Furcsa elbocsátás a Pannon Volánnál

Vissza akarják hívni posztjáról a Pannon Volán Zrt. vezérigazgatóját, a cég igazgatósága azonban obstrukcióval áll ellen az állami tulajdonos akaratának. A vezér szerint egy ingatlanbefektetési terv megakadályozása miatt szabadulnának tőle.

Balázs Dezső 2006 májusa óta vezérigazgatója a pécsi központú Pannon Volánnak. A 860 dolgozót foglalkoztató, 330 buszt mozgató közlekedési cég 2005-ben 140 millió forint veszteséggel zárta az évet, azóta viszont a társaság nyereségesen gazdálkodik, s idén is pozitív lesz a mérlege, hatmilliárd forintos árbevétel mellett. Az állami tulajdonú részvénytársaság gazdája, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) - úgy tűnt - elégedett a korábban szállítási cégeknél és a bankszférában dolgozó Balázzsal, most mégis el akarja távolítani a vezérigazgatót. Tátrai Miklós, az MNV első embere október 6-án levélben szólította fel a Volán igazgatóságát, hogy hívják össze a társaság közgyűlését. A levélből kiderül, hogy a közgyűlés napirendjének első pontja Balázs visszahívása.

A felszólításnak a Volán igazgatósága eddig nem tett eleget. Az öttagú igazgatóságból legalább négynek kellene megszavaznia az MNV előterjesztését, csakhogy a tagok közül ketten nem szavaznak. Az egyik tag maga a vezérigazgató: ő táppénzre ment, így nem vesz részt az igazgatóság munkájában. Ugyancsak nem megy el az igazgatóság ülésére Lévai Csaba. A pécsi vállalkozó egykor az SZDSZ, majd az MSZP tagja volt, s bár aktívan már nem politizál, gondolkodása ma is a kormánypártokéhoz áll közel. Most azonban nem hajlandó megszavazni az MNV akaratát, s ezért inkább a napokban lemondott igazgatósági tagságáról. Ezt azzal magyarázta, hogy Balázs jól irányítja a Volánt, s az MNV nem indokolta meg, miért akar megszabadulni tőle. Muskát Zoltán, a Volán igazgatóságának elnöke is érthetetlennek tartja Balázs visszahívását, ám nem tagadja: ha voksolásra kerül sor, akkor ő az MNV akarata szerint szavaz.

Balázs Dezső azt állítja: nem kapott magyarázatot arra, miért akarják elmozdítani. Visszahívásának okáról lapunk sem kapott felvilágosítást az MNV-től. Száraz Gábor, az állami vagyonkezelő kommunikációs vezetője szerint az ilyen döntéseket nem szokták megindokolni.

Balázs Dezsőnek viszont van egy feltételezése arra, miért akarják eltávolítani: szerinte az ok az, hogy vezérigazgatóként meggátolt egy a Volán számára előnytelen beruházási konstrukciót, s ezt néhány kormánypárti politikus rossz néven vette. A történet tavaly májusban kezdődött, amikor megkereste a Volánt a szlovák tulajdonban lévő Reavis Hungary Kft., s azt ajánlotta, hogy megveszi a közlekedési cég pécsi buszpályaudvarát, majd az egyhektáros belvárosi telken üzletházat emel, aminek terepszintjén korszerű pályaudvart alakít ki. A Reavis azt szerette volna, ha a Volán eladja a régi pályaudvart, majd bérli az újat. A Volán igazgatósága - jelentős részben Balázs hatására - nem fogadta el ezt a konstrukciót, mivel úgy látták, a bérlet hosszú távon túlzott pénzügyi terhet róna a cégre. Ezért azt javasolták, hogy a Reavis építsen fel a telken egy bevásárlóközpontot - a földszinten egy új buszpályaudvarral -, de a pályaudvar (a telekért cserébe) maradjon a Pannon Volán tulajdona. Erre az ajánlatra a Reavis nem válaszolt.

Balázs Dezső állítja: a Reavisért kormánypártokhoz közel álló, befolyásos személyek lobbiztak, és amikor ő nem a szlovák cég tervét támogatta, akkor azt többen szóvá is tették neki.

Megkérdeztük az ügyről a Reavis Kft. ügyvezetőjét, Radnóty Zoltánt, akitől megtudtuk: cége valóban meg akarta vásárolni a buszpályaudvart. A területre egy bevásárlóközpontot kívánt a társaság felépíteni, alul egy korszerű buszpályaudvarral. A Volán más ajánlattal állt elő, ami a kft.-nek nem volt megfelelő. Tény, hogy - mivel a kft. Pécsett több beruházást is fontolgatott - Radnóty találkozott a város szocialista vezetőivel, ám az ügyvezető megdöbbenéssel fogadta és irracionálisnak minősítette Balázsnak azt a feltételezését, hogy tervezett elmozdításában a Reavisnak szerepe lenne.

Amúgy a pécsi közgyűlés ellenzéki oldala kapott olyan információkat, amelyek szerint Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere járt az MNV-nél Balázs elmozdítása dolgában. Ezzel kapcsolatban Majdik Miklós, a testület Fidesz-frakciójának képviselője a legutóbbi közgyűlésen kérdést tett fel a polgármesternek, Tasnádi azonban nem volt jelen, így Majdik nem kapott választ. Tudósítónk is meg akarta kérdezni Tasnádit arról, tett-e lépést Balázs felmentése érdekében, s ha igen, akkor miért elégedetlen a vezérigazgatóval, ám a polgármester nem élt a válaszadás lehetőségével.

A kiszivárgott hírek szerint Balázs helyére máris több pécsi szocialista politikus bejelentette igényét. Juhász István, a Pécsi Közlekedési Zrt. igazgatója, a pécsi közgyűlés gazdasági bizottságának szocialista elnöke nem titkolja, hogy szívesen irányítaná a Pannon Volánt. Ugyancsak Balázs lehetséges utódjaként emlegetik Horváth Zoltánt, Pécs volt alpolgármesterét, aki korábban az SZDSZ tagja volt, s jelenleg az MSZP-hez kötődik. A projektmenedzseri vállalkozásából élő Horváth tudósítónknak azt mondta: ez a beosztás nagy kihívás, amire valószínűleg nem mondana nemet.

Ehhez Balázst előbb el kell mozdítani. Ha a Pannon Volán igazgatósága továbbra sem hívja össze az rt. közgyűlését, akkor az MNV ezt a bíróságon keresztül tudja kikényszeríteni.

Üzletházat emelnének a Pannon Volán buszpályaudvara helyére. Előbb a vezérigazgatót kell leépíteni
Üzletházat emelnének a Pannon Volán buszpályaudvara helyére. Előbb a vezérigazgatót kell leépíteni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.