Röviden

Félszázalékos amerikai kamatcsökkentés

Szerdán fél százalékponttal (50 bázisponttal) egy százalékra csökkentette irányadó kamatát az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A lépés megfelelt a várakozásoknak. A Fed ezt megelőzően (a világ más nagy jegybankjaival összehangolva) október 8-án mérsékelte kamatát, fél százalékponttal, 1,50 százalékra. (MTI)

Szárnyalt a BUX, ársávot szélesített a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1654 pontos, 14,09 százalékos emelkedéssel, 13 399 ponton zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 27,86 milliárd forint volt. A vezető papírok közül legnagyobb mértékben az OTP nyert, olyanynyira, hogy többször is felfüggesztették a bankpapír adásvételét Végül 3550 forinton zárt. A Mol 15,06 százalékkal 10 850 forintra erősödött. A BÉT tegnapra az A kategóriás részvények esetében a korábbi 15 százalékról 25 százalékra szélesítette ki azt a sávot, amelyben a papírok ára napon belül mozoghat. (MTI)

Megjelentek a kötelező biztosítások új tarifái

Ma teszi közzé jövő évi tarifáit a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással foglalkozó tizenöt biztosító. Tavalyhoz képest változást jelent a MÁV Biztosító kiesése, míg új szereplőként a Wabard Biztosítóval bővül a kínálat, de ez lesz az első kampánya az MKB Általános Biztosítónak is, amely azonban év közben már kötött új szerződéseket. Az autósok novemberben mondhatják fel eddigi kötelezőjüket, és decemberben kell megkötniük az újat, ha váltani akarnak. A várakozások szerint idén legalább annyian kötnek majd új szerződést, mint tavaly, amikor 650 ezren váltottak, de van, aki szerint ez a szám megközelítheti az egymilliót is. (H. B.)

Plusz félmilliárd forint kisvállalkozásoknak

Ötszázmillió forinttal növelte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Gazdaságfejlesztési operatív program mikro- és kisvállalkozások technológiafejlesztésére felhasználható pályázati keretösszegét. Idén 10,4 milliárd forintot nyerhetnek el ilyen célra a cégek. A pályázaton három évnél nem régebbi eszköz beszerzésére igényelhető 1-20 millió forint. A kiíráson valamennyi olyan hazai mikro- vagy kisvállalkozás támogatást nyer a forráskeret kimerüléséig, amely igazolja a jogosultságát, és helyesen tölti ki a lényegesen leegyszerűsített pályázati dokumentációt. (Sz. B.)

Az állami cégek a vagyonkezelő döntésére várnak

Az állami vállalatok többsége a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. döntésére vár azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben emelhetik jövőre a béreket. Száraz Gábor, a cég szóvivője azt mondta: a kormány utasításának megfelelően járnak el, s annak alapján határozzák majd meg, milyen bérpolitikát érvényesítsenek az állami tulajdonú vállalatoknál. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.