A gazdáknak is lesz kötelező

Jövő évtől az őstermelők és a legnagyobb gazdaságok kivételével a mezőgazdasági termelőknek biztosítási szerződést kell kötniük a kárenyhítési alappal - döntött a kormány. A két éve alapított állami alapról szóló törvénytervezet szerint annak a termelőnek, akinek legalább egy hektár szántója, illetve 0,3 hektár szőlő- és gyümölcsültetvénye van, kötelezően csatlakoznia kell a rendszerhez. Ezzel egyúttal a kárenyhítés a termelők számára alanyi joggá válna, így nem kellene évente szerződni. Az őstermelők maguk dönthetik el, élnek-e a lehetőséggel.

A jelenlegi törvényben előírt hozzájárulás csökkenne: szántó esetében hektáronként ezer forintról 800-ra, míg a szőlő- és gyümölcsültetvény esetében háromezerről kétezerre. Ez a kötelező díj egyébként köztartozásként behajtható.

Az alap az aszály-, a fagy- és a belvízkárokkal összefüggő természeti csapásokat kezelné, a támogatásként működő kárenyhítésből csak a kis- és közepes vállalkozások (és a csatlakozó őstermelők) részesülhetnek. A kárenyhítési igényt csak 30 százaléknál nagyobb hozamérték-csökkenés esetén lehetne benyújtani. (A hozamérték lényegében a terményből származó összbevétel.) A kárenyhítés mértékét az igények menynyisége és a rendelkezésre álló pénz határozná meg, de nem lehetne több 80 százaléknál.

Az uniós agrárminiszterek tanácsa rövidesen dönt arról a tervezetről, amely lehetővé tenné az üzleti alapon kötött biztosítások támogatását. Ennek révén 50 százalékos támogatás mellett köthetnének a gazdák biztosítást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.