Túlnyerte magát a panelprogram

Kétszer annyi panelkorszerűsítési pályázat érkezett az idén, mint az elmúlt két évben összesen. Támogatási igényük eléri a 30 milliárd forintot, ami a 2011-ig tervezett teljes keret.

Annyira sikeres volt az idei panelprogram, hogy jövőre talán meg sem hirdetik. A szeptember végi határidőre beérkezett - százezer lakás felújítását célzó - mintegy kétezer pályázat állami támogatási igénye ugyanis eléri a 30 milliárd forintot. A konvergenciaprogramban éppen ennyit szántak a felújításokra, csakhogy nem egyetlen évben, hanem 2011-ig. Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára tegnapi tájékoztatóján sietve megnyugtatott mindenkit: pénzhiány miatt egyetlen pályázatot sem utasítanak vissza.

Jövőre viszont valóban nem biztos, hogy újat hirdetnek. A pénzügyi válság miatt szigorodó új költségvetésben aligha lesz pluszpénz a panelprogramra. Jauernik István szerint még sincs minden veszve, hiszen az idén beadott pályázatokra az utófinanszírozás okán legfeljebb egy év múlva fizetnek, a jövőre meghirdetett pályázatok után pedig még később.

Megeshet az is, hogy az idei pályázatok nyertesei sem kapkodnak a megvalósítással. Az önkormányzatok egy része ugyanis már a helyi támogatás megítélésekor a lakóközösségek értésére adta, hogy csak több évre elnyújtva vállalja a lehetséges egyharmadnál többnyire jóval kisebb támogatás kifizetését. A pénzügyi válság miatt nehezedő hitelfelvétel, illetve a megbillenő családi kasszák miatt várhatóan a lakóközösségek egy része is elhalasztja vagy lassítja a korszerűsítést.

Az államtitkár szakmailag helyesnek tartja a programot: szerinte ha ennél vastagabb szigetelést követelnének meg a pályázóktól, akkor jelentősen drágulna a felújítás, amit a többség már nem tudna kigazdálkodni. A jelenlegi szabvánnyal így is 8-50 százalékos energiamegtakarítás érhető el. Az imponáló számok ellenére a lakáspiac alig néhány százalékos árnövekedéssel honorálja a programban való részvételt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.