Röviden

Budapesten érdeklődtek a Goldman Sachs képviselői

A magyar tőkepiaci helyzetről, a hazai és az európai állampapírpiacról és a pénzügyi válság elmúltával a továbblépéshez szükséges eszközökről tárgyalt a Goldman Sachs befektetési bank képviselőivel Veres János pénzügyminiszter és Bajnai Gordon fejlesztési miniszter. A bank prognózisa szerint a fejlett országokban a jövő év második felében már elindulhat a konszolidáció. Az intézet képviselői pozitív képet alkottak Magyarországról. (MTI)

Stagnáló háztartási-, emelkedő vállalatihitel-kamatok

Az átlagos hitelkamatlábak a háztartások esetében stagnáltak, a vállalatoknál emelkedtek szeptemberben - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Utóbbiaknál az egymillió euró feletti forinthitelek esetében 35 bázisponttal nőttek a kamatok, míg az egymillió euró érték feletti euróhiteleknél lényegében nem változtak augusztushoz képest. Az új hitelszerződések értéke összességében nőtt szeptemberben az előző hónaphoz képest. (MTI)

Otthon maradásra szólítják fel a francia vállalatokat

A francia kormány olyan ellenőrző rendszer bevezetését tervezi, amely garantálná, hogy csak azok a vállalatok bocsáthassanak el embereket, helyezhessék külföldre termelésüket, amelyek valóban súlyos pénzügyi gondokkal küzdenek. A munkaügyi miniszter arra figyelmeztette a cégeket, hogy a kormány kemény kézzel fog bánni azokkal akik nem tartják be a játékszabályokat. A francia munkaügyi törvények egyébként nem adnak lehetőséget arra, hogy megakadályozzák a szükségben lévő vállalatok számára az elbocsátásokat. (MTI)

Oroszország csökkentette a nyersolaj exportvámját

Az olajcégek nyomására Oroszország csökkentette a hazai kőolaj kivitelére kiszabott exportvámot: november 1-jétől a nyersolaj tonnájának kiviteléért 287 dollárt kell fizetni az eddigi 372,20 dollár helyett. Olajkereskedők úgy tudják, hogy a nagy orosz olajcégek az eddigi kiviteli mennyiséget 11,5 millió tonnáról legalább félmillió tonnával akarták mérsékelni, ha a kormány jelentősen nem csökkenti az exportvámot. Az uráli nyersolaj világpiaci ára 59,55 dollár hordónként. (MTI)

Törvény a fizetésképtelenség megakadályozására

Az igazságügyi és rendészeti miniszter benyújtotta a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás megteremtéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Ennek a célja az ügyfelek fizetőképességének megismerése. A teljes listás rendszerben a hitelkérő valamennyi érvényben lévő hitelszerződésének adatai és az azokhoz kapcsolódó negatív események is regisztrálva lesznek. A jogszabály jelentősen mérsékelheti a lakosság túlzott eladósodásának kockázatát, ami közérdek. (MTI)

Brüsszelig ér a román kamionosok panasza

Románia és  Bulgária panaszt emelt az Európai Bizottságnál amiatt, hogy a magyar  hatóságok szerintük túlzottan magas pénzbírságokat rónak ki magyar  területen a romániai fuvarozókra – mondta vasárnap a varsándi  határátkelőnél Ludovic Orban. A román szállítási miniszter beszélt a határátkelőnél  várakozó néhány román kamionsofőrrel.  Szerintük a magyar hatóságok továbbra is vadásznak a  romániai fuvarozókra, miután azok kamionjaikkal átlépik a magyar  határt, az elkövetett szabálytalanság mértékéhez képest aránytalanul magas pénzbírságokkal sújtják őket. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.