Mezőgazdaság: lejtőn az árak

Az agrártermékek termelői árszintje 2007 eleje óta másodszor, tavaly május után az idén szeptemberben hozott csökkenést. Míg a tavalyi mélypont 0,7 százalékos mérséklődést jelentett, a KSH adatai szerint most 8,8 százalékos volt a visszalépés az előző év azonos időszakához képest. Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletigazgatója szerint a világgazdasági válság jelei alakítják a magyar mezőgazdasági árakat.

Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy ugyanolyan meredekséggel zuhan a mezőgazdasági árszintet jelző grafikon, ahogy tavaly emelkedett. Az árak 2007-es, valamint az idén tavaszi emelkedésben jelentős szerephez jutott az árutőzsdéken megjelenő spekulációs tőke, amely nem létező keresletet támasztott. Ez a tőke most a válság hatására kivonult a piacokról.

Az idén szeptemberben a gabonafélék termelői ára 35,6 százalékkal maradt el a tavalyi szinttől. A zöldségfélék ára 11,4 százalékkal nőtt, míg a gyümölcsök 28,5 százalékos termelőiár-csökkenését döntő mértékben az alma befolyásolta. A vágóállatok termelői árainak 11,6 százalékos növekedése a vágósertés árának 13,6 százalékos, a vágóbaromfi árának 11,8 százalékos, illetve a vágómarha árának 2,5 százalékos emelkedéséből adódott. Az állati termékek ára 5,5 százalékkal nőtt szeptemberihez viszonyítva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.