Nem kér pénzt a magyar az energiatakarékosságra

Egymilliárd forintot kötöttek le eddig a hazai vállalkozások, közintézmények és más szervezetek energiahatékonysági beruházásainak támogatására 2007 őszén indított Környezet és energia operatív program (KEOP) 20-24 milliárdos keretéből a pályázók - közölte tegnap Rajnai Attila, az uniós forrás hazai kihelyezését végző Energia Központ Kht. ügyvezetője. Megújuló energia hasznosítására 77-ből négy, a többcélú energiahatékonysági beruházásokra 65-ből öt, a harmadik fél által finanszírozott világítás- és fűtéskorszerűsítésekre pedig 40-ből 33 pályázatot bíráltak el kedvezően - illusztrálta a helyzetet az ügyvezető.

Néhány milliárd forint lekötése az elbírálás alatt álló pályázatok ismeretében előre látható. Az azonban valószínűtlennek látszik, hogy a jövő tavaszra várható következő, 2009-2010-es kiírásig a keret teljes mértékben elfogyjon - felelte kérdésünkre. Azt azonban leszögezte: a megmaradó pénz átkerülne a következő időszakra. Mint megtudtuk, 2013-ig a keretből százmilliárd forintot lehetne erre a célra Magyarországon elkölteni.

Az okokat - a visszajelzések alapján - Rajnai Attila a bonyolult adminisztrációban, illetve a pályázók által alacsonynak ítélt támogatási arányban látja. Ezeken az Energia Központ saját hatáskörben csak kismértékben változtathat, hiszen a feltételeket uniós szabályok mentén a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és más kormányzati szervezetek határozzák meg.

A központ szakemberei több feltétel kedvező változásáról számoltak be. Újból jelentkezhetnek például kis- és középvállalkozások. Ez a - lehetséges pályázók zömét kitevő - kör az év elején egy jogértelmezési vita folytán vesztette el pályázati jogát az energiahatékonysági beruházás támogatására. A vita rendezése folytán most visszakerültek a körbe. Kedvezőbbé tették azoknak az érdeklődőknek a feltételeit is, amelyek több energiahatékonysági beruházás egyidejű megvalósítása esetén - nem harmadik feles finanszírozási rendszerben - korszerűsítik a világítást és a fűtést is. Az Energia Központ az új szabályoktól a sikeres pályázatok megugrását várja. Ám ez bizonyára csak hosszabb idő alatt jelentkezik majd, hiszen Rajnai Attila szerint egy-egy pályázat elkészítése-elbírálása akár egy-másfél évet is igénybe vehet.

Több feltétel változatlan marad. Az egyik fő rendező elv továbbra is a - kissé szokatlanul hangzó - szabály lesz, hogy minél életképesebb egy beruházás, annál kevesebb támogatást kap. Megújuló energiával kapcsolatos és energiahatékonysági beruházásra 10-50 százalékos vissza nem térítendő támogatás nyerhető - a plafon a régiótól is függ -, harmadik feles korszerűsítés esetén pedig a felső határ világítás esetén tíz, fűtésnél pedig 14,5 százalék. Pénzt számlák ellenében folyósítanak, a beruházást a központ befogadási nyilatkozata előtt nem lehet elkezdeni, ezt követő elutasítás esetén a megkezdett beruházásra egy újabb körben sem nyerhető már támogatás. Cégek, ingatlanalapok tulajdonában lévő lakóingatlanok ilyen támogatásért továbbra sem indulhatnak. Magánszemélyek, társasházak, illetve lakásszövetkezetek régi építésű lakás korszerűsítésére a Nemzeti energiatakarékossági program nevű, szintén az Energia Központnál összefogott pályázaton nyerhetnek támogatást, míg a panelben lakók az önkormányzatnál, illetve annak minisztériumánál kopogtathatnak.

 
 
 
     

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.