Az állami MVM beszállna Hujber Ottó szalmaerőművébe

A Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. lehet az új többségi tulajdonos a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen épülő szalmatüzelésű hőerőműben. Az állami tulajdonú társaság azonban feltételekhez köti szerepvállalását a mintegy negyvenmilliárd forintos beruházásban.

Értesüléseink szerint az MVM tegnapi közgyűlésén tárgyalták azt a javaslatot, amely alapján az állami tulajdonú energetikai cég részt venne a Hujber Ottó által vezetett BHD Hőerőmű Zrt. által elindított beruházásban. Ezt azonban - elsősorban a többségi tulajdonosként szereplő Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. javaslatára - több feltételhez kötötték, így konkrét beruházási döntés a közgyűlésen nem született. Úgy tudjuk, a feltételek egyike szerint várhatóan még idén ősszel az UNESCO számára elkészülő hatástanulmánynak egyértelműen ki kell zárnia, hogy az ipari létesítmény működése zavarhatja a tokaji táj világörökségi státuszát.

Mint ismeretes, a BHD Hőerőmű Zrt. 2005-ben kezdte el szervezni a szerencsi beruházást, ám igazán a figyelem középpontjába csak tavaly került. Az 50 megawatt teljesítményű, szalmatüzelésű erőmű felépítésével szemben ugyanis felemelték szavukat a tokaj-hegyaljai borászok, valamint több természetvédelmi civil szervezet. Többen azt állították, hogy a nagy teljesítményű erőmű működése negatív hatással lesz a 2002-ben világörökségi címet kapott tokaji kultúrtájra. Egyebek mellett zavarhatja az aszúképződést, az alapanyag-szállító kamionok pedig újabb környezeti terhelést jelentenek a tájnak. Szerencs önkormányzata viszont támogatja a beruházást, amely a Szerencsi Cukorgyár bezárása óta csak erősödött. A város vezetése szerint égető szükség van új munkahelyekre, márpedig az erőmű a környékre tervezett kiszolgáló - például pelletgyártó - üzemekkel együtt akár háromszáz álláshelyet teremthet. Az erőmű megépítése körül keletkezett vihar miatt a japán befektetők idén tavasszal kiszálltak az üzletből. A társaságnak új beruházót kellett felkutatnia, ekkor keresték meg az MVM-et.

Hujber Ottó, a BHD Zrt. vezérigazgatója - aki tudósítónktól értesült a döntésről - azt mondta: a közgyűlés gyakorlatilag jóváhagyta az igazgatóság javaslatát. Úgy véli, a megszabott feltételeket a BHD három-négy hónapon belül teljesíteni tudja. Szerinte ez alól nem kivétel a világörökségi hatástanulmány sem, mert az nem állapíthat meg mást, csak azt, hogy az erőmű nem zavarja a világörökségi értékeket. Hujber kérdésünkre kijelentette: amennyiben az MVM közgyűlése a feltételek teljesítése után a program szempontjából pozitív döntést hoz, az állami tulajdonú társaság 68 százalékos tulajdonrészt szerez az erőműben, és a BHD jelenlegi tulajdonosaié maradna a fennmaradó 32 százalék.

A leendő szalmaerőmű területe Szerencs határában
A leendő szalmaerőmű területe Szerencs határában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.