgozó írásban jelezte, hogy nem kapták meg a járandóságukat, az OEP felvette a kapcsolatot a céggel, és az november 18-án különszámlát nyitott a bérek és biztosítási járulékok kifizetésére.

Az Elektro Computer Zrt. bajai központja előtt ácsorgó dolgozók között elterjedt: a készletek eladásából származó bevételek már vagy két hónapja nem az Elektro Computer Zrt., hanem a hasonló profilú Elektro Markt Zrt. számlájára folynak be. Ez utóbbi cég tulajdonosa a céginformáció tanulsága szerint Kökény Ferenc, az Elektro Computer Zrt. vezérigazgatója. Kökény Ferencet nemcsak az utcára került dolgozóknak, de nekünk sem sikerült tegnap elérnünk.

Tanács István, Szeged

Bajról írt a vezérigazgató a dolgozóknak
Bajról írt a vezérigazgató a dolgozóknak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.