Áramügyi vis minor Ukrajnával

Kapolyi László nem hagyja, hogy kigolyózzák az ukrán áram behozatalából. Magyarországon egyelőre nem merül fel, hogy az olcsó ukrán áramot mástól is meg lehetne venni. A vita hosszú távon emelheti a lakossági áram árát.

Ismét üzleti konfliktus körvonalazódik áramügyben az ukrán-magyar határon. A vesztes oldalon egyelőre Kapolyi László vállalkozó áll. A vita folytán akár a magyar áramárak is nőhetnek.

Az MVM és a System Consulting közös vállalkozása építi az új erőművet Vásárosnaményban. Az alapkőletételen  Kapolyi László, az MVM azóta leváltott vezére Kocsis István, Veres János pénzügyminiszter és Jüttner Csaba vásárosnaményi polgármester
Az MVM és a System Consulting közös vállalkozása építi az új erőművet Vásárosnaményban. Az alapkőletételen Kapolyi László, az MVM azóta leváltott vezére Kocsis István, Veres János pénzügyminiszter és Jüttner Csaba vásárosnaményi polgármester

A '80-as évek emblematikus ipari miniszteréből mára a leggazdagabb parlamenti képviselővé vált, baloldali vállalkozó korábban ekképp számolt be az ügyről: cége, a System Consulting 1994-ben kötött egy hoszszú távú szerződést az ukrajnai Burstinban termelt áram Magyarországra szállításáról. Más források szerint ezt néhány éve hosszabbították meg 2015-ig. A Magyar Villamos Művek (MVM) szerint a szállításra azért van szükség, mert az Ukrajnából származó áram nagyon olcsó, ami leszorítja a lakossági áram árát.

Ez ellen Magyarországon nem is volt senkinek kifogása. Ám Ukrajnában egyre hevesebb viták tárgya, hogy Kapolyi túl olcsón jut-e áramhoz - úgymond tetemes hasznot bezsebelve, helyi cégek asszisztálása mellett.

Az ukrán-magyar viták eddig rendszeresen év végével csúcsosodtak ki, mivel az érintettek mindig akkor tárgyalják le részint a következő évi szállítási feltételeket, részint a sokszor szűkös áteresztőképességű határ leosztását.

Az ukrán fél a jelek szerint ezen a dramaturgián változtatott: míg 2007 végén különösebb feszültségek nem voltak tapasztalhatók, áprilisban jelentősen lecsökkentette a szállításokat. A szerződésben szereplő 350 megawattos (MW) mennyiség először 200-ra, majd fokozatosan a jelenlegi 5 MW-s szintre állt be. Ezt Magyarországon senki nem tartotta fontosnak nyilvánosságra hozni: a csökkenő szállítások ténye itt csupán néhány hete bukott ki. Ám ismereteink szerint ez nemcsak a System, hanem - a kormánypárti frakcióban ülő Kapolyi jó kapcsolatainak köszönhetően - a magyar diplomácia tiltakozását is kiváltotta.

A burstini turbinák persze eközben is tovább forognak. De az így megtermelt áramot most már ukrán körök veszik át. Ám az most csak Szlovákiába és Romániába jut el. A szállításokat végző, ukrán hátterű Korlea Investnél ezzel együtt tulajdonosváltás is történt. Az eddig magántulajdonú csoport szállítócégében ugyanis többséget szerzett az ukrán állami "áramrendszer-irányító", az Ukrinterenergo. (A magyar leánycéget ezzel átnevezték Ukrenergy Trade-re.) A változtatással megteremtették a lehetőségét annak, hogy a szállításoktól várt haszon "náluk", azaz az államnál csapódjon le.

A lényegében a Systemtől átvett áramot a hírek szerint az ukránok be akarták hozni Magyarországra is, mégpedig a hálózat System számára fenntartott, most parlagon heverő 350 MW-nyi részén. A vezeték felett magyar részről a Mavir őrködik. A Mavir azonban nem kívánta beengedni a System helyére az Ukrenergy Trade-et. Mint azt Tari Gábortól, a Mavir vezérigazgatójától megtudtuk: ennek az az oka, hogy a tavaly év végén letárgyalt éves kapacitáskiosztáson év közben nem tudnak változtatni. Hírek szerint azonban a Korlea Invest emiatt az Európai Bíróságnál szeretne jogorvoslatot elérni.

A Mavir vezérigazgatója közölte: a jövő évi kiosztásról még csak most ülnek le tárgyalni az Ukrinterenergóval, így nem tudja, mik lehetnek a vitás pontok. Érzékeltette: a Mavirnak nincs arról tudomása, hogy a System 350 MW-ra kötött szerződése érvényét vesztette volna. Úgy értelmezik tehát, hogy a System 2009-re is igényt tart a vezeték eddigi hányadára. Ugyanakkor az Ukrenergy Trade részéről is érkezhettek be ilyen igények a Mavir vagy az Ukrinterenergo felé. De ezeket a kérdéseket a Mavir nem a bejelentkező kereskedőkkel, hanem az Ukrinterenergóval szeretné letárgyalni - szögezte le. December végéig a 2009-es leosztásnak mindenképpen tisztázódnia kell - fűzte hozzá.

Noha Kapolyi László az ügyben továbbra sem kíván nyilatkozni, ismereteink szerint a szerződést még mindig érvényben lévőnek tartja. Korábbi nyilatkozata szerint, ha 2015 előtt a másik fél egyoldalúan felbontaná a szerződést, perelne, a beruházások és a várható szállítások elmaradt hasznát követelve. Ha az ukrajnai lobbizás nem vezetne eredményre, ezt a lépést minden bizonynyal meg is teszi.

Kérdés, mit lép az MVM az ügyben. A fogyasztók alacsony áramárának híveként, a zavaros jogi környezet ellenére leülhetne tárgyalni akár az Ukrenergy Trade-del is. Elvileg ez a cég is garantálhatná a System olcsónak mondott árszintjén az alacsony lakossági áramárat. Ilyen tárgyalásokról azonban nem tudni. Tringer Ágoston, az MVM szóvivője azt megerősítette lapunknak, hogy a szerződés keretében az MVM most nem kap áramot a Systemtől. Kapolyi vállalkozásán azonban ezt nem kívánják számon kérni: megértették ugyanis, hogy ez a System Consultingon kívül álló okokból előállt vis maior-helyzet. A szóvivő érzékeltette: az így kiesett áramot más forrásból kell pótolni, ami most a hatósági áramtarifát nyilván nem, legfeljebb az MVM költségeit növeli (azaz nyereségét csökkenti). Más szakértők szerint viszont, ha az ukrán áramimport valóban a lakossági áramárak alacsonyan tartásának egyik biztosítéka volt, ennek kiesése - ha azt más hasonlóval nem pótolják - hosszabb távon mindenképpen felfelé nyomja a hazai tarifákat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.