Érvénytelen a posta szerverbeszerzése

Elmarasztalta a Magyar Postát a Közbeszerzési Döntőbizottság. A testület határozata szerint a társaság jogszerűtlenül zárta ki mintegy kétszázmillió forint összértékű informatikai beszerzéséből egyik ajánlattevőjét. A tender eredményét érvénytelenítették.

A Magyar Posta júniusban írta ki tenderét integrált vállalatirányítási rendszeréhez szerver- és tárolóeszközök, valamint kapcsolódó licencek szállítására, integrációjára, üzembe helyezésére és támogatására. Határidőre hat cég adott ajálatot a kiírás szerint összesen legkevesebb bruttó 101 terabyte kapacitású adattároló eszközök és a hozzájuk tartozó licencek dokumentációjának szállítására. Az augusztusi eredményhirdetésig azonban öt pályázót kizártak a versenyből. A tendert nettó 198,5 millió forintos - egyedül állva maradt - ajánlatával a Delta Informatikai Zrt. nyerte meg.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) a Delta győzelmét egy tollvonással megsemmisítette. Álláspontja szerint a Magyar Posta azzal sértette meg a közbeszerzési törvényt, hogy megalapozatlanul nyilvánította érvénytelennek a jogorvoslatot kérő Inter-Computer-Informatika Számítástehchnika és Kereskedelmi Zrt ajánlatát. A közbeszerzések tisztasága felett őrködő testület határozata alapján a posta nem tett meg minden tőle elvárhatót annak eldöntése érdekében, hogy az ajánlattevő pályázata érvényes-e. Ezt az ajánlat érvénytelenségének megalapozására felhozott okok nem teszik egyértelművé.

A postánál ezzel szemben úgy tartják: körültekintően jártak el a pályázat értékelése során. A társaság álláspontja szerint a KD-hez beadott dokumentumok igazolják, hogy az Inter-Computer-Informatika ajánlatának érvényességét megkérdőjelező kérdéseket minden esetben igyekeztek tisztázni. A felvetésekre érkezett válaszok alapján azonban az értékelő bizottság úgy vélte: a pályázó ajánlata nem alkalmas a posta igényeinek kielégítésére.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője az ügy részleteiről lapunknak nem nyilatkozott. Csupán annyit mondott: megkapták a KD határozatát, és szakértőik vizsgálják az abban foglaltakat. A társaság a rendelkezésére álló időn belül határoz következő lépéseiről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.